Mindenki ezt nézi most!

Töredező köröm, hulló haj, száraz bőr? Segít a szelén!

Töredező köröm, hulló haj, száraz bőr? Segít a szelén!

A szelén nemcsak az immunrendszerünk vagy a pajzsmirigyünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, sokkal „látványosabb” tünetei is lehetnek. Már enyhe hiánya is a köröm elgyengülését, hajhullást, bőrproblémákat okozhat.

A szelén egy olyan nyomelem, mely – bár igen kis mennyiségben van rá szüksége a szervezetünknek – rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, de emellett véd a káros szabad gyökök ellen is, és biztosítja, hogy a termelődő spermiumok, illetve a petesejtek egészségesek és épek legyenek.

Arról azonban gyakran elfeledkezhetünk, hogy a szelén a körmök, a haj és a bőr szépségéhez, egészségéhez is nélkülözhetetlen. Mivel a haj vagy a köröm nem annyira fontosak az életben maradáshoz, mint a belső szerveink, a szervezetünk az utóbbiakat előnyben részesítheti, amikor a tápanyagok "elosztásáról" van szó.

Már a talajban sincs elég szelén! Tudjon meg róla többet, kattintson tovább!

Vagyis, ha a táplálkozásunk (kisebb vagy nagyobb mértékben) szelénhiányos, azt először a hajunk, körmünk vagy a bőrünk állapotán vehetjük észre. Ráadásul ezek a leglátványosabb, legjobban észrevehető tünetek is.

Ha nem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a hajhagymákhoz, a növekvő hajszál vékony és gyenge lesz. A normálisnál (naponta átlagosan 100 hajszálat veszítünk el) erősebben jelentkezhet a hajhullás is. Emellett a szelén az immunrendszer és a pajzsmirigy működéséhez is nélkülözhetetlen, ezen funkciók gyengülése, sérülése is okozhat közvetetten hajhullást.

A szelén lassítja az öregedést

A szelén legfontosabb, bőrre gyakorolt hatása, hogy megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, ezzel pedig lassítja az öregedési folyamatokat, például a ráncosodást. Emellett a bőr gyulladását és hiperpigmentációját is enyhíti (mindkettő jellegzetes probléma lehet pl. napégés után).

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogyan hat a szelén a problémás, pattanásos bőrre, és egyöntetűen úgy találták, hogy a megfelelő szelénszint elérésével, fenntartásával jelentős mértékben csökkenthető mind a pattanások száma, mind pedig a gyulladás mértéke.

Ez a korábban már említett antioxidáns hatásának köszönhető. A környezetünkben lévő, illetve a szervezetünkben is keletkező szabad gyökök reakcióba lépnek a bőrünk által termelt faggyú egyik összetevőjével, annak oxidációját okozzák, az "új" anyag pedig nemcsak a pórusok eltömődéséért lehet felelős, de elősegítheti a súlyos pattanásosságért felelős baktériumok elszaporodását is.

Szelén, cink, vitaminok: együtt hatnak igazán!

A szelén mellett más mikrotápanyagok is támogathatják a haj, a köröm és a bőr egészségét, például az E- és a C-vitamin, illetve a cink. Érdemes olyan étrend-kiegészítő mellett dönteni, amelyben ezeket mind megtaláljuk: kutatások szerint ugyanis ezek egymás hatását, felszívódási képességét is képesek javítani.

Nem szabad azonban arról a fontos dologról sem elfeledkezni, hogy a szelénhiánynak és a szeléntúladagolásnak nagyon hasonlóak a tünetei: hajhullás, bőrproblémák, töredező köröm jellemezhetik mindkettőt, így az ajánlott napi beviteli adagot ne lépjük túl!

Miért kell a magyaroknak pótolniuk a szelént? Nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz