A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Elhízás - és az akne

#akne #bőrbetegség #Cukorbetegség #diagnózis
2016.09.30. Módosítva: 2017.01.03.

Egy új kutatás szerint talán igaz a népi bölcsesség, mely szerint a pizza, a csokoládé és az ezekhez hasonló ételek pattanásokat okoznak, hiába tagadta az összefüggést a bőrgyógyászok többsége. Az ősidők óta jelenlévő bőrpanasz és az étrend összefüggése azonban új távlatokat nyithat a kezelésben.

Hirdetés

A Cutis c. szaklapban megjelent metaelemzésben Nanette B. Silverberg és Whitney B. Veith az étrend és az akne közötti összefüggésről készült szakirodalmat vizsgálták át, és eredményeik azt mutatták, hogy ugyanazok az étrendi tényezők, amelyek az inzulin-rezisztenciát kialakíthatják, az akne kifejlődését is elősegíthetik. A kutatók egyenesen azt állítják, hogy a bőrgyógyászoknak pácienseik kezelésekor szűrniük kellene a rendellenességet.

Inzulin-rezisztencia akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég hatékonyan feldolgozni az inzulint, ezért a vércukor és a zsír szintje megemelkedik. Ez az állapot nemcsak a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatát növeli meg, hanem szoros összefüggésben áll az elhízással és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztásával.

Silverberg elismeri ugyanakkor, hogy az aknét és az elhízást összekötő kutatások vegyesek, a terület szakértői nem értenek egyet abban, pontosan mi is kapcsolja össze az akne, az elhízás és az inzulin bonyolult hálózatát. Az viszont már egyértelműbb, hogy az étrend megváltoztatása mindegyik esetben segít. A magas glikémiás indexű ételekben gazdag étrend (ami elhízáshoz is vezethet) az aknét és az inzulin-rezisztenciát egyaránt kiválthatja.

Természetesen nem minden elhízott ember hajlamos akne kialakulására, a glikémiás terhelés csökkentése és a testsúly kordában tartása azonban a közismert egészségügyi előnyökön túl a pattanások visszaszorításában is segíthet.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.