Jelenlegi hely

Hirdetés
kedves dr ur
ingyenes érszükület vizsgálatot hirdettek az ujságba jelentkeztem rá a dr azt mondta hogy nagyon rossz eredményem van a jobb bokám majd a bal bokám fölé tettvalami méröt s közben egy másik hölgy a vérnyomásom mérte a karomon azt mondta hogy 37 százalékos érszükületem van jo e ez a mérés és sok e.kezeltetni kell e.
köszönöm
Tulajdonképpen jól tette, hogy járt az ingyenes érszűkület-vizsgálaton. Feltehetően Doppler-készülékkel vizsgálták a láb ereit, és ennek segítségével állapították meg az érszűkületet. Mivel a két lábhoz egy adatot közölt ebből nem derül ki pontosan, hogy a 37%-os szűkület melyikre vonatkozik.

Lássunk néhány adatot, tényt, stádiumot!
Az alsó végtagi verőérszűkület négy stádiumra osztható a betegség előrehaladása, és a tünetek szerint:

I. stádium: panasz, tünet nincsen, csak műszerrel kimutatható.
II. stádium: terheléskor, járáskor a lábikrában fájdalom, görcs, nehézségérzés, megállásra kényszeríti, majd 1-2 perc pihenés után szűnik. Ez ismétlődve jelentkezik, amíg a terhelés tart. Hideg, hűvös láb, a végtag bőre sápadtabb.
III. stádium: nyugalomban, fekvő helyzetben, éjszaka jelentkező fájdalom, ami a lábak lelógatásával, vagy felkeléssel szűnik, a végtag lilásan elszíneződött.
IV. stádium: szövetelhalás, nem gyógyuló seb. A fájdalom akár elviselhetetlen erősségű. Az elhalt rész elfeketedik. A végtag komoly veszélyben van, amputálni kell, hogy megállítsák a szövetelhalás miatti fertőzést.

Már a legenyhébb fokú, tünetekkel nem járó, I. stádiumú betegekben is több az infarktus és a stroke, és, nagyobb a halálozási arány. Az alsó végtagok érszűkülete rossz prognózisú betegség, a szív és az agyi erek betegsége ill. ezek következményei miatt.

