Hirdetés
Kérdés: 
Hetvenhez közel járó nő vagyok. 4 éve fennálló, szinte állandó orrfolyásom és szemszúrásom (szemszárazság) van.
Az allergia vizsgálat nem talált allergént. CT vizsg. is történt, negativ lett. A felírt gyógyszerek nem érnek semmit. Hová fordulhatok?
Az életminőségem erősen leromlott emiatt.
Várom szíves válaszukat!
Tisztelettel:
Válasz: 
Természetesen csak a leírtak alapján tudunk tájékozódni.
Ha valóban több éve fennáll a szemszárazság, akkor gondolni kellene/lehetne az ún. sicca-szindrómára, amely ténylegesen a szem állandó (fájdalmas) szárazságával járó betegség, természetesen egyéb tünetekkel kísérve. Jellemző lehet a szájszárazság is, egyéb nyálkahártyák szárazsága, gyulladt állapota (pl. légutak, esetleg nemi szervek). Rekedt hang, köhögés, gyakoribb fertőzés fordulhat elő - ennek következtében.

Miután ez - amit leírtunk - autoimmun betegség, számos ízületi panasz is követheti, kopás, fájdalmak, szöveti zavarok, esetleg érgyulladások megjelenése.

A fogalmazás azért is óvatos, mert levelében mindezek meglétére nem utalt.

Bizonyosan nem allergiáról van szó, nagyobb a valószínűsége az autoimmun eredetű betegségnek, tehát ebben az irányban lenne célszerű tovább vizsgálódni.

Ez reumatológus, és/vagy klinikai immunológus feladata, ők foglalkoznak az autoimmun betegségekkel.

Remélem, tudtunk ezzel tanácsot adni Önnek!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Üdv! A kérdésem az lenne hogy régebben szedtem az advil ultrát nem volt panaszom rá. Ez nem változik hónapok multával sem? Szoval nem leszek rá érzékeny?
Válasz:
Gyógyszerallergia, vagyis túlérzékenységi reakció kialakulhat a gyógyszer hatóanyagával vagy a gyógyszerben található segédanyagokkal (pl. tabletták esetében laktóz) szemben. Ha korábban nem váltott ki egy gyógyszer allergiás reakciót, nagy valószínűséggel később sem fog. Laktózérzékenység esetén figyelni kell a segédanyagokra, amik a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson fel vannak sorolva. Az Advil Ultra nem tartalmaz laktózt, így egy esetlegesen később kialakuló laktózintolerancia esetén sem okoz allergiás reakciót. A hatóanyaggal szembeni immunreakció pedig nem változik, mert amikor a gyógyszer első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. Ezek az IgE antitestek aztán a gyógyszerre való második találkozás alkalmával akcióba lépve hisztamint szabadítanak fel.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!

Újabban gyakran folyik az orrom. Lehet-e, hogy allergiás vagyok?

Köszönöm a választ
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Az orrfolyásnak számos oka lehet, többek között allergia is. Ehhez azonban szakorvosi vizsgálat lenne szükséges.Keresse meg a területileg illetékes allergológus szakorvost.

Üdvözlettel,
Dr. Székely Gábor
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Biró Balázs!

Az elmúlt egy évben több nőgyógyásznál is jártam, a következő problémával (azóta se szűnt meg a panaszom):

