Hirdetés
Szakértő: 
Dr. Altorjai Péter
Kérdés: 
Kedves Doktor úr!

A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
Válasz: 
A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

Minden jót kívánok mindhármuknak!

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. ... hete hesználtam Canesten combi tablettát, a három darabosat. Úgy tűnt megszüntette a tüneteket (viszketés, égő érzés). Három napja elkezdtem a Gynflor hüvelytabelttát használni, mert pár éve segített az állandóan visszatérő hüvelyfertőzések megszűntetésében, gondoltam most sem árthat. Viszont most a harmadik után, reggel erős csípő, viszkető érzést érzek. Ugyan rajta van a betegtájékoztatón, hogy ez lehet mellékhatása, de nem emlékszem, hogy a korábbi használatnál is okozott volna ilyen tüneteket. Kérdésem az lenne, hogy használjam el a maradék hármat vagy hagyjam abba? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A kellemetlen mellékhatás ellenére folytassa a megkezdett kúrát,de csak három-négy naponként rakjon fel este egy hüvelytablettát.Elképzelhető azonban,hogy a Canesten nem szüntette meg a feltételezett gombás hüvelygyulladást,és annak kiújulása okozza panaszait.Ha panaszai nem szűnnek,keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

... hetes kismama vagyok. Korábban amniocentézisem volt nem megfelelő NT miatt. Az amniocentézis eredménye a ...-es kromoszóma polimorfizmusát mutatta ki, emiatt nálunk szülőknél további genetikai vérvizsgálatot fognak végezni, hogy esetleg öröklött genetikai hibáról van-e szó. A magzatnál további genetikai ultrahang vizsgálatot javasoltak, amire még nem került sor. Van már egy egészséges kisgyermekem, akinél semmilyen betegség gyanúja nem merült fel. A korábbi és a mostani fogantatás is problémamentes volt, nem volt vetélésem egyszer sem.
Kérdésem az lenne, hogy ez a kromoszóma rendellenesség okozhat-e valamilyen betegséget a magzatnál, ha igen, akkor milyet? Okot ad-e aggodalomra ez a rendellenesség?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A szülőknél elvégzett genetikai vizsgálat eredményének birtokában lehet véleményt alkotni az esetleges magzati kockázatról.Amennyiben a polimorfizmus valamelyik szülőnél is megtalálható anélkül,hogy ez bármilyen kóros tünetet mutatna,magzati probléma sem várható.
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktorúr

... éves, ... gyermekes anyuka vagyok.A gond az,hogy nagyon rendszertelen a havi vérzésem,mindig is az volt. Eddig minden orvos fogamzásgátlót irt fel. A tegnap is voltam egy nögyogyásznál,aki azt mondta semmi szervi bajom nincs,ez egy hormonális probléma genetikailag,QLAIRA nevü gyogyszert irt amit a menyesz kimaradásáig szednem kell. A kérdésem az,hogy valóban ez a jó megoldás,nem lesznek mellékhatásai a gyogyszernek hosszu éveken át? Vagy esetleg van ennek olcsobb változata is? Válaszát elöre is köszönöm!
Válasz:
A rendszertelen menstruáció oka valóban hormonális működési zavar. Legegyszerűbb kezelése hormonális fogamzásgátló szedése. Kétségtelen,hogy van olcsóbb készítmény is,de lényeges árkülönbségre ne számítson. Kérje nőgyógyásza segítségét az olcsóbb gyógyszer kiválasztásához. Egyébként néhány hónapos szedés után-egyéb fogamzásgátló módszer alkalmazásával-hagyja abba a gyógyszer szedését,lehetséges,hogy menstruációja gyógyszer nélkül is rendeződik. Kizárólag a menstruációs ciklus rendezésére nem feltétlenül szükséges hosszú ideig fogamzásgátlót szedni.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr Úr! A következő eredményeket kaptam 3 napi hormonra. TSH:2,74 T4:16.87 T3:4.82 LH:5.18 FH:6.45 PROLAKTIN:194.60 ÖSZTRADIOL:172.4 PROGESZTERON:1.86 TESZTOSZTERON:1.350 21 NAPI PROGESZTERON:1.64 Rendszertelen ciklus,miatt kerestem fel az orvost,mivel babát tervezünk.Tavaly volt egy vetélésem,azóta nem jön össze a baba.Mi lehet a gond?milyen vizsgálatokra lehet még szükség?Már nagyon el keseredtünk :( Köszönöm a válaszát
Válasz:
Elkeseredésre semmi oka. Ha már egyszer terhes volt,biztosan sikerül ismét. A közölt eredmények alapján a vizsgált ciklusban nem volt peteérése,ezen gyógyszerrel lehet segíteni. Szóba jön még a petevezető átjárhatósági vizsgálata. Vetélések után-ritkán ugyan,de előfordulhat a petevezető elzáródása egy akár tünetmentes gyulladás következtében is.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Biró Balázs!