Javasoljuk tehát mielőbb a területileg illetékes angiológiai (érbelgyógyászati), vagy ha nincsen, akkor érsebészeti osztály felkeresését a szűrővizsgálati lelettel! Az időben megkezdett kezelés megállíthatja az érszűkület romlását.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/hölgy!
39 éves nő vagyok. 2012 óta pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek. Vérhígítót szedek, két éve volt egy bal alsó végtagi femorális szintű mélyvénás trombozisom. Egy héttel ezelőtt hosszas álldogálás után megfájdult a bal combom, ami napról napra egyre feljebb terjedt egészen a bal medencémig fel éreztem erős fájdalmat. Voltam vele a háziorvosnál, aki izomfájdalmat állapított meg. Mondta szedjek Panadol tablettát 3x1-et, meg kenjem Diclofenak kenőccsel. Visszamentem hozzá 3 nap múlva, mert nem javult az állapotom, akkor a sebészetre irányitott. A sebészeti leleten ez áll: A bal comb az ülőideg kilépési pontjától provokálható. Mozgászavara nincs. A lumbalis lordosis enyhén elsimult az L V S1 résben kb. 5-6 mm-es ventralis irányú listhesis. A foramen jelentősen beszűkült. DG. Discopathia I V Diagnózisok: M5110/3 - Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Ez mit jelent pontosan? Hogyan kezelik? Az nem lehet hogy egy újabb trombózis lett a lábamban,? Két év óta senki nem adott uh-ra beutalót, hogy ellenőrizzék a trombózist. Pedig jártam belgyógyásznál, háziorvosnál, sebészeten, de senki nem küld el. Kihez fordulhatok vele? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Válasz:
Tisztelt asszonyom!
A leírtak alapján bal comb fájdalma nincs összefüggésben trombózissal. Vérhígítót szed, ha az INR-érték megfelelő (2 és 3 közötti), akkor az védi az újabb trombózistól. A thrombózisnak egyéb tünete is lenne: bal comb és vádli duzzanata, bőrpír, melegség. Ha ezek nem állnak fenn, a thrombózisnak kicsi az esélye. Egy kontroll UH arról adna információt, hogy jelenleg mennyire átjárható a korábban érintett véna, milyenek a mélyvénák és a felületes vénák keringési viszonyai, milyenek a vénabillentyűk, milyenek a mély és felületes vénák közötti összeköttetések.
Comb- és medencefájdalmai kapcsán: Az ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont között elcsúszás van, ami a csigolyaközti rés (foramen) beszűkülését eredményezi. Az itt kilépő és az alsó végtag felé futó ideg nyomás alá kerül, emiatt alakult ki a fájdalom. A javasolt kezelés lehet gyógyszeres és fizioterápia, ritkábban műtéti kezelés. A választandó kezeléshez további vizsgálatok is szükségesek, emiatt rheumatologus, ortopédus vagy idegsebész szakorvos felkeresése javasolt háziorvosi beutalóval vagy magánrendelésen.
Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, háziorvos
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Szedhetek e Apranax tablettát akkor, ha vérhígítót :Syncumar-t szedek? 3 hete mélyvénás trombozisom lett a bal lábamban, erre kaptam a vérhígítót. Most 2 napja nagyon érzékeny lett / szinte fáj/ mindkét oldali petefészkem, régebben szedtem rá az Apranax-ot. Vajon most is lehet?
Köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Igen fontos kérdéssel keresett meg. A Syncumar (warfarin) véralvadásgátló gyógyszer számos gyógyszerrel ad kölcsönhatást.
Ez esetben:
"Kölcsönhatás: NSAID-ok (nemsteroid gyulladáscsökkentők) és oralis antikoagulánsok együttadása fokozza a gastrointestinalis (GI)vérzés kialakulásának veszélyét. Az NSAID-ok potenciálhatják az antikoagulánsok hatásait. Retrospektív vizsgálatok szerint e kombinációt szedő betegek GI vérzési kockázata jelentősen megnőtt, klinikai esettanulmányok is alátámasztják ezen észleléseket. Gondosan kell ellenőrizni a véralvadási paramétereket, valamint a GI vérzés tüneteit, és jeleit.
Figyelmeztetés: Figyelni kell a gyógyszertoxicitás tüneteinek megjelenésére. A készítmények egyidejű alkalmazásakor rendkívüli óvatosságra van szükség."

Röviden tehát: a két gyógyszer együttadásakor (akár jelentős mértéksben is) fokozódhat a (gyomor-bél rendszeri) vérzés veszélye. Csak fokozott óvatosság és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható együtt a Syncumar és az Apranax. Célszerűbb lenne más fájdalomcsillapító alkalmazása, kérem mindezt mielőbb beszélje meg háziorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr.Úr. ... éves vagyok és a második mélyvénás trombózison vagyok túl. A következő kérdéseim lennének,szabad-e termálfürdőbe mennem, ill. szaunázhatok-e, a kompressziós harisnyát meddig ajánlott hordanom és mehetek-e masszőrhöz?

Köszönöm a válaszát.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A témában igen jártast kollégával egyeztettem az ő javaslatát látja alább:

"A mélyvénás trombózis komoly és veszélyes probléma, így a további életmódot is befolyásolhatja. Fontos tudni, hogy mi az oka ennek a többszöri trombózisnak. Az okok felderítése a kezelés miatt is fontos. Ha a kezelés folyamatos, és az állapot folyamatos ellenőrzés alatt van, úgy a szigorú szabályokon lehet ugyan engedni, de sok ellenjavalt tevékenység együttes végzése azért kockázatos lehet.

