Hirdetés

Felismeri a betegségeket az új karkötő

Kutatóknak sikerült kifejelszteniük egy olyan csuklópántot, amely izzadságcseppből képes diagnosztizálni betegségeket.

A University of California és a Stanford kutatói által készített pánt prototípusa rugalmas szenzorokból és mikroprocesszorokból áll, amelyek a verejtékmirigyeinket stimulálják, majd az így keletkezett izzadságcseppek kémiai összetételét vizsgálják, derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóirat legújabb kiadásából.

Az izzadságcsepp kémiai összetételének vizsgálata elég ahhoz, hogy pontos diagnózisokat alkossunk a szenzorok adataiból, derül ki a tanulmányból. A nagyobb kloridtartalom például magasabb feszültséghez vezet, ez pedig könnyen jelezhet cisztás fibrózist, a magasabb vércukorszint pedig cukorbetegségre utal – mindezen adatokat pedig elektronikusan továbbítja a pánt a feldolgozást könnyítő gépeknek vagy laboroknak.

A cukorbetegség 6 meglepő tünete - olvassa el!

A kutatók remélik, hogy találmányukkal megkönnyíthetik az olyan betegségek kezelését, mint például a cisztás fibrózis, de emellett  a folyamatos izzadságvizsgálattal a személyreszabott gyógymódokat és adagolásokat is könnyebb lesz megtervezni, illetve megvalósítani – főként, ha a pántot klinikai gyógyszertesztek során is hordhatják a résztvevők.


Izzadságcseppekből diagnosztizál az új karkötő

Természetesen ehhez sokkal többet kell tudniuk arról, hogy a szervezetben megtalálható vegyületek miként ingadoznak, mint ahogy a találmány megbízhatóa működését és konzisztens mérését is biztosítani kell. Sőt, a kutatóknak azt is át kell látniuk, hogy az étrend és más életviteli tényezők milyen szinten módosítják az izzadság összetételét.
 

További tartalmak cisztás fibrózis témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak cukorbetegség témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>