A hüvelybemenet külső (mintha a hüvelyváladék lemarná a bőrt) részén észleltem először égő-maró érzést, fájdalmat a hüvelyben kb. 2 cm mélyen, illetve vizeletürítéskor. Az urológus által vett minta negatív volt.
Gombás fertőzésre gyanakodtunk, mivel volt fehér, sárgás folyásom, időnként éreztem viszkető érzést, bár nem jellemző tünete a panaszomnak, Nőgyógyásztól kaptam hüvelykúpot, kenőcsöt, tablettát (párom szintén), illetve mintát vettek a tenyésztéshez - szintén negatív lett az eredmény.
Elküldtek pajzsmirigy- és hormonvizsgálatra. Kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik, a hormonháztartásom felborult. Fél éve szedek napi 1 L-thyroxin tablettát.
Van pár mióma is, ciszta, bő, illetve rendszertelen a vérzésem, váltakozva jön meg 21, 24, illetve 27 naponként. Nem szedek fogamzásgátlót. ... éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A pajzsmirigy betegségének,a miómának és a petefészek cisztáknak nincs közük panaszaihoz.Mivel tenyésztési eredményei negatívak,és az eddigi kezelések eredménytelenek,elsősorban valamilyen allergiás eredetre lehet gondolni.Oka ként szóba jöhetnek különböző tisztálkodási szerek,mosószerek, tusfürdők,tisztasági betétek,színezett vagy illatosított egészségügyi papír,műszálas fehérnemű,sőt a túl gyakran használt intim lemosók is.Próbálja ezt kiszűrni.és tisztálkodásra csak kamillás lemosást használjon.A panaszok enyhülését segítheti allergia ellenes kenőcsök használata,ám ezek csak receptre kaphatók.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Az utóbbi években egyre többször vannak emésztési panaszaim. Viszont nem tudom semmilyen ételhez sem kötni ezt (cukros üdítő, zsíros, tejfölös, paradicsomos..), szinte minden típusnál fordult már elő, hogy étkezés után 1 órán belül kicsit görcsöl, fáj a gyomrom és néha hasmenés is kíséri. Ha olyan helyzetben vagyok, akkor van hogy beveszek egy immodium v. lopediumot. Nem sűrűn, de néha ez segít. Voltam már gasztroenterologusnál, nem talált semmit és hasi UH-n, laborban sem. Nem gondolom azt sem, hogy pszichikai lenne, mert sokszor eszembe sem jut, épp otthon vagyok, de akkor is jelentkezik. Lehet esetleg rendszertelen táplálkozás? A bilirubinommal régebben volt gond, néha magas- néha alacsony (most épp negatív a legutóbbi laboron), de azt modnták lehet Gilbert-kór.Ez lehet az oka esetleg? Elég vékony alkat vagyok és többször voltam vashiányos- nem vészesen. Esetleg egy ételintolerancia vizsgálat segíthetne? Mit kellene tennem? Köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Igen alaposan leírt hasi/emésztési panaszai ha jól értem gasztroenterológiai vizsgálaton negatívnak minősültek, tehát szervi érintettség nincsen a háttérben. A máj tekintetében a Gilbert-kór voltaképpen kezelést nem igénylő bilirubinszint-emelkedés, de egyébként nincsenek jellemzőbb klinikai tünetei. A rendszertelen táplálkozás mindig okozhat problémát, különösen a zsíros, fűszeres év/vagy gyorséttermi egészségtelen ételek. A vashiány pótolható vénymentes szerekkel. Esetleg felmerülhet az IBS gyanúja, de az is lehet inkább hasmenéses jellegű - vagy épp ellenkezőleg. A pszichés komponens (fokozott stressz) is belejátszhat ebbe a tünetegyüttesbe.

Ételallergia, laktóz- vagy egyéb intolerancia felmerülhet szintén, ezt a vizsgálatot allergológiai szakrendelés hivatott elvégezni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Érdeklődnék hogy ezek a gyógyszerek szedhetőek - e egyben ?

Cataflam50 mg : 3x1
Augmentin 500 mg /125 mg filmtabletta :3x1
Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag :2x1

Válaszát előre is köszönöm!

Megjegyzések:

2014-06-24 09:48:01
Dr. Székely Gábor 2014-06-25 15:17:59:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem mindhárom gyógyszer vélhetően egymással adott kölcsönhatásait.

A megadott gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció nem várható, tehát lehetséges az együttes alkalmazás.

