A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fagylalt, jégkrém, jégkása: melyik a legegészségesebb?

#egészséges táplálkozás #fagylalt #jégkása
2018.08.03. Módosítva: 2018.08.03.
Hirdetés

Ha valakit megkérdezünk, mi jut elsőre eszébe a nyárról, a fagyi vagy jégkrém biztosan ott lesz az első öt válasz között. De pontosan mi a különbség az egyes fagylalttípusok között? Melyiket érdemes előnyben részesíteni, ha igyekszünk egészségesen táplálkozni?

Hirdetés

A világ szinte minden táján, évezredek óta fogyasztanak különböző jeges édességeket, melyek sokáig csak igazi luxuscikknek számítottak, csak az elmúlt két évszázadban találták fel ugyanis azokat a hűtési, fagyasztási módszereket, melyek lehetővé tették, hogy az átlagemberek is élvezhessék a fagylaltokat. Mára nemcsak sokféle jeges édességet élvezhetünk, de szinte megszámlálhatatlan ízből válogathatunk, ráadásul egyre több olyan változat is elérhető, melyek ételallergiások számára is gond nélkül fogyaszthatóak.

De melyek a fő különbségek az egyes édességfajták között? Mitől lesz fagylalt a fagylalt, és jégkrém a jégkrém? A hivatalos meghatározás szerint a fő különbség a kettő között az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyén készült vendéglátó-ipari termék, míg a jégkrémet üzemben állítják elő, csomagolva és fagyasztva jut el a rendeltetési helyére, vagyis az üzletekbe, illetve az otthonunkba. Emellett különbséget tehetünk az egyes édességek között aszerint is, hogy melyek a fő összetevői: találhatunk-e bennük (illetve milyen arányban) tejet, tojást, vizet, cukrot, gyümölcsöket, olajos magvakat, aromákat, habosító anyagokat stb.

Csak jég és gyümölcs

Olyan jeges édességek is léteznek, melyek tejtermékeket, zsiradékot vagy tojást nem tartalmaznak, alapjuk a víz (illetve a jég), és a különböző ízesítők, elsősorban a gyümölcsök vagy gyümölcslevek, szörpök, szirupok vagy éppen alkoholos italok. Ezek között találhatjuk például a sorbet-t, a jégkását, a mediterrán granitát vagy az elmúlt években hazánkban is rendkívül népszerűvé vált jégnyalókát. Ezek készülhetnek vagy magának az apróra zúzott jégnek a megízesítésével, vagy pedig a folyadék (pl. a gyümölcslé) lefagyasztásával.

Melyik a legegészségesebb jeges édesség?

A jégkrémeknek, fagylaltoknak rendkívül magas a cukor- és a zsírtartalma, így (sajnos) nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé. Természetesen már vásárolhatunk alacsony zsírtartalmú, illetve cukormentes vagy szénhidrátszegény fagylaltokat és jégkrémeket is, de ezeknél is érdemes odafigyelni a tápanyagtartalomra (ráadásul ha valami "light" termék, akkor abból hajlamosabbak lehetünk még többet fogyasztani)! A jégkása vagy a hozzá hasonló édességek zsírt ugyan nem tartalmaznak, de a jég ízesítésére használt szirupoknak általában igen magas a cukortartalma.

Tényleg lehűthetnek a jeges italok? Kattintson tovább!

Bár a jégkrémet, fagylaltot – mértékkel fogyasztva – beilleszthetjük a kiegyensúlyozott étrendbe, az egyik legjobb választás az otthon készült gyümölcsös jégnyalóka, hiszen ez nem tartalmaz tartósítószereket, adalékanyagokat, ráadásul a gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is "bejutnak" a szervezetünkbe. A jégnyalóka meglepően könnyen elkészíthető, csak egy megfelelő, néhány száz forintért kapható forma szükséges hozzá.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.