Az elmúlt egy évben több nőgyógyásznál is jártam, a következő problémával (azóta se szűnt meg a panaszom):

A hüvelybemenet külső (mintha a hüvelyváladék lemarná a bőrt) részén észleltem először égő-maró érzést, fájdalmat a hüvelyben kb. 2 cm mélyen, illetve vizeletürítéskor. Az urológus által vett minta negatív volt.
Gombás fertőzésre gyanakodtunk, mivel volt fehér, sárgás folyásom, időnként éreztem viszkető érzést, bár nem jellemző tünete a panaszomnak, Nőgyógyásztól kaptam hüvelykúpot, kenőcsöt, tablettát (párom szintén), illetve mintát vettek a tenyésztéshez - szintén negatív lett az eredmény.
Elküldtek pajzsmirigy- és hormonvizsgálatra. Kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik, a hormonháztartásom felborult. Fél éve szedek napi 1 L-thyroxin tablettát.
Van pár mióma is, ciszta, bő, illetve rendszertelen a vérzésem, váltakozva jön meg 21, 24, illetve 27 naponként. Nem szedek fogamzásgátlót. ... éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A pajzsmirigy betegségének,a miómának és a petefészek cisztáknak nincs közük panaszaihoz.Mivel tenyésztési eredményei negatívak,és az eddigi kezelések eredménytelenek,elsősorban valamilyen allergiás eredetre lehet gondolni.Oka ként szóba jöhetnek különböző tisztálkodási szerek,mosószerek, tusfürdők,tisztasági betétek,színezett vagy illatosított egészségügyi papír,műszálas fehérnemű,sőt a túl gyakran használt intim lemosók is.Próbálja ezt kiszűrni.és tisztálkodásra csak kamillás lemosást használjon.A panaszok enyhülését segítheti allergia ellenes kenőcsök használata,ám ezek csak receptre kaphatók.
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktorúr!
Szeretném a segítéségét és véleményét kérni néhány kérdésben.
... éves nő vagyok, ... cm és ... kg, családomban jelen van a cukorbetegség. Rendszertelen menzesszel fordultam nőgyógyászoz.UH-n ciszta nem volt a petefészekben.A leleten viszont láttam a diagnózisnál PCOS szerepelt. A ciklus 3. napi hormonvizsgálatom eredménye (/l): TSH 2,27 mIU; T4 15,31 pmol; T3 5,35 pmol; LH 16,54 IU; FSH 4,45 IU; Prolaktin 223,5 mIU; Ösztradiol 209,5 pmol; progeszteron 1,96 nmol; totál tesztoszteron 2,990 nmol/l + (0,278-1,73) ; inzulin 5,1 mIU
Úgy olvastam az LH : FSH arány 1:1 kellene legyen, a 4x magasabb LH utalhat PCOS–ra, Ön mit gondol?
Az terheléses vércukor eredményem: glükóz 0. perc 4,2; 30. perc 7,5; 60. perc 6,370; 120. perc 5,110 mmol/l
Az inzulin 0. perc 7,5; 30. perc 51,4; 60. perc 66,1; 120. perc 33,1 mIU/l
Ez már inzulinrezisztencia Ön szerint?
Kaptam beutalót endokrinológushoz, viszont addig is nagyra értékelném (megnyugtató) válaszát! Köszönöm szépen! Üdvözlettel!
Válasz:
Menstruációs zavara,valamint az ultrahangos vizsgálat során talált lelet/.amely alapján felmerült a PCOS lehetősége/valóban felvetik a PCOS alapos gyanúját,Vérvételi eredményei mind ezt,mind az inzulinrezisztenciát igazolják.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
... éves lány vagyok és az elmúlt időszakban kétszer voltam mell ultrahangon. Első vizsgálatra a bal mellemben egy cisztát és 3 fibroadenomát diagnosztizáltak, még a jobban kettő benignus solid képlet látszik. A legutolsó vizsgálatkor már a bal mellemben szintén 3 fibroadenomát és két cisztát, és a jobban 3 fibroadenomát és egy echo szegény benignus képlet van, mely lehet fibroadenoma vagy körülírt ductus tágulat. Félév múlva visszahívtak ismét egy kontrollra, és mintát nem vettek egyik alkalommal se. A bal mellem érzékenyebb és menstruáció előtt egyből kitapintható és enyhén fáj. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, mert csak annyit mondtak, hogy nem kell aggódni, de semmi részletes tájékoztatást nem adtak és, hogy érdemes lenne felkeresni egy magánrendelőt?
Válaszát előre is köszönöm
Válasz:
Aggodalomra valóban nincs oka.A mellében talált elváltozások biztosan jóindulatúak,és valószínűleg-bár erről nem írt-igen kicsinyek.Fiatal korban ezek rendszeres ellenőrzése megengedett,Növekedésük,vagy tartós fennmaradásuk esetén jön szóba műtéti beavatkozás.Ez a ciszta folyadéktartalmának leszívását,illetve a fibroadenomás csomók eltávolítását jelenti.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!
... éves vagyok van ... gyermekem,szeretnénk még. Tavaly talpizom,-csonthàrtya-ideggyulladàst kaptam mindkét làbamba. Öt szteroid injekciót kaptam, idén Rheosolon,Zaldiar gyógyószereket, majd röntgenbesugàrzàst (kitakartak ólomköpennyel), ill. lézerkezelést kaptam. Illetve arcüregyulladàs miatt voltam koponya ct-n is.A kérdésem az lenne hogy ezek mikor ürülnek ki a szervezetből?Meddig kellene vàrni? Mikor vàllalhatnànk babàt?Nem lenne e ezektől fejlődési rendellenessége?Vàlaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Nincs szükség várakozásra. Lezajlott betegségei,az ezzel kapcsolatos vizsgálatok és kezelések nincsenek hatással születendő gyermeke egészségére. Ettől függetlenül a tervezett terhesség előtt három hónappal ajánlott valamely Folsav tartalmú úgynevezett" magzatvédő vitamin" szedését elkezdeni, bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében. A készítmények recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban.

Oldalak