A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Elhízás és mozgásszegény életmód? Igen? Nem???

#diéta #életmód #elhízás #Testmozgás
2010.08.31. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Lehet, hogy az elhízásnak semmi köze a mozgásszegény élethez? Tévedés, hogy a mozgásszegény életmód miatt lesznek túlsúlyosak az emberek - vélik angol tudósok.

Hirdetés

Egy 11 éven át végzett, több mint 200 gyermek részvételével zajlott vizsgálatsorozat alapján feltételezhető - vélik angol szakemberek - hogy nem a mozgásszegény életmód vezet az elhízáshoz. A meghökkentő eredményre jutott tudósok szerint a dolog épp fordítva igaz: az elhízás teszi az embereket egyre kevésbé aktívvá.

A szakértők a testzsír és a testgyakorlás arányát és mennyiségét mérték 200 iskolás gyermek esetében rendszeresen egymást követő időszakokban. Az eredmények kiértékelése alapján pedig azt állítják a szakemberek, hogy a több fizikai aktivitás és testmozgás egyáltalán nem mutatott összefüggést az egyes gyerekek súlyának gyarapodásával. Az viszont kiderült, hogy a kövérebb gyerekek, és a fokozatosan nagyobb testsúlyú gyerekek már fokozatosan egyre kevesebbet mozogtak. Az adatok szerint egy átlagos hétéves gyermeken a testzsír 10%-os növekedése 4 perccel csökkenti a gyerek napi mozgásmennyiségét. A kutatást vezető Terry Wilkin professzor szerint ez ugyan nem tűnhet soknak, de az idővel kumulálódó mennyiség bizony nagyon sokat jelent.

A szakember szerint a tanulmányuk arra utal, hogy nem a testmozgás növelése az üdvözítő megoldás az egyre növekvő arányban tapasztalható gyermekkori elhízás megoldására, hanem a megfelelő táplálkozás propagálása - azaz a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű élelmiszerek mértékletes fogyasztásával lehet gátat vetni az aggasztó folyamatnak.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.