Ezeket látta már?

Így segíti az immunrendszert a szelén

szelenpotlas

A szelén az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen, nemcsak a fertőző betegségek rizikóját csökkenthetjük a megfelelő szelénbevitellel, de erős antioxidáns hatásainak köszönhetően a krónikus problémák elleni küzdelemben is segít.

Amikor az immunerősítés a téma, a legtöbb embernek főként a C-vitamin ugrik be elsőnek, és bár a vitaminok is nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, a nyomelemekről, elsősorban a szelénről sem szabad elfeledkezni.

A szelén több irányból is támogathatja a szervezetünk kórokozókkal, betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és akinek alacsony a szelénszintje, gyakrabban kaphat el fertőzéseket és nehezebben is gyógyul fel ezekből.

A szelén erős antioxidáns

Különböző biokémiai folyamatok és oxidáció során úgynevezett szabadgyökök keletkeznek a szervezetünkben, melyek károsíthatják a sejtjeinket, sőt akár sejtpusztulást is okozhatnak. Ez pedig jelentős mértékben növelheti bizonyos súlyos, krónikus betegségek – így a szívinfarktus, a cukorbetegség vagy a stroke –, illetve jó néhány daganatos betegség kialakulásának rizikóját.

Emellett az öregedéssel összefüggő egészségügyi problémák egy részéért is a szabadgyökök tehetők felelőssé. A szabad gyökök káros hatásait az ún. antioxidánsok semlegesíthetik, például az A- és C-vitamin, a melatonin, a Q10 koenzim vagy az E-vitamin.

A szelén (pontosabban a szelenoproteinnek nevezett vegyületek) is az antioxidánsok közé tartozik, és nemcsak önmagában rendkívül hatékony a szabadgyökök elleni harcban, de más antioxidánsok, elsősorban az E-vitamin hatásait is felerősítheti.

szelenpotlas

A felvértezett immunrendszerrel a náthát is könnyebb megelőzni

A szelén emellett lassíthatja, akadályozhatja a vírusok elszaporodását a szervezetünkben, és nemcsak az immunválaszért felelős sejteket stimulálhatja, de azokat a sejteket is védi, melyeket a vírusok közvetlenül megtámadnak. Már enyhe mértékű szelénhiány is járhat együtt azzal, hogy gyakrabban kapunk el fertőző betegségeket és sokkal nehezebben is gyógyulunk meg ezekből. 7

Az őszi-téli időszak vagy az influenzaszezon különösen megviselheti azokat, akiknek a szervezetében túl kevés a szelén, hiszen egyik megfázásból a másikba esnek! Állatkísérletek során pedig kimutatták, hogy a szelénhiány súlyosabb gyulladásokkal és kiterjedtebb fertőzésekkel hozható összefüggésbe.

Szelén és a daganatos betegségek

Számos kutatás foglalkozott már azzal, milyen hatással van a szelén hiánya, illetve pótlása a daganatos betegségek rizikójára. Úgy találták, hogy a szelén nemcsak antioxidáns hatásainak köszönhetően javíthatja az egészségünket, de a tumorsejtek programozott pusztulását (apoptózisát) is stimulálhatja. Jelenleg is folynak kutatások azzal kapcsolatban, hogy az alacsony szelénszint növelheti-e a bélrendszeri, a prosztata- vagy a tüdőrák kialakulásának kockázatát. (Betegség esetén mindenképpen konzultálni kell szakorvossal!)

Ezek a szelénhiány tünetei: kattintson tovább!

Pótolnom kell a szelént?

Azt sajnos nem lehet kijelenteni, hogy a szelén minden betegségtől és fertőzéstől megvédő csodaszer, hiszen a biokémiai és fiziológiás folyamatok igen bonyolultak és soktényezősek. Az viszont egyértelmű, hogy minél kevesebb a szelén valaki szervezetében, annál fogékonyabb lehet bizonyos problémákra, ráadásul ezek súlyosabb formában is jelentkezhetnek nála.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az ételeink szeléntartalma a termőtalaj szeléntartalmával függ össze. Hazánkban (és Európa más országaiban) sajnos nincs elég szelén a talajban, ezért még az is enyhe mértékű szelénhiánnyal küzdhet, aki egyébként egészségesen és változatosan táplálkozik.

Szerencsére már kisebb mennyiség is elegendő lehet a szervezetünk szelénraktárainak feltöltéséhez, de mielőtt étrend-kiegészítőt választunk, mindenképpen ellenőrizzük azt is, hogy milyen formában található benne a szelén. A szerves szelén ugyanis jobban hasznosul, mint a szervetlen szelén, célszerűbb tehát azelőbbit tartalmazó étrend-kiegészítőt megvásárolni.

Ezért kell pótolni a szelént a magyaroknak: nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz