Jelenlegi hely

Hirdetés
Szeretném megkérdezni, hogy a kurkumát - nem a kapszulát -
a fűszert napi rendszerességgel fogyaszthatja-e az várom válaszát.aki véralvadásgátló gyógyszert szed?
Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

A kurkumában lévő flavonoid típusú szerek, és a warfarin típusú véralvadásgátlók közötti kölcsönhatásnak első körben nem látom tudományos cikkekben való ismertetését, bemutatását.

A véralvadásgátló adása melletti rendszeres labor-kontroll bármilyen eltérése egyébként erre is utalhat.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Mi lehet az oka annak,hogy ferjemnek a verkepe azt mutatja hogy egyre kevesebb vasat tartalmaz.fajdalmai nincsenek,rendesen van szeklete bar aluszekony ,faradekony.
Válasz:
Amennyiben vashiányos vérszegénységről van szó - ez nem derül ki pontosan a levélből - néhány szempontot leírok Önnek.

Ha valóban vashiány áll a vérszegénység (anémia) hátterében, annak leggyakoribb oka a vérvesztés lehet. Felnőtt férfiakban emögött általában ún. okkult vérzés áll, ami nem látható, mivel nem "friss" vérzés, hanem a gyomor-bélrendszer valamelyik részéből származó, szivárgó vérzés eredménye. (Nőkben természetesen figyelembe kell venni a menstruációból eredő vérvesztést is).

Vashiányt azonban okozhat más is: a fokozott vasszükséglet - és a csökkent vasfelszívódás, vagy e kettő együttes jelenléte. Ez inkább gyermekekre, serdülőkre, tehát a fejlődés időszakára jellemző.

Lehet más ok is a vashiány mögött még: pl. a gyomoreltávolító műtét, vékonybélből való rossz felszívódás, és vérképzőszervi zavarok.

A diagnózis egyik lényeges pontja (felnőtt férfiról beszélünk) az esetleges vérzésforrás megkeresése.

Magát a vashiányt számtalan vaskészítménnyel lehet kezelni, de itt nagyon fontos az alapbetegség feltalálása.

Ehhez szakképzett belgyógyász, adott esetben hematológus, vagy gasztroenterológus szükséges. (A hematológus a vérképzőszervi zavarokkal, a gasztroenterológus pedig a gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozik).

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
voltak a nyakamon nyirok csomók amik kisebb nagyobb alakura meg duzzadtak.Vele egyidőben nagyon fájt a fejem.semilyen gyógy szer nem használt.Két csomót ki vettek,utánna meg szünt a fejfájásom ,és el multak a csómó duzzanatok.
A leleten M.Beck szó szerepelt.Mit takar ez a szó?
Köszönöm
Válasz:
Orvosi szótárukban van egy - igaz rövid - definíció a morbus Boeck-ről, másnéven Boeck-féle szarkoidózisról, először nézzük meg ezt:
sarcoidosis - ismeretlen eredetű, szisztémás granulomás betegség, jellemzője a tüdőben kialakuló fibrózis, de érintettek lehetnek a nyirokcsomók, a bőr, a máj, lép, szemek stb.

Kicsit részletesebben:
Vannak olyan, bizonytalan eredetű betegségek, amelyeknek kiváltó oka nem ismert. Ezek mögött számos ok húzódhat meg, amelyeket nem lehet könnyen felderíteni, többek között pszichés okok is. Az orvostudomány pillanatnyilag mások mellett ide sorolja a Boeck-szarkoidózist is.

Ebben nem kis részben szerepelnek genetikai tényezők, valamint valóban jellemző az Ön által is említett nyirokcsomó-elváltozások megléte. Azért nehéz bármit megítélni, mert a fent említett szervi elváltozások (bőr, máj, szem...) egyáltalán nem kötelezőek, tehát "vagylagosak". Kialakulhatnak még központi idegrendszeri zavarok, hormonrendszeri változások, eltérések.

Lehet azonban tünetmentes, vagy csak igen enyhe tüneteket mutató, és sok esetben el kell különíteni pl. limfómától, gombás fertőzésektől.

Nem említette - így nem tudjuk - de sok esetben a tüdő érintettségét vizsgálják bronchoszkópos úton, egyidejű szövetmintavétellel.

Nagyon érdekes a lefolyása, mert spontán javulhat, feltisztulhat, és egy masszívabb tüdőelváltozás is pl. egy éven belül akár el is tűnhet (!)

Kezelése sem igazán specifikus, bizonyos mértékig a szteroidok javítják a tüneteket, esetleg egyéb, immunműködést elnyomó szerek adhatóak még.

Egy bizonyos, igen alapos részletekbe menő belgyógyászati vizsgálat szükséges, amelyben tüdőgyógyász, hematológus, immunológus, és esetleg más szakemberek együttműködése szükséges.

