Ezeket látta már?

Érelmeszesedés, érszűkűlet

2009.10.08. Módosítva: 2017.03.24.

A szervezet érhalózatának artériái szállítják az oxigénben gazdag vért a szívtől a test mind pontjához. Az egészséges erek elsztikusak és izmosak, így a a különböző vérnyomás értékekhez tudnak alaklamazkodni. Kedvezőtlen esetekben a sérült érfalra zsírok, (koleszterin) rakódik ki. A továbbiakban a folyamat más anyagok, kalcium, vérlemezkék kitapadásával zajlik és az átmérő leszűkűl. Az érfal ezen elváltozásait artheriosclerosisnak vagy érelmeszesedésnek hívjuk. Következésképpen az elmeszesedett erek által ellátott szervek vérellátásában zavarok keletkezhetnek. Az ér teljes elzáródásakor az általa ellátott szerv oxigénhiány miatt elhelhet.

Az érelmeszesedés, érszűkűlet tünetei

Az érszűkületi panaszok különbözőek, attól függően hogy, melyik érterület érintett. Leggyakrabban az alábbi megbetegedéseket okozhatják:

úgynvezetett "kirakatbetegség": a beszűkült lábartériák miatt nem jut elegendő oxigén a lábakba és lábfejekbe, ez fájdalmat okoz járáskor ezért néha meg kell állni. Idővel a fájdalommentes szakaszok egyre rövidebbek lesznek és előfordul, hogy nyugalomban is fájdalon lép fel. Súlyos komplikációja alakulhat ki ("dohányos láb"), amikor a lábujjak és a lábfej teljesen ellátatlanná válik és ennek következtében elhal (gangréna). Ezekben az esetekben az amputáció szükséges lehet.

A szív ereinek (koronáriák) érszűkülete angina pectorishoz vezet. Az angina pectoris megterheléskor rohamszerűen fellépő heves szívfájdalom, ami kisugározhat a hátba, a bal karba és állba. A koronáriák teljes elzáródása szívinfarktushoz, a szívizom egy részének elhalásához vezet. A szívinfarktus tünetei: heves, kisugárzó szívfájdalom, légszomj, verejtékezés, émelygés és halálfélelem.

Az agyi erek szűkülete csökkent agyi vérellátáshoz vezet. Sokféle tünetet okozhat, pl: szédülés, koncentrációzavar, értelmezési nehézségek vagy összezavarodás. Az agyi artériák azonnali elzáródásakor gutaütés lép fel. A tünetek az érintett artériák területétől függnek, leggyakrabban bénulások, beszéd-, látasi-, és érzékelési zavarok lépnek fel.

Az érelmeszesedés, érszűkűlet kiváltó okai

Magas koleszterinszint,

magas vérnyomás,

dohányzás,

cukorbetegség,

stressz okozta panaszok,

túlsúly,

mozgáshiány,

nem (férfiak inkább),

családi hajlam,

életkor.

Mit tehet Ön érelmeszesedés, érszűkűlet esetén

Elsősorban a rizikótényezőket csökkentse! A láb vérellátási zavarai esetében alváskor a fejet kb. 15 cm-rel emelje meg és sokat mozogjon (lépcsőjárás) és tornázzon. Rendszeres acetilszalicilsav kis mennyiségű akalmazása sokat segíthet a vérellátási zavarokban. További készítmények, amelyek segítenek a vérellátás javításában a gingko-, fokhagyma- és omega-3-zsírsav készítmények.

Mit tehet az orvos érelmeszesedés, érszűkűlet esetén

Speciális vizsgálatokkal megállapítja, hogy mekkora az érintett terület kiterjedése. A terápia a panaszokhoz igazodik, melyeket az érelmeszesedés okoztott. Bizonyos panaszok enyhíthetők véráramlást fokozó-, vérnyomást csökkentő- és vérhigító gyógyszerekkel. Néha műtét is segíthet vagy mesterséges ér beültetetés.

Az érelmeszesedés, érszűkűlet megelőzése

A vérnyomást és a koleszterinszintet rendszeresen elllenőriztetni és az emelkedett szinteket megfelelően kezeltetni. Túlsúly esetén a felesleges kilokat leadni. Abbahagyni a dohányzást. Cukorbetegekben a megfelelően beállított cukorértékre figyelni. A stresszt lehetőleg megszüntetni vagy legalábbis minimálisra csökkenteni. Egészséges táplálkozásra és elegendő mozgásra figyelni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához