Hirdetés

Mellkasi fájdalom

Angina (a szívizom átmeneti vérellátási zavara):

Hirdetés

A mellkasi fájdalom tünetei


Markoló/szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely kisugározhat az egész mellkasra, hátba, felfelé a nyakba/állkapocsra és lefelé a karokba, leggyakrabban a bal karba. A fájdalom nyugalomban csökken.
Szívroham (a szívizom súlyos vérellátási zavara):
A fájdalom megegyezik a fentiekkel, de sokkal súlyosabb/elhúzódóbb (félóránál tovább tart). A fájdalom nyugalomban sem szűnik meg.
Hideg verejtékezés
Légszomj
Hányinger/hányás
Gyomorégés (emésztési zavarok):
Égő fájdalom a szegycsont alsó vége mögött, vagy a has felső részén. A fájdalom hullámszerűen lefelé és felfelé sugárzódhat. Súlyos esetben kiterjedhet a mellkas mindkét oldalára és a hátba.
Savanyú (gyomorsav)/keserű (epe) ízérzet a szájban.
Tüdőgyulladás, gyulladásos folyamat a tüdőkben, a mellhártyán:
Légzési fájdalom (belégzéssel összefüggően), rendszerint a mellkas egyik oldalán.
Gyors légzés, légzési nehézség,
Láz, verejtékezés,
Köhögés (a köpet lehet sárga/zöld vagy véres.
Mellkasi izomhúzódás:
Mozgásra fellépő fájdalom a mellkas meghatározott részén.
Nyomásérzékenység.
Közelmúltban történt erős kifordulás/rándulás.
Övsömör (mellkasi ideggyököt érintő vírusos megbetegedés):
Égő bőrfájdalom a mellkas egyik oldalán, a vonalszerűen elhelyezkedő hólyagok mentén.A mellkasi fájdalom kiváltó okai


A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet. Ezek közül legsúlyosabb a szív koszorúereinek megbetegedése, mely azonnali orvosi ellátást igényel. Ezért nagyon fontos a szívkoszorúér megbetegedések okozta fájdalom (angina/szívroham) elkülönítése az egyéb mellkasi fájdalmat kiváltó okoktól.Mit tehet Ön mellkasi fájdalom esetén


Ha angina/szívroham gyanúja vetődik fel, telefonáljon az orvosi ügyeletre, vagy menjen a legközelebbi kórház intenzív osztályára!
Szokatlan gyomorégés esetén nem árt orvoshoz menni, mert a valódi gyomorégést néha nehéz elkülöniteni az anginától/szívrohamtól! Ha már tudja, hogyan lehet a gyomorégést felismerni, a következőkben otthon is kezelheti magát. (Lásd GYOMORÉGÉS *** oldal)
Tüdőgyulladás gyanúja esetén forduljon orvoshoz!
Izomhúzódás/övsömör esetén fájdalomcsillapítás. (Lásd ÖVSÖMÖR *** oldal)Mit tehet az orvos mellkasi fájdalom esetén


A szívkoszorúér betegséget kivizsgálja.
Az okot meghatározza és megfelelően kezeli.
Ha szükséges, a beteget intézetbe utalja. A szívroham/először fellépő angina kórházi kezelést és sürgősségi ellátást igényel.
Otthoni kezelés során roham, illetve újabb roham megelőzésére gyógyszert ír fel.
Antibiotikumot ír fel tüdőgyulladás esetén.

Aktuális hírek

Mivel fordítható vissza az öregedés?

A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, ennek látható jele az öregedés. Antioxidánsokkal segíthetünk a szervezetnek lassítani a folyamatot. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de...

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk?

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Ki vehet részt és mennyiért gyógyszerkísérletben?

Sok tévhit kering az embereken végzett klinikai vizsgálatokról.  Ki vehet részt benne? Kell-e fizetni érte? Várható-e gyógyulás?

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, a...

Az örök fiatalság 7 titka

Lehet, hogy a test-lélek-szellem egységének megőrzése az "örök fiatalság" titka? Lássuk, mire figyeljünk fitalságunk megtartásáért!

 

Góc a betegség mögött: hogy találjuk meg?

Előfordul, hogy rendszeresen visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémáinkból egyszerűen nem tudunk kigyógyulni, ugyanazt a betegséget újra és újra elkapjuk. A gondot általában az...

további cikkek >>