Hirdetés

Mellkasi fájdalom

Angina (a szívizom átmeneti vérellátási zavara):

A mellkasi fájdalom tünetei


Markoló/szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely kisugározhat az egész mellkasra, hátba, felfelé a nyakba/állkapocsra és lefelé a karokba, leggyakrabban a bal karba. A fájdalom nyugalomban csökken.
Szívroham (a szívizom súlyos vérellátási zavara):
A fájdalom megegyezik a fentiekkel, de sokkal súlyosabb/elhúzódóbb (félóránál tovább tart). A fájdalom nyugalomban sem szűnik meg.
Hideg verejtékezés
Légszomj
Hányinger/hányás
Gyomorégés (emésztési zavarok):
Égő fájdalom a szegycsont alsó vége mögött, vagy a has felső részén. A fájdalom hullámszerűen lefelé és felfelé sugárzódhat. Súlyos esetben kiterjedhet a mellkas mindkét oldalára és a hátba.
Savanyú (gyomorsav)/keserű (epe) ízérzet a szájban.
Tüdőgyulladás, gyulladásos folyamat a tüdőkben, a mellhártyán:
Légzési fájdalom (belégzéssel összefüggően), rendszerint a mellkas egyik oldalán.
Gyors légzés, légzési nehézség,
Láz, verejtékezés,
Köhögés (a köpet lehet sárga/zöld vagy véres.
Mellkasi izomhúzódás:
Mozgásra fellépő fájdalom a mellkas meghatározott részén.
Nyomásérzékenység.
Közelmúltban történt erős kifordulás/rándulás.
Övsömör (mellkasi ideggyököt érintő vírusos megbetegedés):
Égő bőrfájdalom a mellkas egyik oldalán, a vonalszerűen elhelyezkedő hólyagok mentén.A mellkasi fájdalom kiváltó okai


A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet. Ezek közül legsúlyosabb a szív koszorúereinek megbetegedése, mely azonnali orvosi ellátást igényel. Ezért nagyon fontos a szívkoszorúér megbetegedések okozta fájdalom (angina/szívroham) elkülönítése az egyéb mellkasi fájdalmat kiváltó okoktól.Mit tehet Ön mellkasi fájdalom esetén


Ha angina/szívroham gyanúja vetődik fel, telefonáljon az orvosi ügyeletre, vagy menjen a legközelebbi kórház intenzív osztályára!
Szokatlan gyomorégés esetén nem árt orvoshoz menni, mert a valódi gyomorégést néha nehéz elkülöniteni az anginától/szívrohamtól! Ha már tudja, hogyan lehet a gyomorégést felismerni, a következőkben otthon is kezelheti magát. (Lásd GYOMORÉGÉS *** oldal)
Tüdőgyulladás gyanúja esetén forduljon orvoshoz!
Izomhúzódás/övsömör esetén fájdalomcsillapítás. (Lásd ÖVSÖMÖR *** oldal)Mit tehet az orvos mellkasi fájdalom esetén


A szívkoszorúér betegséget kivizsgálja.
Az okot meghatározza és megfelelően kezeli.
Ha szükséges, a beteget intézetbe utalja. A szívroham/először fellépő angina kórházi kezelést és sürgősségi ellátást igényel.
Otthoni kezelés során roham, illetve újabb roham megelőzésére gyógyszert ír fel.
Antibiotikumot ír fel tüdőgyulladás esetén.

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>