A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hasnyálmirigyrák: mi növeli a rizikót?

#alkoholizmus #dohányzás #hasnyálmirigyrák #megelőzés
2019.01.01.

Évente több százezer ember hal meg a hasnyálmirigyrák miatt. Kiknek érdemes fokozottan figyelniük a tünetekre? Milyen tényezők növelhetik a daganat kialakulásának rizikóját?

Hirdetés

A hasnyálmirigyrák esetében – akárcsak számos más daganatos betegségnél – jelentős mértékben növeli a kialakulás rizikóját az életkor és a nem. A hasnyálmirigyrák jellemzően az idősebbek betegsége, az esetek 90 százalékában a 45 éven felülieket érinti, egy amerikai szakmai szervezet adatai szerint a betegek átlagéletkora 71 év. Szintén növeli a kockázatot a nem: a hasnyálmirigyrák jóval gyakrabb a férfiaknál, mint a nőknél. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbakat nem veszélyeztetheti a betegség.

Hasnyálmirigyrák kialakulása

Többszörösére nőhet a daganat kialakulásának rizikója, ha valamelyik közeli családtagunknak is volt hasnyálmirigyrákja (különösen, ha ötven éves kora előtt diagnosztizálták). Közeli családtagnak számítanak a szülők, illetve a testvérek. A kockázat még magasabb, ha több családtag is érintett.

Bár az életkorunkat nem változtathatjuk meg, és a genetikai örökségünket sem mi választjuk, az életmódunk – ami választható és változtatható tényező – is rendkívül nagy szerepet játszik abban, hogy a hasnyálmirigy-daganat mekkora rizikójával nézünk szembe. A legfontosabb kockázati tényezők közé tartozik például túlsúly, különösen akkor, ha már fiatalabb korunkban is volt rajtunk néhány felesleges kiló. A kutatások szerint ráadásul nem is a túlsúly mértéke a döntő, hanem annak elhelyezkedése: nagyobb veszélyben vannak, akikre az úgynevezett alma típusú elhízás a jellemző, vagyis akik pocakosabbak. A daganatos betegségek diagnózisa, terápiája sokat fejlődött az utóbbi időben. Kattintson!

A dohányzásnak számtalan káros hatását ismerjük már: a hasnyálmirigy-problémák kockázatának növekedése is ezek közé tartozik. A dohánytermékekben található vegyületek és karcinogén (vagyis daganatos betegségeket okozó) anyagok károsítják a hasnyálmirigyet, és a gyulladását is okozhatják. Egy kutatás a dohányzás legalább kétszeresére emeli a hasnyálmirigy-daganat kialakulásának rizikóját, és ez is tovább növekedhet attól függően, hogy milyen régóta és mennyit dohányzik valaki.A dohányzás mellett egy másik káros szokástól is érdemes megszabadulnia annak, aki szeretné csökkenteni a hasnyálmirigyrák rizikóját: a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztóknál is nő a betegség kockázata.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21890910?dopt=Abstract
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.