Felteszem hogy ez esetben a Flixotide az "állandó" gyógyszer, és a másik kettő csak alkalmi jellegű, egyrészt valamilyen fájdalom, másrészt pedig valamilyen fertőzés (légúti fertőzés?) kezelésére.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Általában ébredés után tüsszögök és folyik az orrom, aztán elmúlik. Úgy érzem nem fázok, de ha beöltözöm a fűtött lakásban (22-24 fok min.), elmúlik.
Ez nem minden ébredés után van, de pl. ha hajnalban kimegyek wc-re, már nem tudok visszaaludni, mert kezdődik,
olyankor visszabújok a takaró alá és a melegebb levegőtől elmúlik, sőt meg is tudom előzni, ha érzem, hogy kezdődik.
Semmi rendszer nincs benne. Ez télen, nyáron, bármikor előjön, vagy nem, mert nem mindennapos.
Annyit figyeltem meg, hogy ha 23-24 fok alatt van a lakásban, akkor már kezdődik, mert fázok, de olyan is volt már, hogy nyáron jó hűvös volt bent, melegem volt, izzadtam és mégis!
Ha kimegyek a lakásból szintén elmúlik, néha ha visszamegyek folytatódik. Volt egy orrsövény műtétem, és mindig azon az oldalon csavarja az orrom.
De ez már a műtét előtt is megvolt egyébként, csak mostanában egyre sűrűbben előjön.
A lakásban van valami amit nem bírok, vagy valami allergia a "hidegre"? Mi ez???
Válasz:
Kedves Kérdező!

Nem írja, más lakásban/házban is előjönnek-e panaszai, vagy csak saját otthonában. A tüsszögés és orrfolyás valóban jelezhet úgynevezett hidegallergiát, ez orrdugulást enyhítő készítményekkel és antihisztaminokkal enyhíthető, mindkettőt vehet recept nélkül a patikában (egyes antihisztaminok vénykötelesek).

Üdv:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr Úr!
Pár napja vettem észre, hogy a nyelvem mérete megváltozott, és sokkal vastagabb mint előtte! Nyitott szájjal, és kinyújtott nyelvel, csak a garatom teteje látszik! Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy olyan táplálékkiegészítőket használok, amik köztudottan nagyon jó vérképzők! ( versenyszerűen kerékpározom ). Lehetséges, hogy ennek köszönhető a méretváltozás? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Célszerű lenne valóban első körben kiiktatni a táplálékkiegészítőket (esetleg ha megírja konkrétan mit szed utána tudnék nézni adatbázisunkban). Ezzel megfigyelhetővé válik, hogy ez/ek okozták-e a problémát.
Ha ennek ellenére is megmarad a nyelv megnagyobbodása, akkor másutt kell keresgélni, de első megközelítésben valamilyen allergiás jelenségnek tűnik.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr,

Barátnőmmel lassan .... óta vagyunk együtt és folyamatosan problémát okoz számunkra, hogy amennyiben óvszer nélkül szeretkezünk csípő érzést a hüvelyében az előváladékom, illetve korábban, amikor szedett fogamzásgátlót azt tapasztaltuk, hogy a hüvelybe kerülő sperma szintén égető csípő érzést váltott ki. Már mind a ketten voltunk az STD centrumban vizsgálaton, ahol kiderült, hogy nekem nem specifikus hugycsőgyulladasom volt, amit antibiotikummal kezeltunk. Ebben a szakaszban nem közösültünk. A kezelés semmit nem használt, a probléma azóta is fenn áll. Hallottunk olyanokat, hogy más a ph-értékünk és ezért ez nekünk ilyen, de nem igazán tudom elhinni, hogy létezhet olyan, hogy két embernek más a ph-ja és ezért soha nem tudják élvezni az együttlétet. Kérem adjon javaslatot, hogy milyen irányban induljunk tovább.
Válasz:
A fájdalmas közösülésnek több oka lehet, bár kétségtelen, hogy elsősorban valamilyen gyulladásos eredetre kell gondolni.
Nem derült ki, hogy kezelése után történt-e kontrollvizsgálat, mert az is lehetséges, hogy kezelése eredménytelen volt. Az, hogy pH értékük eltérő, és ez okozza a problémát, ez enyhén szólva irreális. Vannak olyan nőgyógyászati betegségek, amelyek mellett a közösülés fájdalmas lehet, pl. endometriózis, petefészek ciszta, méhszalag-gyulladás. Lehet véletlen is hogy a panaszok csak akkor jelentkeznek, ha nem használnak óvszert. Ha ezek a lehetőségek kizárhatók, allergiás eredetre lehet gondolni. Ebben az esetben viszont valóban csak az óvszeres védekezés ajánlott.

Üdvözlettel:

Oldalak