Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Vizelési zavarok 45 év feletti férfiaknál – ez okozhatja

px n 1

Középkorú és idősebb férfiak körében gyakori probléma a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, más néven BPH (benignus prosztata hiperplázia). Mutatjuk a jellemző tüneteket, és azt is elmondjuk, miért alakul ki ez az állapot.

Ezért okoz vizelési zavart a megnagyobbodott prosztata

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is változik a szervezet hormonális működése az életkor előrehaladtával, ami hatással van az intim egészségükre is. A húgyhólyag alatt elhelyezkedő, izmos-mirigyes szerv, a prosztata feladata a lúgos kémhatású nyák termelése, amelynek a megtermékenyítésben van nagy szerepe – enélkül a hímivarsejtek nem jutnának át a hüvely savas közegén. A szerv jóindulatú megnagyobbodása összefüggésben van a tesztoszteronszint csökkenésével és az ösztrogén arányának relatív növekedésével. A BPH-s panaszokat az okozza, hogy a prosztata felszaporodó szövetállománya nyomja a mirigyen keresztülfutó húgycsövet, ami vizelési problémákhoz vezet. Az 50 éves férfiak negyede, a 75 éveseknek pedig fele tapasztalta már az életminőséget nagymértékben befolyásoló panaszokat. A BPH kialakulásának valószínűségét a metabolikus X szindróma néven ismert, magas vérnyomással, hasi elhízással, érelmeszesedéssel járó, összetett anyagcserezavar is növeli, és előfordulása családi halmozódást is mutat.

Enyhe tünetekkel kezdődik

Bár a BPH korai tünetei még nem tekinthetők súlyosnak, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodhat az állapotunk. Mindenképpen vegyük komolyan, ha vizelési zavarokat tapasztalunk! Mutatjuk, mely tünetekre érdemes odafigyelnünk.

- Éjszakai vizelés (nocturia). Mindenkivel előfordul, hogy vizelési ingerre ébred, és egy-két alkalom nem is tekinthető kórosnak. Általában azt tekintjük gyakori éjszakai vizelésnek, ha valakinek kettőnél többször kell mosdóba mennie éjszaka. A rendszeresen megzavart éjjeli pihenés alvászavarokat, krónikus fáradtságot, teljesítménycsökkenést és akár párkapcsolati nehézségeket is okozhat. Fontos leszögezni, hogy az állapot megítélésében sokat számít az egyéni érzékenység, és már egyetlen, de rendszeresen szükséges éjszakai felkelés is válhat roppant zavaróvá.

  • Gyakori vizelés. A megnagyobbodott prosztata miatt nehezebb teljesen kiüríteni a húgyhólyagot, így az gyorsabban telik meg újra.
  • Sürgető és gyakori vizelési inger. Az inger a hólyagban lévő vizelet miatt hirtelen fokozódik, ami sürgető vizelési ingerhez vezethet.
  • Akadozó, gyenge vizeletsugár. A megnövekedett prosztata nyomja a húgycsövet, emiatt tapasztalhatunk gyengébb vizeletsugarat és nehezített vizelést.

Kezelési lehetőségek

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás diagnózisának felállítása szakorvosi feladat, amit fizikai vizsgálat, vizeletvizsgálat és szükség esetén prosztataspecifikus antigén (PSA) mérés előz meg. A betegség stádiumától függően több kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Érdemes kerülni az alkohol-, koffein- és édesítőszer-fogyasztást, és nagyobb hangsúlyt helyezni a rendszeres testmozgásra. Egyes gyógynövények (például a fűrészpálma vagy a tökmagolaj), illetve az ilyen összetevőket tartalmazó készítmények javíthatják az életminőséget, és lassíthatják az állapotromlást. Bizonyos gyógyszerek is segíthetnek a tünetek enyhítésében, ilyenek például az alfa-blokkolók vagy az 5-alfa-reduktáz-gátlók. Előrehaladott stádiumú megnagyobbodás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. A korai diagnózis és kezelés segíthet csökkenteni a tüneteket és javítani az életminőséget, különösen az éjszakai vizelés problémájával küzdő férfiak számára.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához