A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hasnyálmirigy-gyulladás, kezelés

#Gasztroenterológia
2013.06.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

35 éves két gyermekes anyuka vagyok.2012 októberében hasnyálmirigy gyulladásom volt,amit kórházban kezeltek.5 napig csak infúziót kaptam,majd a kezelőorvosom szteroid szedését javasolta,amitől másnapra felére csökkent a gyulladás.Felmerült a gyanú,hogy autoimmun beteg vagyok,mert gyorsan reagáltam a szteroidra.Majd decemberben is kiújult a betegség.Ismét szteroidot szedtem(Medrol+Noacid).Készült IgG4 vérvétel,hasi uh.,de az negatív lett.Most Kreon 25000 kapszulát szedek,mert azt mondta az orvos lehet,hogy az a baj,hogy nem bontja le a zsírt a hasnyálmirigyem.Most a hasnyálmirigyem nem fáj,de nem is nagyon eszem zsírosat,csak az a problémám,hogy minden reggel hasmenésem van,akár 4-szer is,napközben nincs gond.A székletem színe rozsda színű és eléggé szagos.

Szeretném a véleményét kérni a fent leírtakkal kapcsolatban!

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:Benedek-Németh Hajnalka

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A hasnyálmirigy betegségeivel kapcsolatosan ajánlom cikkünket:

http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/a-hasnyalmirigy-betegsegei-109690.html

Gyaníthatóan e betegségről van szó:

Krónikus pankreatitisz

A hasnyálmirigy hosszú ideig fennálló gyulladásának leggyakoribb oka az alkoholizmus. (Ritkábban rák, szűkület, örökletes hajlam is lehet a háttérben).

Tünetek és felismerés: Lehet állandósult köldök körüli fájdalom – vagy fellángolásokkal járó heveny gyulladások, melyek elmúlnak. Itt az a jellemző, hogy az emésztő enzimeket termelő sejtek lassan elpusztulnak, végül már fájdalom sem jelentkezik. A beteg széklete bűzös, emésztetlen, zsíros, és világos színű. Ha már az inzulintermelő sejtek is pusztulnak, cukorbetegség is kialakul.

A diagnosztika a tünetekre, vérvizsgálatra (vércukor) és a képalkotó vizsgálatok eredményeire alapul.

A kezelés korrekt, protokoll szerinti, itt valóban nagyon fontos bizonyos ételek kerülése, elsősorban bármely zsíros ételé, mert a zsíremésztés károsodott főként.

Ugyanilyen fontos lenne a (kórházi) kezelőorvossal való rendszeres kapcsolattartás. A hasnyálmirigy-gyulladás krónikus változata nagy gondosságot igényel a beteg - és az orvos részéről is.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.