Jelenlegi hely

Hirdetés
Kedves Doktor úr!

A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

Minden jót kívánok mindhármuknak!

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Kérem szépen a következő MR vizsgálat véleményezését. Válaszát előre is köszönöm!
Bal térd MR vizsgálata:
A kereszt és oldalszalagok megtartottak. A medialis meniscus testén a hátsó szarvra is ráterjedő kisebb ferde/horizontális ruptura látható. A laterális meniscus testén degenerációnak megfelelő jelintenzitás fokozódás ábrázolódik. A mediális femorotibialis compartmentben a porc kp. fokban elvékonyodott, itt tibia centralis területén körülírtabban kifejezetten elvékonyodott, itt subchondralisan ossealis oedema is ábrázolódik. A laterális femorotibialis compartmenben a porc kp. fokban elkeskenyedett, itt a tibia teherhordó felszínének megfelelően kb. 6x10 mm-es területen a csontcorticalis kifejezetten egyenetlen, folytonossága megszakadt, felette a porc csaknem teljesen elkeskenyedett. Ugyanitt subchondralisan kisebb ossealis oedema és egy nagyobb degeneratív cysta is látható. A patella enyhén lateralisalt, az MPFL femuron való tapadásánál a rostok kiszélesedtek, köztük folyadék ábrázolódik, ez kis fokú rupturára utalhat. A patella porcvastagsága viszonylag megtartott. Minimalis hydrops. Keskeny, lapos Baker-cysta. A quadriceps és patellain szabályos. A praepatellaris régióban a subcutis kissé oedemás. A PCL tapadásának megfelelően apró cystosus képlet figyelhető meg. A tibia laterális ízperemszélein apró entesophyta ábrázolódik. Medialisan az igen kiszélesedett subcutisban tág felületi vénák láthatók. Grade IV fokú chondropathia a femorotibialis compartmenekben. A laterális tibia condylusán felmerül osteochondralis laesio lehetősége.
Tisztelettel köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező! A küldött MR lelet jelentős elváltozásokat mutat, nagy valószínűséggel sebészi beavatkozásra van szükség. Ortopéd szakrendelésen fogják eldönteni, hogy konzervatív vagy ortopéd sebészeti beavatkozásra van-e szükség.
Üdvözlettel: Dr. Genti György, reumatológus, klinikai farmakológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
33 éves nő vagyok.
Jobb borda alatti szúró fájdalom miatt kerestem fel háziorvosomat - valamilyen epebajra gyanakodva -, aki uh vizsgálatra küldött. Az uh eredménye nem mutatott ki semmilyen elváltozást (epe, máj, hasi eredetűt). Orvosom szerint "beszorul a levegő". Az uh vizsgálatkor kiadott leleten viszont azt olvasom, hogy 66x34 mm-es uterus, ami kizárt, mivel 2009-ben hysterectomia abdominalis cum adnexis műtéten estem át. Kicsit tanácstalannak és bizalmatlannak érzem magam ezek után. A kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódjak a pontatlan eredmény miatt, és létezik-e az, hogy "beszorul a levegő" hetente többször is, más más időpontban, mozgástól vagy tevékenységtől függetlenül?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Ez valóban furcsa… én az Ön helyében vagy visszamennék az UH-t végző kollégához, vagy egy másik beutalóval egy kontroll UH vizsgálatot kérnék, akár ugyanott. Ami előfordulhatott: a negatív leletek esetében gyakran a gépben lévő standard szöveget emelik be a kollégák - így gyorsítva az adminisztrációt -, és ilyenkor előfordulhat, hogy tévednek. A levegő, ha „beszorul”, annak oka van, és folyamatosan fáj légmell formájában. Ezt a mellkas rtg mutatja ki. Ami valószínűbb: epehólyag gyulladás, vagy epe besűrűsödés, amit nem feltétlenül lát az UH vizsgálatot végző. Labor, vérvétellel az epeprobléma kimutatható. Javaslom tehát: ismételt UH, vérvizsgálat májenzimekkel, vérkép sűllyedés is legyen benne és egy mellkas rtg -ez nem árt 1-2 évente, már csak a tüdőszűrés miatt is, bár remélem nem dohányzik, de attól függetlenül is javasolt. Az eredményekkel a háziorvosát keresse fel!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Kérdés:
Szeretném megtudni, milyen kockázatokkal jár az arcüregről álló helyzetben készített 1 felvétel erejéig röntgen-készítés akkor, ha az alhasamra nem kaptam védelmül takarásnak a máskor alkalmazott "ólomköpenyt".

Sajnos a röntgenorvos szélsebes és határozott fellépése gondolatnyi időt sem hagyott, így csak utóbb jöttem rá, mi hiányzott.
Gondolom, ha a dolog teljesen veszélytelen lenne,, kollégájuk nem hagyta volna el a helyiséget a felvétel elkészítése idejére.

39 évesen végre családot tervezek, aggódom, halasztanom kell-e a gyermekvállalást, vagy így maradandó károsodást szenvedhettek- e a petesejtjeim.
Mérhető-e bármilyen módon a sugárterhelés?
Válaszukat előre is köszönöm!
Válasz:
Aggodalomra semmi oka. Az Önről készített röntgenfelvétel semmilyen kockázatot nem jelent születendő gyermekére nézve. Az pedig természetes,hogy a felvétel elkészítésében résztvevők elhagyják a helységet, ők ugyanis naponta számtalan felvételt készítenek, amelyek sugárterhelése összeadódik.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Ur!
Kerdesem a kovetkezo lenne. En CT-ben dolgozom rontgen aszisztenskent,es szeretnek gyereket vallalni.On szerint lehetseges ezen a munkahelyen egy terhesseget kihordani,van minimalis eselye is annak hogy karosithatja a magzatot a szekunder sugarzas ami minket er?Olom kopeny hasznalata teljes vedelmet nyujtana elso honapokban? Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel
Válasz:
A sugárterhelés elsősorban a terhesség első két hónapjában - a szervfejlődés idején - okoz fejlődési rendellenességet, amennyiben a terhelés mértéke nagyobb mint 1 Gy.
A szekunder sugárzás elkerülésének érdekében - amennyiben erre lehetőség van - kérje más munkakörbe helyezését.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Mell uh. vizsgálat eredményében azt állt, hogy az egyik mellemben 7 mm-es fibroadenoma, a másikban 11 mm-es éles kontúrú echoszegény képlet található. Elmagyarázná, hogy mit jelenteken ezek a szakkifejezések? (Tudomásom szerint a fibroadenoma \"jóindulatú daganatnak\" felel meg, de a másik kifejezéssel nem boldogultam.) Köszönettel:
Válasz:
A fibroadenoma valóban jóindulatú daganat,az éles kontúrú echoszegény képlet egy ugyancsak jóindulatú elváltozásnak - cisztának - felel meg.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
... éves nő vagyok, jelenleg ... hetes terhes. ... hetes terhes voltam (fogantatástól számítva ... hetes) amikor megröntgenezték a sürgősségin a térdemet kétszer is. Nem tudtam hogy terhes vagyok, mivel PCOS vagyok és 2009 óta hiába próbálkoztunk, nem jött össze a baba, most meg spontán módon megfogant. Bár kaptam egy keskeny ólomkötényt, amit én idióta (máig nem értem miért), de felhúztam a hasamra, hogy azt védje. Tehát a méhemet szabadon hagytam. Ezt a mai napig nem tudom megbocsátani magamnak. Miután kiderült a 7. héten, hogy terhes vagyok az orvosom Duphastont írt fel, aminek a szedését a napokban kellett abbahagynom, valamint Ladeevitet kezdtem el szedni. Milyen fejlődési rendellenesség alakulhat ki a gyermekemnél? Mit tehetek? Milyen plusz vizsgálatot kellene elvégeztetnem, hogy megbizonyosodjak felőle, hogy a gyermekem egészséges lesz? Tönkretettem a gyerekem életét?
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Szerencsére aggodalma teljesen alaptalan. A terhesség korai időszakában - tehát jelen esetben is - az úgynevezett "Minden vagy semmi "törvénye érvényesül. Tehát a megtermékenyített petesejt vagy elpusztul, vagy zavartalanul fejlődik tovább. Másrészt még a sugárzás ártalmas hatására legérzékenyebb későbbi (4-7) hetes terhességi korban is csak a terápiás dózisú röntgensugárzás okoz ártalmat, a diagnosztikus röntgenvizsgálat biztosan nem. Szedje a Ladeevitet,és várja örömmel és nyugodtan egészséges gyermekét!

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktor úr!

A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
Válasz:
A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

Minden jót kívánok mindhármuknak!
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok!Az MR vizsgálat eredménye alapján szeretnék kérni egy szakorvosi véleményt.Átlagos tágasságú liquorterek. A külső liquortér egyenletesen, kis fokban tágabb. A kamrarendszer normális tágasságú. Az oldalkamrák asymmetrikusak,a bal oldali kissé tágabb.Baloldalon a frontális szarv,ill. a kamratest mellett régi emollitio látható.A belső hangvezetők lefutása,jeladása szabályos. Kp.vonal jó helyzetben.Térszükületre,vasc. laesiora utaló jelek nem láthatóak.Elöre köszönöm a választ.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A több részletben megkapott kérdésre visszafelé válaszoltam.

Röviden: a liquor (agy-gerincvelő folyadék) az oldalkamrákban, az ott burjánzó érbolyhok termelik. A folyadék útja innen a III-as, majd IV-es agykamrába, innen nyílásokon keresztül áramlik az agy és a gerincvelő körülötti térbe. A gerincvelő előtti területen jellemzően lefelé, hátul pedig felfelé áramlik a liquor. Ismét a koponyába érve az un. pókhálóhártya kitüremkedései segítségével kerül visszaszívásra a koponya belső felületén található nagy agyi vénás öblökbe.

Az átlagos tágasságú liquorterek a liquor (=agyi folyadék) elfolyási akadálymentességét jelenti, illetve kizárja annak lehetőségét is, hogy normál elfolyás mellett csökkent felszívódás, vagy nagyon ritkán észlelt túlzott termelés jelensége állna fenn.

Mindezzel szemben áll a következő mondat, mely szerint a külső liquorterek (= az agyat körülvevő térben lévő folyadéktér) egyenletesen, kis mértékben tágabb. Ez lehet normál variáns, illetve az előző mondatban szereplő szituációk bármelyike. Amennyiben azonban jelentős eltérés lenne, nem látnánk normál tágasságú kamratereket, melyről viszont a következő mondatban olvashatunk.

Részletezésre kerülnek agykamrák dimenziói, illetve leírtak a bal kamratest mellett feltehetőleg korábbi ér eredetű esemény következtében kialakult gócos sejtritkulást, - pusztulást, köznyelven lágyulást.

A hangvezetés feladatát anatómiai értelemben a fülkagyló, a hallójárat (külsőfül), valamint dobüreg (középfül) látja el, míg a belsőfül képletei, ezen belül a csiga járatainak szőrsejtjei a hanghullámok keltette folyadékelmozdulásra reagálnak. Belső hangvezetők alatt gondolom ezutóbbi rendszer anatómiáját érti a leletező.

A 'jeladás szabályosságát' nem tudom értelmezni: ez egy funkció leírása, ami funkcionális vizsgálat (objektív hallásvizsgálat, BERA, agytörzsi kiváltott válasz) során véleményezhető.

A fenti MR-vizsgálati részeredmény nem utal koponyán belüli eltérésre: a középvonal (=agykamrák, stb. szimmetrikus képe) jó helyzete a térfoglalás valószínűségét zárja ki.

Részletesebb és testreszabott értelmezésért kérem forduljon az MR vizsgálatot kérő kezelőorvoshoz!


dr. Altorjai Péter