A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer az idős korosztályban

#szenvedélybetegség
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer fogyasztása az idős korosztályban, 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében.

Hirdetés

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer az idős korosztályban

Egyre súlyosabb probléma a kábítószer fogyasztása az idős korosztályban, 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében - derül ki abból a jelentésből, amelyet az Európai Unió drogfogyasztást figyelő lisszaboni központja készített a témáról.

Az ügynökség - pontos nevén a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának (EMCDDA) - adatai szerint az évtized elejétől 2005-ig a 40 éven felüliek között megduplázódott, 8,6-ról 17,6 százalékra nőtt a drogproblémákkal kezeltek aránya. Amerikai becslésekre hivatkozva a központ az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott jelentésben azt írta, hogy 2001 és 2020 között akár 300 százalékos is lehet a növekedés az 50 évnél idősebbek korosztályában.

A központ mindazonáltal azt is leszögezi, hogy a drogfogyasztás problémája továbbra is a fiatalabb korosztályokban a legsúlyosabb.

Wolfgang Götz igazgató felhívta a figyelmet, hogy a jelenség az eddigiektől eltérő gyógymódok alkalmazását is szükségessé teszi, hiszen másképp kell kezelni egy idősebb beteget, mint egy ifjút. "Kötelességünk módszereket kidolgozni és felülvizsgálni a meglévő beavatkozásokat, hogy azok az idősebbek számára is megfelelőek legyenek" - idézte a jelentés az igazgatót.

Az idősödés egyébként önmagában is olyan kockázati tényező, amely - különösen szociális, anyagi, pszichológiai vagy egészségi problémákkal párosulva - növeli a kábítószer-függőség veszélyét.

A jelentés szerint foglalkozni kell azzal is, hogy az idősebb felnőttek gyakran használnak receptre, illetve recept nélkül kapható gyógyszereket, és "az ilyen gyógyszerek problémás használata szándékos is lehet".

Az EMCDDA szerint egyébként az idősebbeknél fokozottabb az alkoholizmus veszélye is. A jelentés adatai szerint Európában az 55 éveseknél idősebbek 27 százaléka elismeri, hogy napi rendszeességgel fogyaszt alkoholt. Utóbbi pedig különösen veszélyes lehet akkor, ha gyógyszerfogyasztással párosul, még abban az esetben is, ha a szeszesital élvezete korlátozott mértékű.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.