Ezeket látta már?

Kiderült, miért nőtt meg az ALS-es betegek száma hazánkban

ALS ritka betegség diagnózis

Jelentős mértékben emelkedett a bejelentett ritka betegségek száma Magyarországon.

A diagnosztikai módszerek fejlődése és a ritka betegségekkel kapcsolatos ismeretek egyre jobban segítik az esetek helyes azonosítását és kezelését.

Az elmúlt két évben jelentős mértékben emelkedett az ALS és hasonló mozgatóneuron-megbetegedésekkel diagnosztizált esetek száma Magyarországon – közölte a Qubit kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Ennek hátterében a ritka kórképek kötelező bejelentésének bevezetése, valamint az új diagnosztikai eszközök fejlődése és a ritka betegségek klinikai ismereteinek bővülését sejtik.

Az NNGYK válaszában kitér arra is, hogy az ilyen betegségek diagnózisa hosszabb időt vehet igénybe, ami miatt a bejelentések később történnek meg. Emiatt az esetszámok nem feltétlenül tükrözik az adott időszakban kialakult betegségek valós számát, hanem inkább a bejelentések időpontját. Különösen ez igaz a mozgató neuron degeneratív betegségekre, melyek diagnózisa sok vizsgálatot igényel.

Az esetszámok növekedésének hátterében több tényező is áll, például a diagnosztikai lehetőségek fejlődése, a ritka betegségek klinikai ismereteinek bővülése, valamint az EU és a világ fokozott figyelme. Az orvosképzés változásai és a bejelentési fegyelem növekedése is hozzájárulhatnak az esetszámok emelkedéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a pandémia időszakában a diagnózisok és adatok rögzítése folyamatosan történik, így az esetszámokban még nem látható teljes kép. Az adatokat csak megfelelő szakmai tudással lehet elemezni, és a regiszter működésének kezdeti időszakában bejelentett adatok még nem alkalmasak idősoros vizsgálatra. Ezért az esetszám-növekedést egyelőre nem lehet végleges tényként kezelni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Amiotrófiás laterálszklerózis: ezek az ALS korai és késői tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ritka betegségek

Forrás: Medical Online
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához