Jelenlegi hely

Hirdetés!

Szelénpótlás cikk lista

A szelén úgynevezett nyomelem, vagyis rendkívül kis mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. De ha hiányzik, azt az egész szervezet megérzi. Mivel Európa termőföldjei szelénhiányosak, nem árt, ha szeléntartalmú étrend-kiegészítőt is szedünk. Milyet válasszunk?

A szelén nemcsak az immunrendszerünk vagy a pajzsmirigyünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, sokkal „látványosabb” tünetei is lehetnek. Már enyhe hiánya is a köröm elgyengülését, hajhullást, bőrproblémákat okozhat. 

Tudta, hogy Kínában egy egész tartomány szívbetegségben szenved a súlyos szelénhiány miatt? Ahol a termőtalaj szelénhiányos, ott rendkívüli módon megnőhet a szelénhiánnyal összefüggő betegségek rizikója. 

Az állandó fáradékonyságot, kimerültséget, koncentrációs nehézségeket sok dolog okozhatja. Könnyen lehet, hogy csak egy jó nagy alvásra van szükségünk, de az is előfordulhat, hogy a túl alacsony szelénbevitelre vezethetőek vissza a panaszaink. 

Hogy a jódhiány súlyos pajzsmirigyproblémákat okozhat, ismert tény, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szelén is szükséges ahhoz, hogy a pajzsmirigyünk jól működjön. Mégis milyen zavart okozhat a szelénhiány? – mutatjuk! 

A szelén szempontjából az egészséges táplálkozáson túl más tényezőket is figyelembe kell venni. Az ételeink szeléntartalma ugyanis rendkívüli mértékben függ attól, hogy a termőtalajban mennyi szelén található.