Hirdetés

Férfi meddőség

Férfi meddőségMeddőségnek nevezik azt, ha egy pár egy éven keresztül védekezés nélkül rendszeresen él nemi életet és mégsem fogan meg terhesség.

A férfi meddőség előfordulása


A meddőségek kb. 40%-a férfi, kb. 40% női eredetű, és kb. 20%-ban a pár mindkét tagjánál kimutathatók a meddőség okai. A meddőség a nyugati országokban élő párok kb. 10-12%-nál jelentkezik.

A férfi meddőség okai

Az esetek kb. 15%-ában ismeretlen a meddőség oka. Az ismert okok közül a leggyakoribbak: fejlődési rendellenességek, ondóúti elzáródások, külső károsító tényezők (foglalkozási ártalmak, toxikus hatások), éreredetű okok (heretorzió, herevisszeresség), ondóúti gyulladások (fertőzések), endokrinológiai okok (nemi szervek fejletlensége, hormonzavarok), immunológiai okok, genetikai okok, biokémiai okok.

A férfi meddőség tünetei

A tünettan függ a kiváltó októl, de általában (leszámítva a fejlődési rendellenességeket) a tünetek igen szegényesek, sokszor csak maga az meddőség, terméketlenség az egyetlen tünet.

A férfi meddőség diagnózisa

Az andrológiai kivizsgálás célja a nemzőképességi zavar létének és okának kimutatása, valamint mértékének meghatározása.

Első lépés a kórtörténet felvétele. Ennek során az öröklődő betegségeket, fejlődési rendellenességeket, sérüléseket, műtéteket, toxikus és egyéb károsító (pl: röntgen, dohányzás, alkohol, kábítószerek) hatásokat térképezik fel.

Ezt követi a nemi szervek fizikális vizsgálata. A herék helyzetét, méretét és konzisztenciáját, a rendellenességeket, gyulladásra utaló jeleket, valamint a másodlagos nemi jegyeket (szőrzet, emlőduzzanat) vizsgálják.

Férfi meddőségMajd az andrológiai alapvizsgálat során az ejakulátumot, az ondót vizsgálják meg szabad szemmel (makroszkóposan) és mikroszkóppal. Szabad szemmel az ondó színe, mennyisége, vegyhatása, viszkozitása ítélhető meg. A mikroszkópos vizsgálat során megszámlálják a spermiumokat úgynevezett Bürker-kamra segítségével, majd megvizsgálják a mozgásképességüket és az alakjukat.

A továbbiakban andrológiai célvizsgálatok végezhetők, amelyekkel pontosan meghatározható a férfi meddőség oka. Ilyenek a mikrobiológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, képalkotó eljárások, herebiopszia, biokémiai-, genetikai-, immunológiai vizsgálatok.

A férfi meddőség terápiája

A kezelés kizárólag oki jellegű lehet, a beteg ellátására az erre szakosodott centrumokban van lehetőség.

A fejlődési rendellenességek kezelésére általában még gyermekkorban sort kell keríteni, a herék helyzeti rendellenességét két éves korig rendezni kell.

Az ondóúti elzáródások mikrosebészeti eljárásokkal kezelhetőek.

A külső károsító tényezők esetén a kiváltó ok megszüntetése idővel a férfi meddőség megoldódását jelentheti.

A heretorzió, herevisszeresség műtéti beavatkozással kezelhető.

Fertőzéses eredetű gyulladásoknál a kitenyésztett baktériumnak megfelelő tartós antibiotikus kezelés általában megoldja a problémát, de figyelni kell arra, hogy a pár mindkét tagjának szükséges a kezelése, különben visszafertőzik egymást.

A hormonhiányos állapotok hormonpótló terápiával általában orvosolhatóak.

A genetikai rendellenességeknél a meddőség nem gyógyítható, de hormonpótlással a kísérőtünetek itt is enyhíthetőek.

Forrás:

Papp György: Az andrológia tankönyve; Frang Dezső: Az urológia tankönyve

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>