Jelenlegi hely

Hirdetés!

Mikor kell a bokán is vérnyomást mérni?

Ha néha fáj, zsibbad, nehéznek érezzük a lábunkat, akkor érszűkület is állhat a háttérben. Ezt mutatja ki a boka-kar index.

Hirdetés

A boka-kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség, érszűkület kimutatására méghozzá a tünetmentes, vagy kezdeti stádiumban.

A boka-kar index (BKI) a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. A vizsgálatot folyamatos hullámú Doppler-készülékkel végzik,  ez a Doppler-vizsgálat, amely arra szolgál, hogy felismerjük az alsó végtagi verőerek szűkületét, elzáródását.  A Doppler-vizsgálat felkaron történő vérnyomásméréssel kezdődik, majd mindkét alsó végtagon folytatódik.

Hogyan történik a boka-kar index meghatározása?

Két lépésben. Először egy hordozható Doppler készülék segítségével meghatározzák a beteg vérnyomását a karon. Az első (szisztolés) értéket rögzítik. Ezután a készülékkel a boka szintjében is megmérik a vérnyomást.

Visszér vagy érszűkület? Így lehet eldönteni, kattintson!

A Doppler-vizsgálat során a lábháton, illetve bel-bokán, a verőéren vizsgáljuk a véráramlást. A vérnyomásmérő mandzsettát lassan leeresztve válik hallhatóvá a láb ereiben a vér áramlása. Normális esetben az alsó végtagon valamivel magasabb a vérnyomás, mint a felkaron. A két érték hányadosa a boka-kar index vagy Doppler-index.

Boka-kar index mérése, Doppler vizsgálat
Boka-kar index mérése, Doppler vizsgálat

A boka-kar index normálértéke

A BKI normál értéke fekvő helyzetű betegben 1,0 - 1,3, kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb. A BKI értékének csökkenése a betegség romlását jelzi.                              

A 0,9 alatti BKI érték a fokozott szív-érrendszeri morbiditás és mortalitás egyértelmű kockázati tényezőjének bizonyult. Az epidemiológiai adatok alapján, Magyar Terápiás Konszenzus konferencia ajánlásába is bekerült a csökkent (=< 0,9) BKI, mint tünetmentes nagykockázatú állapot.Hirdetés