Hirdetés

Így segít Watson, a szupernyomozó a rákos betegeken

Nem, ő nem Sherlock Holmes jobb keze, hanem egy szuperszámítógép, bár az igaz, hogy nyomozói tevékenységet végez, nem is akárhogyan. Hogyan segítheti egy szuperintelligens nyomozógép a rákos betegek gyógyítását?

 

Magyarországon a diagnosztizált daganatos betegségek lakosságszámra vetített aránya közel van az európai átlaghoz. A halálozási arány azonban drámai: egy magyar rákos betegnek sokkal rosszabbak az esélyei, mint bármelyik más uniós állampolgárnak, de még a régióban és a Balkánon is többen gyógyulnak meg, mint nálunk.

100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedésekből eredő halálozások száma (2014)

  Halálozások száma
EU (28) átlag  261,5
Magyarország  348,1

Forrás: Eurostat

Naprakész gyógymódok elsőkézből

Az orvostudomány a szuperszámítógépeket is segítségül hívja a rák ellen. Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe, és az azon futó mesterséges intelligencia szoftver nagyon sokat tud: óriási mennyiségű betegadatot dolgoz fel, ismeri majdnem az összes létező orvostudományi könyvet, szakcikket, és ezeket elemezve valós idejű, személyre szabott válaszokat ad egy-egy beteg egészségügyi kérdéseire. 

tumor
A szuperszámítógép segít a rákos daganat diagnosztizálásában

Ez a módszer, szaknyelven a "big data" elemzés, a rákdiagnosztizálási és -kezelési lehetőségekben nyújt segítséget, az alapvető kezeléstől kezdve a klinikai kísérleti stádiumban lévő kezeléseken át a precíziós orvoslásig. Elsődleges célja, hogy megakadályozza a téves diagnózis és a nem megfelelő kezelés gyakran fájdalmas következményeit. 

Az, hogy a szuperszámítógép az elérhető adatok alapján személyre szabott ajánlásokat ad a diagnózisra és a kezelésre vonatkozóan, természetesen nem helyettesíti az orvosok végső döntését, inkább egyfajta másodlagos diagnózisként támogatja munkájukat. 

Mindez azért is fontos, mert súlyos betegség diagnosztizálása esetén a magyarok jelentős része nem elégedne meg csupán egy orvosi szakvéleménnyel, a megkérdezettek fele másodlagos, míg ötöde három vagy több diagnózis ismeretében választaná ki a kezelés módját. Ez az igény nem csupán a bizalom hiányából, a rossz tapasztalatokból, hanem a gyógyulási vágyból és a felelősségérzetből is fakad.


Forrás: CIG Pannónia

 

Több idő jut a gyógyításra

A Watsonnal történő együttműködés magasabb minőségű ellátást, a kezelési lehetőségek szélesebb és pontosabb választékát biztosítja. Használatával az orvosok több időt tudnak szentelni annak, hogy elmagyarázzák betegeiknek a kezelési lehetőségeket, amelyeket ők maguk is nagyobb bizonyossággal tudnak ajánlani. 

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak diagnosztika témában

További tartalmak kezelési lehetőségek témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>