Hirdetés

Felismeri a betegségeket az új karkötő

Kutatóknak sikerült kifejelszteniük egy olyan csuklópántot, amely izzadságcseppből képes diagnosztizálni betegségeket.

A University of California és a Stanford kutatói által készített pánt prototípusa rugalmas szenzorokból és mikroprocesszorokból áll, amelyek a verejtékmirigyeinket stimulálják, majd az így keletkezett izzadságcseppek kémiai összetételét vizsgálják, derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóirat legújabb kiadásából.

Az izzadságcsepp kémiai összetételének vizsgálata elég ahhoz, hogy pontos diagnózisokat alkossunk a szenzorok adataiból, derül ki a tanulmányból. A nagyobb kloridtartalom például magasabb feszültséghez vezet, ez pedig könnyen jelezhet cisztás fibrózist, a magasabb vércukorszint pedig cukorbetegségre utal – mindezen adatokat pedig elektronikusan továbbítja a pánt a feldolgozást könnyítő gépeknek vagy laboroknak.

A cukorbetegség 6 meglepő tünete - olvassa el!

A kutatók remélik, hogy találmányukkal megkönnyíthetik az olyan betegségek kezelését, mint például a cisztás fibrózis, de emellett  a folyamatos izzadságvizsgálattal a személyreszabott gyógymódokat és adagolásokat is könnyebb lesz megtervezni, illetve megvalósítani – főként, ha a pántot klinikai gyógyszertesztek során is hordhatják a résztvevők.


Izzadságcseppekből diagnosztizál az új karkötő

Természetesen ehhez sokkal többet kell tudniuk arról, hogy a szervezetben megtalálható vegyületek miként ingadoznak, mint ahogy a találmány megbízhatóa működését és konzisztens mérését is biztosítani kell. Sőt, a kutatóknak azt is át kell látniuk, hogy az étrend és más életviteli tényezők milyen szinten módosítják az izzadság összetételét.
 

További tartalmak cisztás fibrózis témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak cukorbetegség témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>