Hirdetés

Férfi meddőség

Férfi meddőségMeddőségnek nevezik azt, ha egy pár egy éven keresztül védekezés nélkül rendszeresen él nemi életet és mégsem fogan meg terhesség.

Hirdetés

A férfi meddőség előfordulása


A meddőségek kb. 40%-a férfi, kb. 40% női eredetű, és kb. 20%-ban a pár mindkét tagjánál kimutathatók a meddőség okai. A meddőség a nyugati országokban élő párok kb. 10-12%-nál jelentkezik.

A férfi meddőség okai

Az esetek kb. 15%-ában ismeretlen a meddőség oka. Az ismert okok közül a leggyakoribbak: fejlődési rendellenességek, ondóúti elzáródások, külső károsító tényezők (foglalkozási ártalmak, toxikus hatások), éreredetű okok (heretorzió, herevisszeresség), ondóúti gyulladások (fertőzések), endokrinológiai okok (nemi szervek fejletlensége, hormonzavarok), immunológiai okok, genetikai okok, biokémiai okok.

A férfi meddőség tünetei

A tünettan függ a kiváltó októl, de általában (leszámítva a fejlődési rendellenességeket) a tünetek igen szegényesek, sokszor csak maga az meddőség, terméketlenség az egyetlen tünet.

A férfi meddőség diagnózisa

Az andrológiai kivizsgálás célja a nemzőképességi zavar létének és okának kimutatása, valamint mértékének meghatározása.

Első lépés a kórtörténet felvétele. Ennek során az öröklődő betegségeket, fejlődési rendellenességeket, sérüléseket, műtéteket, toxikus és egyéb károsító (pl: röntgen, dohányzás, alkohol, kábítószerek) hatásokat térképezik fel.

Ezt követi a nemi szervek fizikális vizsgálata. A herék helyzetét, méretét és konzisztenciáját, a rendellenességeket, gyulladásra utaló jeleket, valamint a másodlagos nemi jegyeket (szőrzet, emlőduzzanat) vizsgálják.

Férfi meddőségMajd az andrológiai alapvizsgálat során az ejakulátumot, az ondót vizsgálják meg szabad szemmel (makroszkóposan) és mikroszkóppal. Szabad szemmel az ondó színe, mennyisége, vegyhatása, viszkozitása ítélhető meg. A mikroszkópos vizsgálat során megszámlálják a spermiumokat úgynevezett Bürker-kamra segítségével, majd megvizsgálják a mozgásképességüket és az alakjukat.

A továbbiakban andrológiai célvizsgálatok végezhetők, amelyekkel pontosan meghatározható a férfi meddőség oka. Ilyenek a mikrobiológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, képalkotó eljárások, herebiopszia, biokémiai-, genetikai-, immunológiai vizsgálatok.

A férfi meddőség terápiája

A kezelés kizárólag oki jellegű lehet, a beteg ellátására az erre szakosodott centrumokban van lehetőség.

A fejlődési rendellenességek kezelésére általában még gyermekkorban sort kell keríteni, a herék helyzeti rendellenességét két éves korig rendezni kell.

Az ondóúti elzáródások mikrosebészeti eljárásokkal kezelhetőek.

A külső károsító tényezők esetén a kiváltó ok megszüntetése idővel a férfi meddőség megoldódását jelentheti.

A heretorzió, herevisszeresség műtéti beavatkozással kezelhető.

Fertőzéses eredetű gyulladásoknál a kitenyésztett baktériumnak megfelelő tartós antibiotikus kezelés általában megoldja a problémát, de figyelni kell arra, hogy a pár mindkét tagjának szükséges a kezelése, különben visszafertőzik egymást.

A hormonhiányos állapotok hormonpótló terápiával általában orvosolhatóak.

A genetikai rendellenességeknél a meddőség nem gyógyítható, de hormonpótlással a kísérőtünetek itt is enyhíthetőek.

Forrás:

Papp György: Az andrológia tankönyve; Frang Dezső: Az urológia tankönyve

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>