Hirdetés

A vastagbélrákot nem a balsors okozza

Dohányzunk és szeretjük a vörös húst? Ez jó eséllyel vastag-, és végbélrákhoz vezethet, állítja egy új ausztrál tanulmány.

Hirdetés

A végbélrák kialakulásának lehetséges okait kutatja Dr. Claire Vajdic szakértőcsoportja a University of New South Walesen. Eredményeiket az American Association for Cancer Research éves találkozóján prezentálták, tanulmányuk még nem került közlésre. Témájuk kifejezetten húsbavágó, hiszen a végbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus Amerikában, míg Ausztráliában  és sajnos Magyarországon is a második helyen áll.


A vastag-, és végbélrák kialakulása nagyon szoros összefüggést mutat az életmóddal

Vajdic szerint a dohányzás, illetve a túlsúlyosság (azaz a 25 feletti testtömeg-index) egyaránt az ausztráliai végbélrákos esetek 9-9 százalékáért felelős. Más életmódbeli szokások is ideköthetőek: a vörös húsban gazdag étrend például a végbélrákos esetek 6 százalékát okozza, a napi kettőnél több alkoholos ital fogyasztása pedig ezen esetek 4 százalékáért felelős. A kutatók egy óriási mintán dolgoztak: több mint 367 ezer ausztrállal végzett, 10 éves időszakot felölelő adatokból indultak ki. Az alanyok közül közel 3500 embernél alakult ki a vastag-, és végbélrák. 

A férfiaknál életmódjuk miatt nagyobb eséllyel alakul ki vastag- és végbél daganat

A kutatók nem csupán az egyes faktorokat, hanem ezek kombinációit is vizsgálták – ezek szerint a fenti négy tényező a végbélrákos esetek összesen egynegyedéért felelős, ennek kiszámításánál pedig természetesen súlyozták az egyes tényezőket és ezek kapcsolatát is figyelték.

Szeretne többet tudni a vastag- és végbélrák szűrésről? Kattintson!

Ezen életmódbeli tényezők jobban sújtják a férfiakat, mint a nőket, mert kiderült: az életviteli tényezők a férfiak 33 százalékát, a nőknek viszont csak 15 százalékát érintik. 
A férfiak esetében a túlsúly volt a legkockázatosabb: a rákdiagnózisok 15 százalékáért az elhízás, vagyis a 25 feletti testtömeg-indexhez köthető. A nők esetében a dohányzás volt a legkockázatosabb, náluk ez a tényező a rákos esetek 7 százalékáért felelt. 
Vajdic elmondása szerint az is fontos tényező, hogy mennyi rostot tartalmaz az étrendünk – ezt a csoport a következő kutatásában fogja vizsgálni.

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak vastagbél betegségei témában

Aktuális hírek

Strandolás: óriási veszélyben lehetünk, ha nem figyelünk oda

A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki az MTI-nek azt mondta: kellő odafigyeléssel elkerülhetők az életveszélyes sérülések vagy a halálesetek...

Táplálkozási tippek totális hőség esetére

Kánikulában étkezési szokásaink is megváltoznak. Szervezetünk okosan jelzi, hogy több folyadékot igyunk, kevésbé megterhelő ételeket együnk: hallgassunk rá! Az Országos Élelmezés- és...

Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk?

A nyári melegnek nemcsak kellemes hatásai vannak, hiszen a hőség sajnos komoly veszélyekkel is együtt járhat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás, mely tulajdonképpen a fedetlen fejet érő...

Hőség jön: itt a másodfokú hőségriasztás

Trópusi meleg napok várhatók, a hőség az egészséges embereket is megviselik, hát még a betegeket, gyerekeket, időseket. Előzzük meg a bajt!

Hőségriadó: ezt tanácsolják a sürgősségi osztályon

Továbbra is marad a hőség és úgy tűnik, hosszú, forró nyarunk lesz, nyaraljunk bári itthon, vagy külföldön. Hogyan védekezzünk a szélsőséges időjárás okozta panaszok ellen?

Jó hír a cukorbetegeknek: megváltozik sok kenyér összetétele

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés...

további cikkek >>