Hirdetés

Hogyan kerülhetjük el a bőrrákot?

Elsősorban: kerüljük vagy csökkentsük a lehető legkisebb mértékre a bőrünket érő UV (ultraibolya) sugárzást! Lehetőleg mindig kerüljük a direkt napfényt, ha az ún. UV-index értéke 3 körüli, vagy magasabb, tehát 11-14, kiterjesztve inkább 10-15 óra között ne tartózkodjunk a napon – ha ez megoldható. Legyen az UV sugárzás elleni védelem napi rutinunk része.

Lássunk erre néhány tanácsot, ötletet:

  • napernyőMaradjunk az árnyékban, amikor csak lehetséges.
  • Viseljünk napvédő ruházatot, ami vállunkat, karunkat, lábainkat fedi. Legalkalmasabb erre a hosszú, de legalább térdig érő szárú nadrág, a hosszúszárú póló, ami sűrű szövésű, tehát jól záródik.
  • Napvédő kalap, vagy sapka: erre legalkalmasabb egy széles karimájú kalap, vagy a légiósok által viselt kalap.
  • Használjunk napozáshoz SPF30+, széles spektrumú, vízálló napolajat, krémet. Ez nem szűri ki a Nap teljes UV sugárzását, tehát ezekre a készítményekre ne hagyatkozzunk! A legjobb, ha napozás előtt legalább 20 perccel felkenjük, és ezt 2 óránként megismételjük.
  • Viseljünk az archoz simuló napszemüveget.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, nemcsak a bőrrák kockázata csökken, de bőrünk fiatalosabb marad, mint a napozásnak – főleg az állandó napozásnak, napégésnek - kitett bőr. A nap „cserzette” bőr ráncosabb, foltosabb, általában is öregesebb küllemű.

Vigyázat! A szoláriumozás éppúgy árt a bőrnek! Ez is fokozhatja a bőrrák kockázatát, a melanoma kialakulásának veszélyét.

Az UV sugárzás jelentős mértékben visszaverődik a fehér vagy világos felületekről, mint a hó, a homok, a beton, de a vízfelületről is, tehát ezt is érdemes figyelembe venni a védekezésnél.

Gyakori pl. a havas területeken, pl. síeléskor történő napégés, ugyanis itt egyébként hideg van, a hó erősen reflektál, és magas az UV sugárzás értéke, pl. az Alpokban. Itt is SPF 30+, széles spektrumú vízálló naptej szükséges, védőszemüveg, vagy napszemüveg, sapka, hosszúszárú ruha, nyakvédő, gallér stb.

A bőrrák korai felismerése

Minél korábban történik a bőrrák felismerése, diagnosztizálása és kezelése, annál nagyobb a gyógyulás, javulás esélye.
Ismerjük meg a bőrünket!
Fontos, hogy ismerjük saját bőrünk tulajdonságait. A legtöbb ember bőrén vannak anyajegyek, szeplők, foltok. Ha mindezeket „jól ismerjük” akkor az is feltűnik, ha valamelyik (hirtelen) megváltozott volna.
Beszéljünk az orvossal a kockázati tényezőkről! Megmutathatjuk a gyanúsnak tűnő foltokat, ő pedig szükség esetén beutalhat a területileg illetékes bőrgyógyászatra, ahol behatóan foglalkoznak a melanomával, ill. a bőrrákokkal.

További tartalmak bőrrák témában

További tartalmak bőrbetegség témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>