Ezeket látta már?

Hamarosan itt az adóbevallás határideje – ne veszítse el az egészségére költhető adóvisszatérítést

adóbevallás egészségpénztár adóvisszatérítés

Idén Pünkösd idejére esik az adóbevallás szokásos határideje, ezért május 21-ig, keddig lehet benyújtani az adóbevallásokat, de így is kevesebb, mint két hét van arra, hogy véglegesítsük a dokumentumot és visszaigényeljük az egészségpénztári befizetés után járó adónkat.

Mennyit spórolhatunk az egészségügyi kiadásainkon?

Az egészségpénztár egy, az egészségünkre használható öngondoskodási forma, amely kifejezetten azok számára előnyös, akik költenek az egészségükre, és fizetnek személyi jövedelemadót.

Az egészségpénztári számlánkra befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett adónkból, így komoly megtakarítást érhetünk el az egészségügyi kiadásainkon.

Sőt, az egészségpénztári számlát leginkább ezért a visszaigényelhető adóért érdemes fenntartani. A pénztári számla fenntartásának ugyanis költsége van, amely általában a befizetésünk egy adott százaléka, átlagosan 6 százalék körül.

Önmagában tehát azért, hogy innen az egészségünkre költhessünk, nem feltétlenül érné meg fenntartani a számlát, bár lehetnek olyan kedvezmények, amelyet csak egészségpénztári tagként használhatunk ki – avat be a részletekbe Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – A magánorvosi rendelők egy része például százalékos kedvezményt adhat a tagoknak, de vannak pénztárak, amelyek rendkívül kedvezményes áron kínálnak szűrővizsgálati csomagokat vagy egészségbiztosítást, amelyhez máshogy drágábban juthatnánk csak hozzá. A legnagyobb vonzerő azért kétségkívül az adóvisszatérítés.

A pénztár költségét is figyelembe véve a visszatérítéssel nagyjából 15 százalékot spórolhatunk az egészségügyi kiadásainkon, legyenek ezek szűrővizsgálatok, terápiák, kezelések, egynapos sebészeti eljárás, fogászati beavatkozás vagy szemüveg vásárlása.

A megelőző, egészségmegőrző, úgynevezett prevenciós szolgáltatások igénybevételekor ráadásul plusz 10 százalék adóvisszatérítésre leszünk jogosultak a 150 ezer forintos maximum erejéig, és ugyanígy 10 százalékot kaphatunk, ha a pénztárban tartott pénzünket két évre lekötjük.

Az adóvisszatérítés azonban nem megy házhoz, azt nekünk kell igényelnünk az adóbevallásunkban.

Kevesebb adóvisszatérítést hagyunk veszni

Bár sokan éppen azért nyitnak egészségpénztári számlát, mert tudatosabban szeretnék kezelni az egészségügyi kiadásaikat, mégis meglepően nagy összeg, többmilliárd forint visszaigényelhető adó marad évről évre az államnál.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) tagpénztáraiba 2023-ban összesen 198,7 milliárd forintot fizettek be a tagok, és ezt még az előző év befizetési után visszaigényelt 30,9 milliárd forint is növelte.

A pénztárak elkölthető összegnek hívják azt a pénzt, amelyet a tag befizetéséből a költségek levonása után a pénztártag számláján jóváír a pénztár, növelve az ez után az összeg után kérhető adóvisszatérítéssel. Ugyan az adóvisszatérítés mindig a befizetés évét követően, a visszaigénylés évében elkölthető, mégis az előző évhez kapcsolódik – magyarázza Gergely Péter.

Az ÖPOSZ tapasztalatai szerint a pénztártagok egyre tudatosabbak, ugyanis évről évre kevesebb adókedvezményt hagynak veszni. Míg 2021-ben a visszaigényelhető és a ténylegesen visszaigényelt adó közötti különbség több, mint 7 milliárd forint volt, 2022-ben már 2 milliárd forinttal kevesebb összeget hagytak a tagok az állam zsebében.

A tudatosság javulása nem feltétlenül meglepő, ugyanis az ÖPOSZ korábbi országos közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a lakosság életkortól, lakhelytől és iskolai végzettségtől függetlenül az első három legfontosabb megtakarítási cél egyikeként az egészséget jelölte meg.