A vénás billentyűk működési zavara nagyon valószínű ebben a kórképben, ami miatt a vénás visszaáramlás nem megfelelő. Emiatt szükséges a harisnya viselése, Elhagyása esetén rendszeres vénás torna szükséges amivel erősíthetőek az alsó végtag izmai, ezek a harisnya helyett működnek „izomfűzőként”.

A szauna és meleg víz kitágítja az ereket ezáltal tovább csökkentve a vénás visszaáramlást. Az ezutáni hideg vizes zuhany különösen erős hatás, az érfal hirtelen összehúzása által esetleges rögelindulást okozhat ha van még letapadt rög az érfalon.

Masszázsfajtákból csak a simító mélyre nem nyomó, ízületi átmozgatást tartalmazó masszázs javasolt.

Összefoglalva; a nagyon meleg víz, a hideg-meleg vizes váltófürdő, , vagy a túl erős masszázs nem ajánlott, ehelyett az arany középutat javasolnám, középmeleg vizet, rendszeres vénás tornát, és csak enyhe masszázst."

A választ Pap Andrea gyógytornász munkatársunk adta Önnek. (www.papandrea.hu)

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor úr/ nő !
Panaszom kb. 6 hónapja jelentkezik intenzíven. A bal lábfejen lefutó (az öregujjfeszítő izom felett ) érben rendszertelenül erős éles "hasító" fájdalom jelentkezik,akár vízszintes fekvés esetén is. Esetenként görcsös jellegű, majd számomra érthetetlen módon megszűnik. Járás közben szinte folyamatos de elviselhető a fájdalom. 2 hónapja végeztek vérnyomás mérést az alsó lábszáron, hangvillás vizsgálatot is, de nem kaptam választ. 15éve gyógyszerrel kezelt II. tip. cukorbeteg vagyok.
25 éve kezelt a hipertóniám és 42-es BMI -m van ( 179cm/130kg.)
Tisztelettel:
Válasz:
A BMI érték elég jelentős súlytöbbletet mutat, tehát ha semmi mást nem veszünk figyelembe, ez önmagában is igen komoly terhet jelent, és nagy munkát ró a lábakra.
Az érfájdalom - minden egyéb tudása nélkül - valószínűsíthet verőérbetegséget, pontosabban alsó végtagi verőérelzáródást, szűkületet. Erre jellemzőek az ún Fontaine-féle stádiumok, melyek között szerepel (FII) a terheléskor, járás, mozgás jelentkező váltakozó fájdalom, illetve (FIII) a nyugalmi, pl. éjszakai fájdalom megléte. Általában mondható, hogy ezek érsebészi megoldásokat igényelnek, tehát ebben az irányban lenne érdemes érdeklődni. Feltehetően az esetleges műtétnél a magas BMI indexet is mérlegelni kell, és az általános egészségi állapotot.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Lipomával operáltak .... - hóban a combom belső részén és a térdem belső felén felfelé elég hosszú vágásokkal, mivel a lipóma nem burokban volt hanem szétágazó. A térdemnél a sebből 2 hónapig szivatták a folyadékot. Ezek után a lábom csak dagadt, majd kiderült lipoödémám van, mivel elvágták a nyirok ereket.
A végtagon MR és CT vizsgálatokat készítették és kiderült az erek megfelelőek, így műthető a nyirokereket akarnak pótolni 6 órás műtét lenne.
Kérdésem az lenne, hogy mi történik így a lábommal, ha nem engedném műtetni magam, vagy mi az Ön véleménye hallott-e ilyen műtétről, és milyen eredménnyel sikerült a műtét.Kérdésem lenne még gumi harisnyát írták fel, de azzal is dagad a lábom, és mi a jó a lábomnak ha használom vagy nem, ülő munkát végzek.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm e fontos döntésben.

