Hirdetés

Gyógytornák: nyaki problémák a helytelen testtartás miatt

Nyaki problémák a helytelen testtartásból kiindulva? A nyak problémája összetett és sokféle tünetet okozhat! Előljáróban megjegyezzük, hogy a hatékony kezeléshez mindig ki kell derítenünk, hogy milyen eredetű az elváltozás.

Lehet gond csak az izmokban, lehet degeneráció a nyaki gerinc szerkezetében, lehet, hogy izomegyensúly felbomlásról beszélhetünk, tehát a test aszimmetriája miatt kialakul egy elhúzó erő ami a vállakon keresztül a nyak helyzetét is befolyásolja.

A test helytelen tartása a hátsó nyakizmok feszülésével a fej hátra billenésével a nyaki gerinc ívét fokozza, a nyakizmok feszesek, kötöttek lesznek és a nyak mozgását egyre inkább beszűkítik.

Az első panasz általában a nyak-váll húzó fájdalma, kellemetlen érzés ha sokáig lefelé vagy felfelé nézünk.

A számítógép előtt ülve zsibbadás keletkezik a vállban, lapocka körül, esetleg közvetlenül a nyaki területen.

Üléskor és álláskor is jellegzetes az előre kitartott fej, általában a vállak előre „esése” kíséri.

Az ok tulajdonképpen az, hogy bizonyos izmok túlfeszültek, más izmok pedig túl lazák, így a test helyzete valamilyen irányba elhúzódik a megfelelőhöz képest.

Ebben az esetben, amennyiben még nincs szerkezeti elváltozás (pl: nyaki gerincsérv, vagy csigolya deformitás) egy tónus helyreállítással, az izomcsoportoknak megfelelő tornával, tartásjavító gyakorlatokkal a helyzet jól kezelhető. Emellett fontos, hogy a mindennapi életben tudatosan megfelelő helyzetben tartsuk a törzset és fejet, vagyis segítsünk a testünknek a megfelelő terhelés elosztásban!

Jó gyakorlást kívánok!

Pap Andrea gyógytornász

További tartalmak terápia témában

További tartalmak mozgásszervi betegségek témában

További tartalmak gyógytorna témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>