Hirdetés

Öt tévhit a mellrákkal kapcsolatban

A dezodorok, a mikrohullámú sütő és a túl szűk melltartó emlőrákot okozó hatása mind-mind csupán legenda, és ezek mellett még számos tévhit él a köztudatban.

Hirdetés

Sokan tévesen hiszik azt, hogy a 40 év alatti nőknél is kellene mammográfiás szűrővizsgálatot végezni, és csupán a kapzsi biztosítók gátolják meg őket ebben.

Az igazság ellenben az, hogy, a mammográfia fiatalabb nők esetében hatástalan, ugyanis az ő emlőszövetük sűrűbb és a felvétel túl fehér lesz, amiben nem lehet észrevenni a szintén fehér daganatot - emiatt nem ajánlják az orvosok ezt a vizsgálatot a fiatalabb korosztálynál. Ám ahogy idősödnek a nők, az emlőszövetük ritkul és szürke színű lesz a felvételen, így könnyebb lesz azonosítani a fehér daganatot. Ha a családban már előfordult a mellrák, és a nők aggódnak, korábban is elkezdhetik a szűrést, ebben az esetben azonban csak a digitális mammográfia lehet hatékonyabb a hagyományos mammográfiánál.

Öt újabb tévhit a mellrákkal kapcsolatban:

• Korábban a családban sosem fordult elő, tehát nekem sem lesz.

„Ez nem igaz”- közölte Dr. Marisa Weiss onkológus és a breastcancer.org igazgatója. Ugyan magasabb a kockázata az olyan nőknek, akik családjában korábban már előfordult a daganat, de kialakulásában közrejárszanak még környezeti tényezők, alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerek és diéták is. Ráadásul nem csupán az anyai oldalról, hanem az apai oldalról is örökölhető a mellrákra való hajlam.

• Mellrákom van, tehát mastectomiát (emlőeltávolítást) kell elvégezni rajtam ahhoz, hogy megálljon a daganat terjedése és hogy újból ki ne alakuljon.

A mellrákkal diagnosztizáltak csupán kis hányadánál kell valóban elvégezni a mastectomiát Dr. Zuckerman szerint. „Sok nőnél el sem kellett volna végezni az emlőeltávolító műtétet. Ez sajnos testileg és lelkileg is nyomot hagy a nőkön.”

Az emlőrákban szenvedő nők 75 százalékánál nem kell elvégezni ezt a műtétet. A 0, 1 vagy 2-es stádiumú emlőrák jól reagál a kezelésre, ami a daganatos csomó műtéti eltávolításából, besugárzásból és kemoterápiából állhat.

„A korai stádiumú emlőrák esetében nincs szükség mastectomiára, és ez legtöbbször jól reagál a kemoterápiás kezelésre. A csomó eltávolításá után sugárkezelésre van szükség, és ebben van a különbség. A mastectomia után nem kell besugárzás”- közölte Dr. Zuckerman.

• A fiatalabb nők ugyanolyan eséllyel lehetnek emlőrákosok, mint az idősebb korosztály.

Ez Weiss és Zuckermann doktorok szerint sem igaz. A legveszélyeztetettebb korosztályt az 50 év feletti nők képezik.

„30 éves kor alatt ritkán fordul elő. Sajnos a média főként a fiatal korosztályra fókuszál, hisz ekkor tűnik a legrémesebbnek ez a betegség. Ám ezzel csak azt érik el, hogy a fiatal nők rettegnek attól, hogy emlőrákjuk lesz, míg az ötvenes éveikben járók nem is gondolnak a dologra – pedig pont a fordítottja igaz.”

Abból a 200 000 nőből, akinél emlőrákot fognak jövőre diagnosztizálni, a fele 61 év feletti lesz Dr. Weiss szerint. 45 000 nő pedig 40 év alatti, ami egy alacsony százalék az összes mellrákoshoz képest.

• A mellrák halálos.

A mellrák önmagában nem halálos. Attól válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe.

Ha bejut a véráramba vagy a csontokba, akkor akár halált is okozhat. Ez a rák áttétképződésének kockázata. Ez azt jelenti, hogy terjed a daganat, és ha eléri a nyirokcsomókat, kontrollálhatatlanná válhat.

A korai azonosítás a legjobb mód a daganat terjedésének megelőzésére.

• A férfiaknak nem lehet mellrákjuk.

Ez biztosan nem igaz. A férfiaknál ugyanúgy kialakulhat.

Az American Cancer Society (Amerikai Rákszövetség) számításai szerint ebben az évben a féfiak körében az előrehaladott emlőrák kb. 2030 új esetét fogják diagnosztizálni és kb. 450 férfi fog mellrákban elhunyni.

A nők körében százszor gyakoribb a mellrák és ha egy nő apjának mellrákja volt, ugyanolyan magas lesz a betegség kialakulásának esélye, mintha az anyja lett volna a beteg.

medipress

További tartalmak emlőrák témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

5 váratlan dolog, ami veszélyezteti a fogainkat

Néhány érdekes, és szokatlan megközelítésből tekintve, mi veszélyzetetheti (még) fogaink épségét?

Ezért visel meg bennünket az időjárás változása

Ma már közismert az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása, ami nem csak a hőmérséklet, a légnyomás és páratartalom változásaival van összefüggésben, hanem a meteorológiai...

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

további cikkek >>