Hirdetés

Hogyan kerülhetjük el a bőrrákot?

Hirdetés

Elsősorban: kerüljük vagy csökkentsük a lehető legkisebb mértékre a bőrünket érő UV (ultraibolya) sugárzást! Lehetőleg mindig kerüljük a direkt napfényt, ha az ún. UV-index értéke 3 körüli, vagy magasabb, tehát 11-14, kiterjesztve inkább 10-15 óra között ne tartózkodjunk a napon – ha ez megoldható. Legyen az UV sugárzás elleni védelem napi rutinunk része.

Lássunk erre néhány tanácsot, ötletet:

  • napernyőMaradjunk az árnyékban, amikor csak lehetséges.
  • Viseljünk napvédő ruházatot, ami vállunkat, karunkat, lábainkat fedi. Legalkalmasabb erre a hosszú, de legalább térdig érő szárú nadrág, a hosszúszárú póló, ami sűrű szövésű, tehát jól záródik.
  • Napvédő kalap, vagy sapka: erre legalkalmasabb egy széles karimájú kalap, vagy a légiósok által viselt kalap.
  • Használjunk napozáshoz SPF30+, széles spektrumú, vízálló napolajat, krémet. Ez nem szűri ki a Nap teljes UV sugárzását, tehát ezekre a készítményekre ne hagyatkozzunk! A legjobb, ha napozás előtt legalább 20 perccel felkenjük, és ezt 2 óránként megismételjük.
  • Viseljünk az archoz simuló napszemüveget.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, nemcsak a bőrrák kockázata csökken, de bőrünk fiatalosabb marad, mint a napozásnak – főleg az állandó napozásnak, napégésnek - kitett bőr. A nap „cserzette” bőr ráncosabb, foltosabb, általában is öregesebb küllemű.

Vigyázat! A szoláriumozás éppúgy árt a bőrnek! Ez is fokozhatja a bőrrák kockázatát, a melanoma kialakulásának veszélyét.

Az UV sugárzás jelentős mértékben visszaverődik a fehér vagy világos felületekről, mint a hó, a homok, a beton, de a vízfelületről is, tehát ezt is érdemes figyelembe venni a védekezésnél.

Gyakori pl. a havas területeken, pl. síeléskor történő napégés, ugyanis itt egyébként hideg van, a hó erősen reflektál, és magas az UV sugárzás értéke, pl. az Alpokban. Itt is SPF 30+, széles spektrumú vízálló naptej szükséges, védőszemüveg, vagy napszemüveg, sapka, hosszúszárú ruha, nyakvédő, gallér stb.

A bőrrák korai felismerése

Minél korábban történik a bőrrák felismerése, diagnosztizálása és kezelése, annál nagyobb a gyógyulás, javulás esélye.
Ismerjük meg a bőrünket!
Fontos, hogy ismerjük saját bőrünk tulajdonságait. A legtöbb ember bőrén vannak anyajegyek, szeplők, foltok. Ha mindezeket „jól ismerjük” akkor az is feltűnik, ha valamelyik (hirtelen) megváltozott volna.
Beszéljünk az orvossal a kockázati tényezőkről! Megmutathatjuk a gyanúsnak tűnő foltokat, ő pedig szükség esetén beutalhat a területileg illetékes bőrgyógyászatra, ahol behatóan foglalkoznak a melanomával, ill. a bőrrákokkal.

További tartalmak bőrrák témában

További tartalmak bőrbetegség témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Ez a fekély a bokáról indul

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is. A betegség,...

Ha eldugul a vese: az kávéfőzés filter nélkül

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesebetegségek eleinte nagyon...

Lassan, biztosan gyilkolnak a vérrögök

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A...

további cikkek >>