A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Náthából agytályog is lehet

#agytályog #arcüreggyulladás #lüktető fájdalom #nátha
2018.01.13. Módosítva: 2018.01.14.

Vegyük komolyan a náthát! Egy hét, tíz nap alatt nem múló panaszokkal mindig forduljunk orvoshoz, mutatjuk, miért!

Hirdetés

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények között termelődő nyákot mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Ha a nátha miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, a váladék nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el.

Nátha: Honnan tudjuk, ha baj van?

A melléküregek gyulladására kezdetben nem hívják fel egyértelmű panaszok a figyelmet. Fel kell azonban figyelnünk arra, ha a náthára jellemző tünetek elhúzódnak, és feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás mellett.

Fontos a megfelelő kezelés, ha náthás

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett képalkotó eljárások (röntgen, CT,) is segítik a panaszok hátterében álló okok felderítését. A kezelés során a legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállítása, a beduzzadt orrnyálkahártya lohasztása orrcseppel. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Fontos a rendszeres sóoldatos orröblítés.

Súlyos szövődményei lehetnek a náthának

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül állandóvá válhat. Polipok alakulhatnak ki, amelyek egy idő után akadályozzák a normális légzést.

Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg-gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okoz, asztmában fokozza a tüneteket.

Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az üreg falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is, így okozhat agyhártyagyulladást, agytályogot vagy a szemüreg gyulladását.

Nátha vagy arcüreggyulladás? Ezek a különbségek!

Gyerekeknek a fülére is húzódhat a nátha

A kicsiknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására. Ennek elmulasztása ugyanis a körükben igen gyakori középfülgyulladáshoz vezethet. Főként fél- és egyéves kor között, amikor már nem szopnak, ám az immunrendszerük viszonylag fejletlen, illetve három-öt évesen, amikor az óvodában gyakori fertőzéseken esnek át.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.