(forrásként mindezekhez az MSD Orvosi Kézikönyv szolgált.)

Kérem és egyben javaslom is, a fent említett szakorvosok megkeresését korábbi leleteivel, műtéti zárójelentésével együttesen.

Jobbulást, jó egészséget kívánok, és még talán annyit, hogy egy életmódváltás sok esetben segíthet...
Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
... éves fiamnak, már ... hónapja a nyakán egy fájdalmatlan, igen nagy nyirokmirigy duzzanata van. Most volt UH-on, ahol 24 mm echoszegény nyirokmirigy duzzanat szerepel a leleten. Nagyon izgulunk, hogy mi lehet ez? Az UH-os leleten, három hónap múlva kontrolt javasoltak csak.
Kérdezem, hogy várjunk ezzel három hónapot, vagy esetleg keressünk fel egy hematológu szakorvost? Ön szerint ártalmatlan duzzanatról lehet szó, vagy komolyabb baj is lehet?
Válaszát előre is köszönöm,
Válasz:
A nyakon lévő "igen nagy" nyirokmirigy duzzanat mindenesetre alapos orvos kivizsgálást igényel.
Ennek egyik része a képalkotó eljárás, ez esetben a nyaki ultrahang-vizsgálat. Biztosak-e abban, hogy nyirokmirigyről van-e szó, tehát orvos diagnózisban ez így szerepelt?
Van-e bármilyen más tünet, panasz, előzetes betegség, esetlegesen örökletes hajlam, családi előfordulás, vagy jelenleg fennálló egyéb (pl. fertőzéses eredetű) betegség, gyógyszeres kezelés stb. a háttérben?

Célszerűnek látszik a hematológus szakorvos felkeresése, komplett "nagylabor" vizsgálattal, alapos belgyógyászati vizsgálat, speciális irányokban is.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Tartósan vashiányos vagyok. Már több mint 1 éve. Kaptam vas tablettát, meg vénásan is kaptam a vasat. A labor lelet alapján a vas értéke harmada sincs a minimum értéknek, a vas megkötő kapacitás viszont sokkal magasabb a felső határétéknél. Nagyon erős vérzéssel küzdök, kétszer volt emiatt egészségügyi küretem. A házi orvos nem küld sehová, most a nyakamon találtam nyirokcsomó duzzanatot. Izomlazítót írt rá a háziorvos. Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek, mivel a családunkban apukám is meg 3 testvérem is daganatos betegség miatt halt meg. Félek, hogy nehogy nekem is az legyen.
Válaszát köszönöm.
Válasz:
A leírtak alapján valóban egyfajta vashiány fennállása valószínűsíthető. Erre utal az alacsony szérum-vas, és a magas TVK érték, amit jelzett, valamint a fokozott vérzési készség is.
Ha ezek a panaszok és tünetek tartósnak mutatkoznak , nagy valószínűséggel itt nem/csak a vaspótlás lenne fontos, hanem egy teljeskörű belgyógyászati - hematológiai szakirányú kivizsgálás, a teljes vérkép részletes elemzése mellett.

Hematológiai szakrendelés, v. ilyen szakirányú kórházi osztály felkeresését javaslom Önnek. Az anaemiának (közkeletű néven vérszegénységnek) számos oka és fajtája lehet, a vérvesztéses és elégtelen vérképzéssel járó, valamint a fokozott vérsejt-széteséses típusok.
Javaslat: várakozás nélkül kérjen szakirányú beutalást!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm!

Kemoterápiát kaptam mert Hodgkin-kórt diagnosztizáltak nálam.A kezelés után eltűntek a nyirokcsomó megnagyobbodások. Most mégis sugárterápiára is elküldtek.Ön szerint mindenképpen fontos ez?
Válasz:
Hodgkin-kór esetén (és számos más daganatos betegségben is) alkalmaznak kemoterápiát, radioterápiát, vagy a kettő kombinációját is.
Az ún. "szomszédos területek" besugárzása alapvetőnek tekinthető, mivel ez a betegség a nyirokerek mentén terjed.
Természetesen a terápiák alkalmazása - és kombinálása minden esetben a daganatos betegség stádiumától is függ.
Mindebben a pontos felvilágosítás az onkológus-hematológus kezelőorvos, szakorvos tudja Önnek megadni.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

A 3 hónapos kisfiúnknak 100 a haemoglobin szintje. Anyatejes, nem aluszékony, megduplázta a születési súlyát, jól fejlődik. ( 2540 grammal született és most 5200 gramm)
Ön szükségesnek tartja-e a vaspótlást a mi esetünkben?Alacsony értéknek számít a 100-as haemoglobin szint?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Válasz:
Kedves Édesanya!

