A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ezét ne hanyagoljuk el az egyszerű náthát!

#influenza #Megfázás #nátha
2019.01.28. Módosítva: 2019.01.28.

A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk.

Hirdetés

Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket.Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?

Nátha kezelése otthoni praktikákkal

"Ha influenzára utaló tünetek kínoznak minket, teljesen természetesnek vesszük, hogy felkeressük a szakorvost, aki bakteriális felülfertőződés esetén akár antibiotikumot is javasolhat. Ám a náthát hajlamosak vagyunk otthoni praktikákkal kezelni, azaz mézes gyógyteát iszunk, inhalálunk, orrspray-t használunk. Ez sok esetben hatásos is lehet, sőt a szakorvos sem javasol mást, ha nem tartja indokoltnak. Ám előfordulhat, hogy egy egyszerű, ám elhanyagolt nátha fül-orr-gégészeti ellátást igénylő szövődménnyé alakulhat. Ilyenkor az elhúzódó, nem kikezelt megfázás akár az ízületeinkre is ráhúzódhat. Ez mind meghosszabbíthatja a gyógyulás folyamatát, épp ezért célszerű már a tünetek jelentkezésekor egyeztetni a szakorvossal a javasolt kezelési módokat" – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Ezek a nátha-szerű tünetek, amelyek komolyabb betegségre utalnak

 • Sárgásra vagy zöldes színűre változott orrváladék
 • Nyomásra fokozódó, feszítő érzés az arcon
 • Fejfájás
 • Erős köhögési inger
 • Magas, hosszan tartó láz
 • Halláscsökkenés
 • Füldugulás
 • Erős fülfájás

Melyek a légúti megbetegedések leggyakoribb szövődményei?

Az egyszerű megfázás leggyakoribb szövődménye az arcüreg-, valamint középfülgyulladás. A vírusos fertőzés miatt előfordulhat, hogy az orrüregen kívül az arc- és homloküregben, illetve a fül járataiban bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakul ki. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt ugyanis nem ürül ki megfelelően az orrváladék, amely a zárt, meleg, nyirkos térben ideális szaporodási körülményeket teremt a gyulladást kiváltó baktériumoknak.

Milyen megoldást javasol a szakorvos a szövődmények kezelésére?

 • antibiotikumos kezelés
 • párásító inhalálás, az alsó légutak érintettsége esetén
 • infralámpa használata, melegítő párna a fülre és az arcüregekre
 • nyákoldó használata
 • duzzadáscsökkentő, lohasztó hatású orrspray vagy orrcsepp
 • Megelőzésként fontos az influenza elleni védőoltás, gyakori kézmosás, szellőztetés is!

Náthás? Fújja az orrát, ha nem akar arcüreggyulladást - kattintson tovább.

"Változatos, vitamindús táplálkozással, szükség esetén vitaminkészítmények szedésével, egészséges életmóddal és rendszeres sporttal erősíthetjük immunrendszerünket, amely segíthet ellenállóvá tenni szervezetünket a téli hurutos megbetegedésekkel szemben. Ám bármennyire is igyekszünk, sokszor nem tudjuk elkerülni a megfázást vagy az influenzát. Hogy kivédhessük a komolyabb szövődményeket, maradjunk otthon és kérjük időben a szakorvos segítségét" – tette hozzá a doktornő.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.