Az egészségünkre spórolni ma már nem luxus – teszi hozzá a szakértő – hanem egyenesen az egészségünk záloga lehet. Az állami ellátórendszer ugyanis kihívásokkal küzd, aminek következtében a betegek több szakterületen is komoly várólistákkal szembesülnek. Egy csípőműtétre például akár hónapokat is várhatunk, és az a beteg is szembesülhet komoly fájdalmakkal, illetve az állapotának romlásával, akinek az élete nincs feltétlenül veszélyben.

A megtakarítás tehát sokaknak fontos, nem véletlen, hogy az egészségpénztárak jelentős létszám-emelkedést tapasztaltak a magas infláció időszakában. Annak érdekében tehát, hogy a pénztár valóban megfelelően szolgálja a céljainkat, ne mulasszuk el kérni az adóvisszatérítést a bevallásunkban.

Mire figyeljünk?

Ha az eSZJA rendszerében nyújtjuk be a bevallásunkat, akkor a visszaigénylés egyértelmű, és viszonylag automatikus – mondja Gergely Péter. Az adóbevallás tervezetben automatikusan fel van töltve a visszaigényelhető adó, illetve gyakran maga a pénztár is.

Arra figyeljünk, hogy az adóvisszatérítés összege együttesen jár az egészségpénztári és a nyugdíjpénztári befizetések után. Aki tehát mindkét típusú pénztárnak tagja, és abban az évben befizetést is teljesített mindkét pénztárba, az eldöntheti, hogy melyik pénztárba kéri az adóvisszatérítést.

Az összeget sajnos a pénztárak között megosztani nem lehet, tehát az egészségpénztári és nyugdíjpénztári befizetésünk után összesen legfeljebb 150 ezer forint jár, és ezt vagy az egyik, vagy a másik pénztárba kérhetjük.

Az ÖPOSZ tapasztalata azt mutatja, hogy a pénztártagok nagyobb arányban kérik a visszatérítést az egészségpénztárba, mint a nyugdíjpénztárba, tehát ezt az összeget valóban az egészségünkre szeretnénk költeni, az egészségünkre fordított összeget csökkentenénk vele, és kevésbé cél a hosszú távú megtakarítás.

Ne feledjük, az adóvisszatérítésből a pénztár költséget nem von le, az összeg pedig azonnal, várakozási idő nélkül felhasználható, azaz újra az egészségünk szolgálatába állíthatjuk.

Kényelmi szolgáltatások a pénztáraknál

Ha még nincs egészségpénztári számlánk, akkor ebben az évben kimaradunk az adóvisszatérítés nyújtotta lehetőségből, de ha költünk saját zsebből az egészségünkre, akkor érdemes mielőbb választani egy egészségpénztárat, és azon keresztül fizetni. A pénztárak ma már nagyon kényelmesen használhatók.

Az OTP Egészségpénztár a legújabb azon pénztárak sorában, amelyek modern, bankkártyával közvetlenül összeköthető egészségkártyát kínálnak. Ez a kártya lehetővé teszi, hogy kártyaelfogadó helyeken akkor is az egészségpénztárunk terhére fizessünk, ha nincs pozitív egyenlegünk.

A bankkártyával összekapcsolt egészségpénztári kártya közvetlenül fizetéskor emeli át a bankszámlánkról a hiányzó összeget, a pénztár költségével emelten. Az így kifizetett összeg, bár csak néhány másodpercig kerül az egészségszámlánkra, ugyanúgy pénztári befizetésnek minősül, és igényelhetjük utána az adóvisszatérítést.

Ilyen egészségkártya elérhető a Prémium és az IZYS Egészségpénztáraknál is, de automatikusan feltöltődő kártyát találunk a Patika és Új Pillér kínálatában is.

Az egészségpénztárak kedvező díjak mellett egészségbiztosítási csomagokat is kínálnak. A Patika Egészségpénztárnál és az Új Pillérnél egyaránt 3-3 választható egészségbiztosítás közül választhatunk. A díjuk jóval kedvezőbb, mintha magunk szerződnénk a biztosítóval, hiszen ezeket a csomagokat a pénztár többszáz ezres létszámára hozta létre a biztosító.

Az egyes csomagokban olcsóbb, illetve növekvő díjért nagyobb keretösszeg mellett vehetjük igénybe a biztosító szolgáltatásait. Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás remekül kiegészítik egymást, együtt különösen komplex szolgáltatásokat kínálnak, így részben akár függetleníthetjük is magunkat az állami ellátásban tapasztalható nehézségektől.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Két legyet egy csapásra: egészségbiztosítások az egészségpénztárból

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához