Jelenlegi hely

Hirdetés

Egy kellemetlen "útitárs": az utazási betegség

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az utazási betegséget? Lassan itt a nyár, és a tél óta tervezgetett nyári utazás. Az áhított célig az utat általában járművel tesszük meg.

Hirdetés

kinetózisLegtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen, az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki a tengeri, vagy utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet. És sokszor tényleg előkerül a zacskó.

Milyen tünetekkel jár az utazási betegség?

Mindenki emlékszik az első elszívott cigaretta után jelentkező szédülés, sápadtság, szívdobogás érzésére. Ezek a tengeri betegség gyakori tünetei is. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. Egy dülöngélő hajó belsejében pl. a belső fül egyensúlyszerve érzékeli a hullámok mozgását, de a szem nem. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer. Ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot, vagy a horizontot nézzük, mert így a szem is követi a jármű mozgását.

Gyerekkel utazva érdemes „Ki lát először” játékot játszani, ez eltereli a kicsik figyelmét, és kifelé néznek az autóból. Autóban általában jobb az első ülésen ülni, és a legrosszabb, amit tehetünk, az olvasás menet közben. A friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. Egy rövid pihenő hamar visszaállítja a megzavart érzékelést, főleg gyermekeknél. Annyi útmenti játszótér van már, pár perc szaladgálás után el lehet ismét indulni. Útközben, ha a gyermek rosszullétre panaszkodik, sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszokat.

Fontos persze a nyugodt vezetés is, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de mindenki maga tudja, mi csillapítja a rosszullétét. Az alkohol, bár jó ötletnek tűnik, néha csak fokozza a megpróbáltatásokat.

Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása. Talán ez az a pillanat, amikor adhatunk egy korty kólát a kicsiknek is. Valamiért a kóla+ropi a legjobban bevált háziszer kombináció a hányásra. Mindig érdemes úgy elindulni, hogy legyen valami a gyomrunkban, mert ha ki is kell adnunk később, jobb, ha van mit.

Egy átszédelgett, esetleg hányással töltött utazás után megérkezni sem olyan öröm. És ki akarná az első párizsi estéjét egy hotelban tölteni, rehidratáló folyadékot szopogatva és kekszet rágva francia bor és ínyencfalatok helyett?

A kicsik különösen érzékenyek, és akinek már érkezett nem várt áldás a nyakába a hátsó ülésről, tudja, hogy ezt a problémát komolyan illik venni. Érdekes, hogy csecsemők ritkán lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája. Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran bódító hatásúak, és ezért - különösen gyermekeknek - nem szívesen adjuk be.

Mi lehet a megoldás?

De azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján enyhíti az utazási rosszullétet. Mert mint minden külső ingerre, erre is különbözőképpen reagál a szervezetünk.

Aki úgy érzi magát, mint az első cigi után, annak a homeopátia a hasonlóság törvénye alapján gyakran dohány növényből, Tabacumból készült szert rendel a tünetek enyhítésére. Vannak olyanok is, akik hányás után rögtön éhesek, de a szédülést csak fekve viselik el, ők a Petroleum alapanyagú golyót válasszák.

Aki épp ellenkezőleg, az étel látványára is rosszul lesz, a Cocculusból készült szertől várhat javulást. A másnaposságra emlékeztető tünetek a hánytatódióból, Nux Vomicaból készült szerre reagálnak legjobban. Ez utóbbi természetesen az ital okozta másnaposságra is jó. A repülő váratlan le-föl emelkedésénél, ha a gyomrunk hirtelen a torkunkba ugrik, a Borax alapanyagú golyó vált be, ez megelőzésképpen is szedhető.

Létezik több, jól bevált szert tartalmazó komplex készítmény is, mely bódító mellékhatások nélkül adható kisgyermekeknek és időseknek egyaránt. A komplex tabletták megelőzésként is szedhetők.

Utazzunk gondtalanul, és hagyjuk otthon a rókát!

Az eredeti cikk itt olvasható:

(kommentár: gyógyszerek utazási betegség ellen. Tulajdonképpen a cikkben leírt tünetek az ún. kinetózist fedik, vagyis valóban a belső fülben, tehát az egyensúlyozás "szervében" keletkező ingerületek kóros fokozódása kelti a hányingerrel, rosszulléttel esetleg hányással járó tüneteket. A cikk bemutatta a homeopátiás gyógyszerválasztékot. A hagyományosnak tekinthető gyógyszerek közül ún. antihisztaminokat lehet adni a kinetózis csökkentésére, ezek valóban kissé álmosítanak, de ez amúgy is jellemző az antihisztaminokra. Egyébként az egyensúlyzavar tüneteit jól befolyásolják, így csökken a kellemetlen érzés, és hányásig sem fajul a dolog... A szerk., Dr. Székely G.)Hirdetés