Hirdetés

Az avokádó fokozhatja a tamoxifen hatását

Kutatók szerint egy avokádóban található anyag javíthatja a fő mellrákellenes gyógyszer, a tamoxifen hatását.

Kutatók szerint egy avokádóban található anyag javíthatja a fő mellrákellenes gyógyszer, a tamoxifen hatását.

Ausztrál laboratóriumi kutatások eredményei szerint az emlő daganatos sejtjei gyorsabban pusztulnak el, ha a tamoxifent egy avokádó-kivonattal, persin-nel társítják. Ez lehet a második jelentős felhasználása az avokádóban található persinnek, amelyet korábban a selyemhernyókat védő, a kártevő rovarokat irtó spray-ben is használtak.

A sydney-i Garvan Intézet tudósai szerint kutatásuk ugyan még csak kísérleti stádiumban tart, de izgalmas lehetőséget jelent. „A végső eredményt egy jelentősen jobb gyógymód jelentheti minden nő számára, aki 5 éven át szedi a tamoxifent a rákkiújulásának megelőzésére.” – mondta Caroline Roberts vezető kutató.

A tamoxifen hozzákapcsolódik a daganatsejthez és gátolja az ösztrogén hormon hatását, ami kedvező a sejt számára. Roberts és csapata úgy véli, felfedeztek egy új módszert arra, mindez ez hogyan tehető még hatékonyabbá. A persin úgy segít, hogy növeli a ceramid termelését, amely egy sejtnövekedést gátló fehérje.

„Amikor kipróbáltuk humán mellrák sejtkultúrában, a persin egymagában nem csupán elpusztította e sejteket, de segítette a tamoxifen munkáját is.” – mondta Roberts. „Hatékonyabbá tette a gyógyszert, alacsonyabb dózis is elég volt belőle, így csökkenthető a mellékhatások előfordulása azoknál a nőknél, akik együtt szedik a kettőt.” – magyarázta a szakember a felfedezés jelentőségét.

Roberts azt reméli, támogatásra talál a kutatás következő lépése, hogy kipróbálják, a növényi eredetű anyag hatásos-e egerek mellrákjánál is, vagyis hogy működik-e a kísérleti modell állatokban.

A kutatási eredményeket a Ausztrál Orvosi Kutatások Társaságnak találkozóján mutatták be.


medipress

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>