A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hizlal-e a fruktóz?

#általános egészségügyi téma #Cukorbetegség #diéta
2011.02.15. Módosítva: 2016.09.22.
Hirdetés

Miért hizlal a fruktóz? A válasz az agyban rejlik! A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup vált a feldolgozott élelmiszerek leggyakrabban használt édesítőszerévé. Számos dietetikus szakember szerint ez közvetlenül összefügg a lakosság nagymértékű elhízásával. Az Oregon Egészségtudományi Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy az agy másképp reagál a fruktózra, mint a glukózra.

Hirdetés

"Állatkísérletes modellekből tudjuk, hogy az agy különböző módon reagál az eltérő tápanyagokra, és ez a válasz határozza meg, hogy mennyit eszünk."- írja Dr. Jonathan Purnell adjunktus - "Az agyi aktivitás változását a különböző tápanyagok, szénhidrátok, zsírok hatására olyan új technológiákkal tanulmányozhatjuk, mint a funkcionális MRI. Úgy találtuk, hogy az agy fruktózra adott válasza más, mint a glukózra, ami kevésbé okoz súlygyarapodást."

A kísérlet során kilenc normál súlyú embert vizsgáltak, miközben fruktóz-, glukóz- és izotóniás sóoldat infúziót kaptak. A három csoportban készült felvételek összehasonlításakor a kutatók határozott különbségeket találtak. A táplálékfelvételért felelős hipotalamuszra egyik anyag sem volt hatással. Ugyanakkor az agykéreg megfelelő szabályozó területei ellenkező módon reagáltak a kétféle cukorra.

A fruktóz gátolta, a glukóz fokozta ezen területek aktivitását. "A vásárlóknak azt javasoljuk, hogy tudatosan válasszák meg ételeik és italaik édesítőit, és ne a magas fruktóz tartalmú, előregyártott termékeket fogyasszák." – teszi hozzá Dr. Pumell. A tanulmányt a Diabetes, Obesity and Metabolism című online újságban publikálják.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.