A fiatal csecsemőknél - főleg elsősorban a volt koraszülöttek esetében, de a 'terminusra', időre született nagy babáknál is - gyakran alakul ki néhány hónapos korra (vashiányos) vérszegénység.
Oka általában a még meglévő magzatkorból származó vörösvértestek szétesése miatt relatív vörösvértest-hiány, a másik oldalon - a jelentős testtömeg és -hossz növekedése miatti megnövekedett igény állhat (lásd: csecsemőkori szükséglet akár 1.5 mg is lehet).
A hemoglobin az oxigénszállító molekula a vértestekben, szintje jelentősen korrelál a rendelkezésre álló Fe mennyiségével, ugyanis a hem rész központi alkotója a vas ionizált állapotban.
A hemoglobin 100 körüli értéke, még a növekedési ugrás körüli korban is, már figyelmet igényel. A Fe pótlás szükségességét azonban nem szabad csak a Hgb szint alapján eldönteni: a vashiányos vérszegénységre jellemző az átlagosnál kisebb és kevésbé festődő a vörösvértestek, a raktárak kiürülését jelző alacsony ferritin és hát végül a vérben mért alacsony Fe szintje is.
Ha mindezek megvannak, a Fe pótlást érdemes megkezdeni és követni is laborszinten.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakértő:
Kérdés:
T doktorur/holgy!

....-n tüdőemboliám volt, majd egy héttel később megint. Azóta felgyógyultam de mint megtudtam az éveken át adott fraxiparine injekció nem tesz túl jót én két évig szúrtam magam. Most egy éve, hogy egyre nehezebben járok a legutólsó röntgen felvételen a következő látszik: a fiziológiás hajlat kiegyenesedett a medencedőlés fokozottab. A lábaim a reggeli ébredés után bedagadnak, és szürke fakólila foltok lesznek rajtuk. Nem tudom kihez lehetne fordulni mert egyre nehezebben mozgok és még csak .... éves vagyok.
Köszönöm!
Válasz:
A tüdőembólia (és a vele kapcsolatos trombózis) terápiájában kötelező alkalmazni a véralvadásgátlót, éppen az újabb vérrögképződés meggátlása céljából. Ebben az esetben nem a gyógyszer a döntő, (mivel hasonló származékok) hanem a gyógyszeradás tartama. Feltehetően szív- és/vagy érsebészeten feküdt annak idején, és oda kellett visszajárnia kontrollra is (?)
Tehát célszerű lenne az akkori kezelő intézményt megkeresnie. Ha ez valamilyen ok miatt nem megoldható, akkor a területileg illetékes hematológus szakorvossal kellene konzultálnia, az ödéma és a láb elszíneződése kapcsán, valamint reumatológussal a járási nehézség okán, ha ez még nem történt meg.
A véralvadási paraméterek ellenőriztetése rendkívül fontos, tehát a hematológus felkeresése lenne az elsőrendű teendő.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T dr ur az lenne a kérdésem hogy .....-kor vérvizsgálat során kiderült hogy trombocita számom 25000 azonta hetente hematologiára járok ellenörzésre egyik héten femegy 110000 amásik héten leesik .szedtem rá medrolt elég sokáig aminek minden létezö mellékhatása kijött rajtam.az orvosom olyat mond hogy lehet hogy kikell venni a lépemet .mág hozzá tenném hogy 2000-be volt egy hátsofali infarktusom majd 2003-ba sziv anorizma mütétem ezt követöen 2005-be icd gépet ültettek be a szivemhez.azt szeretném tudni hogy ezt lép mütéten kivül és a medrol tablette szedése nélkül mivel lehet kezelni.
elöre is köszönöm a válaszát
Válasz:
A magas thrombocytaszámra az ún. "esszenciális thrombocytaemia" lehet a diagnózis. Hangsúlyozom, hogy lehet, nem jelezte, hogy milyen diagnózist adott a hematológus szakorvos. Ez jelöli a nem ismert okból kialakuló vérlemezke-szaporulatot. Általában nagyobb a lép valóban, tehát elképzelhető, hogy ezért lenne javasolt a lép eltávolítása. Van még néhány gyógyszer, amelyet alkalmaznak, de amennyiben a fenti a pontos diagnózis, akkor ezt a hematológus is tudja, melyek adhatóak.
A korábbi infarktus, aneurizma mind kockázati tényező, az ICD-vel feltehetően sikerül megoldani, kiiktatni a nem várt szívritmuszavarokat.
Az Ön által leírt betegség és kockázatok mellett csak és kizárólag hematológus szakorvosi döntés lehet akár a műtét, akár a további gyógyszeres kezelés folytatása.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel: