Jelenlegi hely

Hirdetés

Felismeri a betegségeket az új karkötő

Kutatóknak sikerült kifejelszteniük egy olyan csuklópántot, amely izzadságcseppből képes diagnosztizálni betegségeket.

Hirdetés

A University of California és a Stanford kutatói által készített pánt prototípusa rugalmas szenzorokból és mikroprocesszorokból áll, amelyek a verejtékmirigyeinket stimulálják, majd az így keletkezett izzadságcseppek kémiai összetételét vizsgálják, derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóirat legújabb kiadásából.

Az izzadságcsepp kémiai összetételének vizsgálata elég ahhoz, hogy pontos diagnózisokat alkossunk a szenzorok adataiból, derül ki a tanulmányból. A nagyobb kloridtartalom például magasabb feszültséghez vezet, ez pedig könnyen jelezhet cisztás fibrózist, a magasabb vércukorszint pedig cukorbetegségre utal – mindezen adatokat pedig elektronikusan továbbítja a pánt a feldolgozást könnyítő gépeknek vagy laboroknak.

A cukorbetegség 6 meglepő tünete - olvassa el!

A kutatók remélik, hogy találmányukkal megkönnyíthetik az olyan betegségek kezelését, mint például a cisztás fibrózis, de emellett  a folyamatos izzadságvizsgálattal a személyreszabott gyógymódokat és adagolásokat is könnyebb lesz megtervezni, illetve megvalósítani – főként, ha a pántot klinikai gyógyszertesztek során is hordhatják a résztvevők.


Izzadságcseppekből diagnosztizál az új karkötő

Természetesen ehhez sokkal többet kell tudniuk arról, hogy a szervezetben megtalálható vegyületek miként ingadoznak, mint ahogy a találmány megbízhatóa működését és konzisztens mérését is biztosítani kell. Sőt, a kutatóknak azt is át kell látniuk, hogy az étrend és más életviteli tényezők milyen szinten módosítják az izzadság összetételét.
 

Hirdetés