Hirdetés

Így segít Watson, a szupernyomozó a rákos betegeken

Nem, ő nem Sherlock Holmes jobb keze, hanem egy szuperszámítógép, bár az igaz, hogy nyomozói tevékenységet végez, nem is akárhogyan. Hogyan segítheti egy szuperintelligens nyomozógép a rákos betegek gyógyítását?

 

Magyarországon a diagnosztizált daganatos betegségek lakosságszámra vetített aránya közel van az európai átlaghoz. A halálozási arány azonban drámai: egy magyar rákos betegnek sokkal rosszabbak az esélyei, mint bármelyik más uniós állampolgárnak, de még a régióban és a Balkánon is többen gyógyulnak meg, mint nálunk.

100 ezer lakosra jutó daganatos megbetegedésekből eredő halálozások száma (2014)

  Halálozások száma
EU (28) átlag  261,5
Magyarország  348,1

Forrás: Eurostat

Naprakész gyógymódok elsőkézből

Az orvostudomány a szuperszámítógépeket is segítségül hívja a rák ellen. Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe, és az azon futó mesterséges intelligencia szoftver nagyon sokat tud: óriási mennyiségű betegadatot dolgoz fel, ismeri majdnem az összes létező orvostudományi könyvet, szakcikket, és ezeket elemezve valós idejű, személyre szabott válaszokat ad egy-egy beteg egészségügyi kérdéseire. 

tumor
A szuperszámítógép segít a rákos daganat diagnosztizálásában

Ez a módszer, szaknyelven a "big data" elemzés, a rákdiagnosztizálási és -kezelési lehetőségekben nyújt segítséget, az alapvető kezeléstől kezdve a klinikai kísérleti stádiumban lévő kezeléseken át a precíziós orvoslásig. Elsődleges célja, hogy megakadályozza a téves diagnózis és a nem megfelelő kezelés gyakran fájdalmas következményeit. 

Az, hogy a szuperszámítógép az elérhető adatok alapján személyre szabott ajánlásokat ad a diagnózisra és a kezelésre vonatkozóan, természetesen nem helyettesíti az orvosok végső döntését, inkább egyfajta másodlagos diagnózisként támogatja munkájukat. 

Mindez azért is fontos, mert súlyos betegség diagnosztizálása esetén a magyarok jelentős része nem elégedne meg csupán egy orvosi szakvéleménnyel, a megkérdezettek fele másodlagos, míg ötöde három vagy több diagnózis ismeretében választaná ki a kezelés módját. Ez az igény nem csupán a bizalom hiányából, a rossz tapasztalatokból, hanem a gyógyulási vágyból és a felelősségérzetből is fakad.


Forrás: CIG Pannónia

 

Több idő jut a gyógyításra

A Watsonnal történő együttműködés magasabb minőségű ellátást, a kezelési lehetőségek szélesebb és pontosabb választékát biztosítja. Használatával az orvosok több időt tudnak szentelni annak, hogy elmagyarázzák betegeiknek a kezelési lehetőségeket, amelyeket ők maguk is nagyobb bizonyossággal tudnak ajánlani. 

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak diagnosztika témában

További tartalmak kezelési lehetőségek témában

Aktuális hírek

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Most olyan dolgokra is...

Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen – sőt időnként kifejezetten fájdalmas –, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

9 tényező, amik növelik a csontritkulás esélyét

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását. Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és még a családban is volt már példa csontritkulásban szenvedőre? Akkor mindenképp olvassa el...

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek?...

további cikkek >>