Tisztelettel:
Válasz:
A nyiroködémának (limfödéma) kiterjedt irodalma van, de igazán hatásos gyógymódja csekélyebb mértékben.
A nyirokerek elvágását illetően ez ezért is problematikus, mivel a lábizom pumpamechanizmusa járáskor pumpálja vissza a pangó folyadékot az alsó végtag felől a testbe, tehát ennek károsodásával fokozódik a lábdagadás.
Az ülőmunka természetesen senkinek nem jó, általában hosszútávon csak ártalmai vannak sajnos, akár keringési, mozgásszervi stb.
A műtétet illetően: a nyiroködéma kezelési lehetőségei közül az egyik, de nem elsőkét választandó. A fő kezelési módszerek a kompresszió, bandázs, fásli, gumiharisnya, a manuális nyirokmasszázs, bőrápolás.
Speciális műtéti eljárások ezek, leírva eléggé bonyolultak, amelyek eredményeképpen plasztikai változások is történnek, és itt is kell a műtét után tartós kompressziót alkalmazni a lábon. Vannak lézersebészeti technikák is, de még egyszer hangsúlyozom NEM a sebészi megoldások az elsődlegesek a nyiroködéma kezelésében.
Szakértőként bőrgyógyászok foglalkoznak ezzel a betegséggel, illetve angiológusok (érbelgyógyászok.)

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Kb.... hete a jobb lábam vádlija bedagadt,a járás erős fájdalommal járt!3 cm-el dagadtabb volt mint a másik lábam.Kórházba küldtek,mélyvénás trombózis kizárása miatt!A diagnózis az elvégzett mellkas röntgen,hasi ultrahang,illetve doplet vizsgálat mellett szerencsére nem igazolódott be!30 napig adtam magamnak a Clexana injekciót.
Voltam "Sonoterápiás "vizsgálaton is,.Eredmények:Right ABI 1,06Left ABI 1,01.Terápia Dio-pp 2x1 naponta,lioton kenőcs.Koleszerinem:5,4 Torvalioin-t szedek,vérnyomásom /120/75/ Tritace HCT-vel napi 1 tabletta.más gyógyszert nem szedek.A vádlim még sajnos mindig fáj,nyomásérzékeny.Naponta kb.1 órát kerékpározok.Szeretném megkérdezni,hogy várható-e javulás,vagy milyen megoldást ,terápiát javasol kedves Doktor Úr!
Várom válaszát,köszönettel,tisztelettel:
Válasz:
A mélyvénás trombózis (DVT) kizárása a legfontosabb ebben a leírt kórtörténetben. Amennyiben a képalkotó és Doppler vizsgálatokkal valóban kizárható volt a DVT, az még mindig lehetséges - hogy felületes vénák gyulladása áll fenn.
A koleszterin és vérnyomás rendezése igen fontos, az előzetes véralvadásgátlás úgyszintén.
Talán célszerű lenne enyhébb mozgásformát választani egy darabig, és figyelni, hogyan változnak a tünetek.
Amennyiben nem javulnak mondjuk 1-maximum 2 héten belül, vagy fájdalom, rosszabbodás áll be, akkor (megtartott gyógyszerelés mellett) fel kellene keresnie ismét az angiológiai/érsebészeti szakrendelést.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot.Én egy dologra lennék kíváncsi.Nekem a fejemben van egy ér csomó,és folyamatos műtétek előtt állok.Már kettőn túl vagyok,de még kb 2 kis műtét kell,és majd a végén 1 nagy műtét.A kérdésem az lenne,hogy ez a betegség befolyásollya-e,a teherbeesést.Mármint,hogy addig nem lehet gyerekem,vagy utánna sem.Az ambuláns lap ezt tartalmazta.:-2010.10.20-ÁN, sürfősséggel sacralis rágióból abscedált sinus pilonidalis eltávolítása megtörtént.J.o-on az occipitalis lebenyben kb 2-5 cm átmérőjű jellegzetes arterio-vebosus érmalformatio miatt műtétre várEnnyi volt.De olyan sok papír van.Ha kell még valami,akk szóljon.Köszönöm előre is.Szép napot!Nagyon fontos lenne megtudnom.Azt mondták,hogy kérdezzek meg,egy idegsebészt,és ezért fordultam önökhöz.Remélem,hogy tudnak segíteni.A dr.nő ezt írta vissza:A sinus pilonidalis nem befolyásolja a teherbe esést, de az agyi érképlet esetében mindenképpen ki kell kérnie a gondozó ideggyógyász vagy idegsebész véleményét, a képalkotó vizsgálatok alapján erről ő nyilatkozhat
Válasz:
A sinus pilonidalis (tehát a farpofák közötti gyulladás, tályog, ciszta stb.) eltávolítása valóban semmilyen összefüggésben nem áll egy teherbeeséssel, várandóssággal, hiszen egy egyszerűbb - de kellemetlen - fertőzésről van szó, amely kisebb beavatkozással megoldható (volt).
Az agyban lévő (occipitalis, azaz nyakszirti lebenyben) lévő érprobléma, ez amit arterio-venosus malformatio - AVM - néven írtak le, ennek megoldása már gondot jelenthet.
Miért jelenthet problémát?
Terhességben romolhatnak az AVM tünetei, mert fokozódik a keringés, és megnő a keringő vértérfogat.
Néhány jellemző tünet:
- görcsök
- fejfájás
- gyengeségérzés, zsibbadás
Ha esetleg, netalán agyi vérzés következik be annak jellegzetesen a tünetei (stroke), és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

