Hirdetés

Májzsugor étrendi kezelésének lehetőségei

A máj zsugorodással és hegesedéssel járó jelensége, betegsége már egy "utolsó fázist" jelez, ahol az állapot vissza nem fordítható, de megfelelő intézkedésekkel még stabilan tartható.

Májzsugor, és az étrendi kezelés lehetőségeiAz ép májszöveti részeket heges "szigetek" veszik körül. Enyhe állapotban a beteg akár tünetmentes is lehet, vagy gyengeség, étvágytalanság, fogyás észlelhető. A májzsugor folyamatosan romló betegség, meggyógyítani nem lehet, de hosszabb időre le lehet lassítani, és egyensúlyban tartani. Ebben a legfontosabb: 1. az ártalmas anyagok megvonása 2. a megfelelő étrend betartása.

Kompenzált májzsugor
Itt még nincsenek szövődmények az étrend megegyezik a krónikus májgyulladásnál leírtakkal.

Lássunk egy mintaétrendet!

• Reggeli: 2,5 dl tej, csirkemájkrém, pirított félbarna kenyér, zöldpaprika, paradicsom
• Tízórai: 1 db kifli, miniméz, minimargarin, ásványvíz
• Ebéd: paradicsomleves, sertéspörkölt, aprógaluska, fejes saláta, limonádé
• Uzsonna: banán, tea
• Vacsora: 1 pohár natúr joghurt, 5 dkg gépsonka, 4 dkg kenyér, retek
• Utóvacsora: 2 dl ribizli-tejturmix

Dekompenzált májzsugor
Itt már jelentős szövődmények lehetnek:
• Hasvízkór (aszcitesz)
• Májelégtelenség idegrendszeri tünetekkel (enkefalopátia)
Ez a két jelenség kombináltan is előfordulhat és igen alapos odafigyelést, ellenőrzést igényel az orvos részéről is. Itt már bizonyos tápanyagokat valóban ki kell hagyni – tehát valódi diétákról van szó. Cél a beteg stabilizálása, az anyagcsere – és az állapot helyreállítása.

Hasvízkór diétája

A beteg hasa felfúvódottnak látszik, mivel folyadék gyülemlik fel a hasüregben. Ez a tünet elsősorban az alkoholos májelfajulásra jellemző, de egyéb májártalmakban is előfordulhat.
A legfontosabb az étkezésben a sószegénység, tehát napi 700-2000 mg sónál több nem adható. Ismerve a magyar sózási szokásokat, ez maximum 3000 mg-ig mehet el, akár ételben, akár folyadékokban.

Sószegény diéta: mi fogyasztható – és mi nem?
A napi összes nátriumbevitel nem lehet több, mint a fenti! Az orvosi kezelésben vízhajtókat is adnak, tehát az orvos és dietetikus együttműködése kell ebben a kérdésben. (arra gondolunk, hogy káliumürítő vízhajtó mellett káliumpótlás is szükséges pl.)
Fogyasztható élelmiszerek
• Házilag készült, nem tartósított élelmiszerek
• Natúr húsok, házi húskészítmények
• Házilag készült túró, savanyított tejtermékek
• Sószegény kenyér, félbarna kenyér
• Házi fűszerkeverék só nélkül

Nem fogyasztható élelmiszerek (minden ami sóval tartósított)
• Húskrémek, felvágottak, húskonzervek, halkonzervek
• Füstölt húsáruk (sonka, szalonna, kolbász, szalámi)
• Füstölt sajtok
• Zacskós levesek és szószok, szójaszósz
• Leveskockák, ételízesítők
• Mustár, ketchup, majonéz, vegeta, delikát stb.
• Sós pékáru, sós sütemény, pogácsafélék, chipsek
• Savanyú káposzta, kovászos uborka
• Juhtúró
• Csokoládé
• Gyorséttermi étkezés

Májzsugor, és az étrendi kezelés lehetőségeiMi az étrend alapja?
Lényege a főzelékfélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, gabonakészítmények. Ezek alkalmasak a kálium- és magnéziumbevitelre is. Sómentes fűszerkeverékek, melyekben az alábbiak szerepelnek pl.: zsálya, kapor, paszternák, vasfű, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, fokhagyma, vöröshagyma, snidling, póréhagyma stb.

Hogyan főzzünk?
• Gőzben, tejben, zöldséglében
• Sütés fóliában, agyagedényben, sütőzacskóban, olajban
• Aromás párolás: zöldségekkel, gombával, friss fűszernövényekkel
• Ízesítés: friss és szárított fűszerekkel, savanyított tejtermékkel
• Elkészítés: rétegezés, tűzdelés, töltés (gomba, hagyma, zöldség)
• Ízek áthangolása: savanykás, savanyú és édeskés ízekre
• A nyersanyagok természetes ízének megszokása (nem könnyű!)

Ha az étrendben már megengedett a csekélyebb sóhasználat, az legyen tengeri só, ennek alacsonyabb a nátriumtartalma.

Mintaétrendek: (hozzáadott só nélkül!)
• Reggeli: 2 dl tejeskávé, félbarna burgonyás kenyér, 2 dkg vaj, méz
• Tízórai: 6 dkg narancsos túrókrém (házi túró)
• Ebéd: almaleves, lecsós csirkemell, tört burgonya, káposzta saláta
• Uzsonna: gyümölcssaláta
• Vacsora: zöldséggel töltött paradicsom, félbarna kenyér, citromos tea
• Utóvacsora: 2 dl tej

• Reggeli: burgonyás kenyér, 2 dl tej, házi májpástétom, paprika, paradicsom
• Tízórai: eperturmix
• Ebéd: gyümölcsleves, marha vagdalt, magyaros zöldbabfőzelék, limonádé
• Uzsonna: birsalma kocsonya
• Vacsora: gombás rizs, sertéssült, fejes saláta
• Utóvacsora: málnás joghurt

(mindkét étrend Na-tartalma 800 mg alatti)

Forrás: Pár-Nógrádi: Kis máj- és epekönyv, 2002.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak májbetegség témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

Agyvérzés: egy pillanat alatt végez óriási pusztítást

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a „stroke” („gutaütés”), amely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás. Legtöbbször bénulással jár. A megelőzés illetve a kezelés sikere...

Hasznos tippek, tanácsok reflux esetén

A reflux indőnként szinte minden embernél jelentkezhet, egy bizonyos mértéket ill. gyakoriságot meghaladóan azonban kórosnak tekintjük. A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán...

Ősi énünk felé: amit a tantrikus szex tanít

Bár a szexuális forradalom már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a bűntudat, a gátlások és a frusztráció a szexszel kapcsolatban továbbra sem csökkent. Bizonyítják ezt az Orvos válaszol rovatba...

Az antibiotikumok csoportosítása

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

Ki oltassa be magát kanyaró ellen?

Hogyan fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval, és kinek ajánlott most beoltatnia magát? 

további cikkek >>