Ezeket látta már?

Szelén is kell, hogy a pajzsmirigyünk jól működjön

pajzsmirigy_szelen

Hogy a jódhiány súlyos pajzsmirigyproblémákat okozhat, ismert tény, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szelén is szükséges ahhoz, hogy a pajzsmirigyünk jól működjön. Mégis milyen zavart okozhat a szelénhiány? – mutatjuk!

A szelén nevű nyomelem, pontosabban az úgynevezett szelenoproteinek számos fontos biokémiai folyamatban részt vesznek, és szükségesek például az immunrendszer működéséhez, vagy éppen ahhoz, hogy egészséges terhesség jöhessen létre. Emellett pedig a pajzsmirigy egészségét és megfelelő működését is biztosítják: a felnőttek szervezetében például a pajzsmirigy sejtjeiben találjuk a legtöbb szelént – nem véletlenül. Szervezetünk ide gyűjti ezt a nyomelemet, hogy a pajzsmirigynek biztosan jusson belőle.

Mi van akkor, ha kevés a szelén?

Ha szervezetünk kevés szelénhez jut, a pajzsmirigyünk sokkal nehezebben állítja elő a hormonjait, a trijód-tironint (T3-at) és a tiroxint (T4-et), mert a szelén azokat a különböző enzimeket is szabályozza, amelyek a hormonális aktivitást irányítják.

A szelén emellett azt a folyamatot is támogatja, melynek során a T4-ből T3 lesz (a pajzsmirigy a tiroxint állítja elő nagyobb mennyiségben, mintegy 90 százalékban, ám ennek biológiai aktivitása jóval gyengébb, mint a T3-nak, így az előbbit át kell alakítani, hogy a szervezetünk hatékonyabban tudja azt hasznosítani). Ezt az óramű pontossággal működő hormonális rendszert a tartós szelénhiány képes megingatni.

pajzsmirigy_szelen

Amennyiben nem jut elegendő szelén a szervezetünkbe, jelentősen megnőhet a pajzsmirigy-alulműködés rizikója, és olyan betegségek kockázata, mint pl. a Hashimoto-kór.

A pajzsmirigy-alulműködés lehetséges tünetei között találjuk a hirtelen, megmagyarázhatatlan hízást (vagyis annak ellenére nő a súlyunk, hogy nem változtattunk az étkezési szokásainkon), a hajhullást, a fáradékonyságot, a bőrszárazságot, a csont- és ízületi fájdalmakat.

Több kutatás is bizonyította, hogy a pajzsmirigybetegséggel küzdők esetében a szelénpótlás kiegyensúlyozó hatással a pajzsmirigyre, így nemcsak a betegségek megelőzésében, de a kezelésében is nagy szerepet játszhat.

Töredező köröm, hulló haj, száraz bőr? Segít a szelén: kattintson tovább!

Elég szelént fogyasztunk?

Sok embernek lassú az anyagcseréje, nem működik megfelelően a pajzsmirigye, anélkül, hogy ennek tudatában lennének és a probléma hátterében a nem megfelelő szelénszint is állhat. Bár a szelén olyan nyomelem, amelyből rendkívül kevés kell a szervezetünknek, hazánkban nagyobb lehet a szelénhiány esélye a termőtalaj alacsony szeléntartalma miatt.

Javasolt tehát a szelénpótlás, étrend-kiegészítőkön keresztül, de az sem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe a szelént. Vásárlásnál olvassuk el figyelmesen, hogy milyen készítményről van szó, és válasszuk a szerves szelént, az ugyanis sokkal hatékonyabban képes felszívódni, mint a szervetlen.

Forrás: EgészségKalauz