A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A kalcium csökkenti a zsírfelszívódást

#egészség
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A tejtermékekben található kalcium az étkezést követően csökkenti a vér zsírszintjét - állítja egy dán tanulmány.

Hirdetés

A kalcium csökkenti a zsírfelszívódást

A tejtermékekben található kalcium az étkezést követően csökkenti a vér zsírszintjét - állítja egy dán tanulmány.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vér triacylglicerol szintje (a zsír felszívódást követő fő formája a vérben) tizenöt-tizenkilenc százalékkal alacsonyabb azoknál, akik a kalciumot tejtermékekkel viszik be a szervezetükbe azokhoz képest, akik kalcium-karbonát táplálékkiegészítő formájában teszik ezt meg.

"Ha jól tudjuk, ez az első olyan tanulmány, ami kimutatta, hogy a tejtermékekből nyert, fokozott kalciumbevitel csökkenti az étkezés utáni zsírfelszívódást." - írja a tanulmány első szerzője, Janne Kunchel Lorenzen, aKoppenhágai Egyetem kutatója.

Lorenzen és kollégái tizennyolc, 25,7 év átlagéletkorú és átlagosan 27,1 kg/m2 BMI-vel rendelkező (az enyhe elhízásnak megfelelő testtömegindex) személyt vontak be vizsgálataikba. A résztvevők véletlenszerű sorrendben magas (172 mg/MJ), közepes (84 mg/MJ), és alacsony (15 mg/MJ ) kalciumtartalmú tesztételeket (tejtermékeket) illetve nagy mennyiségű kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítőt (183 mg/MJ) fogyasztottak.

A kutatók úgy találták, hogy a közepes kálciumbevitel tizenhét százalékkal, a magas kálciumbevitel pedig tizenkilenc százalékkal csökkentette az étkezést követő vérzsír (lipid) szint-emelkedést az alacsony kálciumtartalmú ételekhez képest. A csökkenés a kalciumtartalmú kiegészítőkhöz képest is tizenöt illetve tizenhét százalék volt - azaz úgy tűnik, a tejtermék formájában bevitt kalcium hatásosabb lehet. A kutatók nem tapasztaltak statisztikailag szignifikáns eltérést a kalciumforrások között az éhségérzet vagy az étkezés alatti energiabevitelét tekintetében.

"A tejtermékekből származó fokozott kalciumbevitel enyhíti a posztprandiális lipidémiát (étkezés után vérzsír-szint emelkedést), valószínűleg azért, mert csökkentik a zsírfelszívódást. A kiegészítőként adott kalcium-karbonátnak nincs ilyen hatása" - írják a kutatók az eredményeket bemutató közleményben.

A szakemberek szerint a megfigyelt hatások nagyrészt attól is függenek, hogy a kalcium mely formáját visszük be a szervezetbe. A tejtermékekben található kalcium többnyire kalcium-foszfát formájában van jelen. Korábbi tanulmányok felvetették, hogy a kalcium-foszfát az epesavhoz kötődve részben megakadályozza az ún. micellák kialakulását, melyek a zsírt a bélből a véráramba juttatják.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.