Hirdetés

Az avokádó fokozhatja a tamoxifen hatását

Kutatók szerint egy avokádóban található anyag javíthatja a fő mellrákellenes gyógyszer, a tamoxifen hatását.

Hirdetés

Kutatók szerint egy avokádóban található anyag javíthatja a fő mellrákellenes gyógyszer, a tamoxifen hatását.

Ausztrál laboratóriumi kutatások eredményei szerint az emlő daganatos sejtjei gyorsabban pusztulnak el, ha a tamoxifent egy avokádó-kivonattal, persin-nel társítják. Ez lehet a második jelentős felhasználása az avokádóban található persinnek, amelyet korábban a selyemhernyókat védő, a kártevő rovarokat irtó spray-ben is használtak.

A sydney-i Garvan Intézet tudósai szerint kutatásuk ugyan még csak kísérleti stádiumban tart, de izgalmas lehetőséget jelent. „A végső eredményt egy jelentősen jobb gyógymód jelentheti minden nő számára, aki 5 éven át szedi a tamoxifent a rákkiújulásának megelőzésére.” – mondta Caroline Roberts vezető kutató.

A tamoxifen hozzákapcsolódik a daganatsejthez és gátolja az ösztrogén hormon hatását, ami kedvező a sejt számára. Roberts és csapata úgy véli, felfedeztek egy új módszert arra, mindez ez hogyan tehető még hatékonyabbá. A persin úgy segít, hogy növeli a ceramid termelését, amely egy sejtnövekedést gátló fehérje.

„Amikor kipróbáltuk humán mellrák sejtkultúrában, a persin egymagában nem csupán elpusztította e sejteket, de segítette a tamoxifen munkáját is.” – mondta Roberts. „Hatékonyabbá tette a gyógyszert, alacsonyabb dózis is elég volt belőle, így csökkenthető a mellékhatások előfordulása azoknál a nőknél, akik együtt szedik a kettőt.” – magyarázta a szakember a felfedezés jelentőségét.

Roberts azt reméli, támogatásra talál a kutatás következő lépése, hogy kipróbálják, a növényi eredetű anyag hatásos-e egerek mellrákjánál is, vagyis hogy működik-e a kísérleti modell állatokban.

A kutatási eredményeket a Ausztrál Orvosi Kutatások Társaságnak találkozóján mutatták be.


medipress

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>