Hirdetés

Felismeri a betegségeket az új karkötő

Kutatóknak sikerült kifejelszteniük egy olyan csuklópántot, amely izzadságcseppből képes diagnosztizálni betegségeket.

Hirdetés

A University of California és a Stanford kutatói által készített pánt prototípusa rugalmas szenzorokból és mikroprocesszorokból áll, amelyek a verejtékmirigyeinket stimulálják, majd az így keletkezett izzadságcseppek kémiai összetételét vizsgálják, derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóirat legújabb kiadásából.

Az izzadságcsepp kémiai összetételének vizsgálata elég ahhoz, hogy pontos diagnózisokat alkossunk a szenzorok adataiból, derül ki a tanulmányból. A nagyobb kloridtartalom például magasabb feszültséghez vezet, ez pedig könnyen jelezhet cisztás fibrózist, a magasabb vércukorszint pedig cukorbetegségre utal – mindezen adatokat pedig elektronikusan továbbítja a pánt a feldolgozást könnyítő gépeknek vagy laboroknak.

A cukorbetegség 6 meglepő tünete - olvassa el!

A kutatók remélik, hogy találmányukkal megkönnyíthetik az olyan betegségek kezelését, mint például a cisztás fibrózis, de emellett  a folyamatos izzadságvizsgálattal a személyreszabott gyógymódokat és adagolásokat is könnyebb lesz megtervezni, illetve megvalósítani – főként, ha a pántot klinikai gyógyszertesztek során is hordhatják a résztvevők.


Izzadságcseppekből diagnosztizál az új karkötő

Természetesen ehhez sokkal többet kell tudniuk arról, hogy a szervezetben megtalálható vegyületek miként ingadoznak, mint ahogy a találmány megbízhatóa működését és konzisztens mérését is biztosítani kell. Sőt, a kutatóknak azt is át kell látniuk, hogy az étrend és más életviteli tényezők milyen szinten módosítják az izzadság összetételét.
 

További tartalmak cisztás fibrózis témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak cukorbetegség témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Májrák és a máj érbetegségei

Ebben a cikkben a májat érintő betegségek közül a portális véna trombózist, és a rettegett májrák betegségeket mutatjuk be.

Miért fogy el belőlünk a vas?

Mihez kell, hogyan termelődik és mitől lesz bennünk kevés a vas? 

Ezért fontos a terhességi diabetes gyors kezelése

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt...

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

további cikkek >>