Hirdetés

Szenzáció: disznóban nevelt szerveink...

Disznókban növekednek az átültethető szervek? Az Európai Emberi Genetikai Társaság éves konferenciáján egy kutatócsoport bejelentette, hogy nemrég kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével hamarosan átültetésre kész emberi szerveket "növeszthetnek" disznókban.

Szenzáció: disznóban nevelt szerveink...Az Őssejtbiológiai és Regeneratív Medicina Központ (Tokió Egyetem) igazgatója és vezető kutatója, Hiromitsu Nakauchi ismertette a blasztociszta komplementáció elnevezésű eljárás lényegét. Egereket és patkányokat felhasználva a tudósok patkány őssejteket ültettek be genetikailag módosított egerekbe, amelyek így képtelenek voltak saját szerveket növeszteni. Helyette az egerek patkány szerveket növesztettek.

A pluripotens (totipotens-minden fejlődési irányra képes) őssejtek felnőtt őssejtek, amelyek minden szövetben megtalálhatók és bármilyen sejtté képesek átalakulni. Ezeket a sejteket ültették be a kutatók olyan egérembriókba, amelyek képtelenek voltak a hasnyálmirigy növesztésére. Felnőttkorukra ezek az egerek a beültetett őssejtek hatására teljesen egészséges patkány hasnyálmirigyet növesztettek.

A végső cél, hogy a kutatók képesek legyenek emberi szerveket növeszteni disznókban. A technológia segítségével minimálisra lehetne csökkenteni a kilökődés veszélyét, hiszen a tudósok a beültetés során a páciens saját őssejtjeit használnák. Az egerek példáját követve így például a cukorbetegek új hasnyálmirigyet kaphatnának minimális kockázat mellett.

Nakauchi és munkatársai jelenleg az emberi őssejtek alkalmazására vonatkozó engedélyre várnak a kutatás folytatásához. Ez az első alkalom, hogy a blasztociszta komplementáció működött, így a tudósok reménykednek a gyors eredményben. Bár etikai okok miatt emberi embrióval a fenti kísérlet természetesen nem végezhető el, a szakértők remélik, hogy hamarosan áttörést érhetnek el kutatásukban.

További tartalmak őssejtterápia témában

További tartalmak genetika témában

További tartalmak kutatás témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>