Az AVM diagnózisa képalkotással történik (CT, MR, érfestés).
A kezelés főkét sebészi. tehát egyrészt az AVM érterület eltávolítása, vagy a kérdéses érszakasz embolizációja.
Minden esetben egyedileg kell mérlegelni, melyik lenne az alkalmas beavatkozás.

Fentiek alapján az AVM megoldásáig valóban nem javasolt a terhesség, mert súlyos komplikációk alakulhatnak ki.

Mindezt természetesen idegsebész szakorvossal kell megbeszélnie, és a várható kockázatokat is.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Segítő!

Édesanyán tenyerében, ujjai második perceiben évek óta, havonkénti rendszerességgel durran el egy ér. Ilyenkor a vér a bőre alatt szétterjed, sokszor a tenyerében is látható. Bekeményedik, nagyon fáj neki. Mi okozhatja ezt a panaszt? Nem szed gyógyszert, nincs magas vérnyomása, nem túlsúlyos, 49 éves fiatalos, vékony testalkatú asszony. Munkáját tekintve a kezével dolgozik hosszú ideje, de nem végletekig megerőltető munkát. Kérem, segítsenek!
Köszönöm,
Válasz:
Számos érbetegség létezik természetesen, amelyek részletes felsorolásába nem tudunk itt belebocsátkozni, röviden talán annyit hogy ezek az ún. perifériás (végtagi) érbetegségek. Közöttük a rendszerezés aszerint történik, hogy artériás, tehát verőeres, avagy vénás, tehát visszeres eredetű a kórkép.
Artériás eredetűek: (itt valószínűleg, a leírása alapján inkább erről lehet szó)
- érelzáródások
- trombangiitisz (érelzáródás+érgyulladás)
- Raynaud-kór (kisartériák összehúzódása)
- akrocianózis (tartós, fájdalmas görcs, hidegre érzékenyebb)
- eritromelalgia (rohamokban jelentkező értágulat, égő fájdalommal, kipirulással).

Ami javasolható:
Miután a betegség, ahogy írja, ismétlődő jellegű, kellemetlen tüneteket okoz, érdemes lenne mielőbb eljutni angiológiai szakrendelésre (érbelgyógyászat), vagy érsebészhez.
Elsősorban és hivatásszerűen ők foglalkoznak a végtagi érbetegségekkel.
A tünetek alapján diagnózist mondani, és kezelést javasolni kizárólag ők tudnak Édesanyja számára. Várakozás nélkül fel kellene keresni a szakrendelést - vagy kórházi ambulanciát, osztályt.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel: