Hirdetés

Öt tévhit a mellrákkal kapcsolatban

A dezodorok, a mikrohullámú sütő és a túl szűk melltartó emlőrákot okozó hatása mind-mind csupán legenda, és ezek mellett még számos tévhit él a köztudatban.

Sokan tévesen hiszik azt, hogy a 40 év alatti nőknél is kellene mammográfiás szűrővizsgálatot végezni, és csupán a kapzsi biztosítók gátolják meg őket ebben.

Az igazság ellenben az, hogy, a mammográfia fiatalabb nők esetében hatástalan, ugyanis az ő emlőszövetük sűrűbb és a felvétel túl fehér lesz, amiben nem lehet észrevenni a szintén fehér daganatot - emiatt nem ajánlják az orvosok ezt a vizsgálatot a fiatalabb korosztálynál. Ám ahogy idősödnek a nők, az emlőszövetük ritkul és szürke színű lesz a felvételen, így könnyebb lesz azonosítani a fehér daganatot. Ha a családban már előfordult a mellrák, és a nők aggódnak, korábban is elkezdhetik a szűrést, ebben az esetben azonban csak a digitális mammográfia lehet hatékonyabb a hagyományos mammográfiánál.

Öt újabb tévhit a mellrákkal kapcsolatban:

• Korábban a családban sosem fordult elő, tehát nekem sem lesz.

„Ez nem igaz”- közölte Dr. Marisa Weiss onkológus és a breastcancer.org igazgatója. Ugyan magasabb a kockázata az olyan nőknek, akik családjában korábban már előfordult a daganat, de kialakulásában közrejárszanak még környezeti tényezők, alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerek és diéták is. Ráadásul nem csupán az anyai oldalról, hanem az apai oldalról is örökölhető a mellrákra való hajlam.

• Mellrákom van, tehát mastectomiát (emlőeltávolítást) kell elvégezni rajtam ahhoz, hogy megálljon a daganat terjedése és hogy újból ki ne alakuljon.

A mellrákkal diagnosztizáltak csupán kis hányadánál kell valóban elvégezni a mastectomiát Dr. Zuckerman szerint. „Sok nőnél el sem kellett volna végezni az emlőeltávolító műtétet. Ez sajnos testileg és lelkileg is nyomot hagy a nőkön.”

Az emlőrákban szenvedő nők 75 százalékánál nem kell elvégezni ezt a műtétet. A 0, 1 vagy 2-es stádiumú emlőrák jól reagál a kezelésre, ami a daganatos csomó műtéti eltávolításából, besugárzásból és kemoterápiából állhat.

„A korai stádiumú emlőrák esetében nincs szükség mastectomiára, és ez legtöbbször jól reagál a kemoterápiás kezelésre. A csomó eltávolításá után sugárkezelésre van szükség, és ebben van a különbség. A mastectomia után nem kell besugárzás”- közölte Dr. Zuckerman.

• A fiatalabb nők ugyanolyan eséllyel lehetnek emlőrákosok, mint az idősebb korosztály.

Ez Weiss és Zuckermann doktorok szerint sem igaz. A legveszélyeztetettebb korosztályt az 50 év feletti nők képezik.

„30 éves kor alatt ritkán fordul elő. Sajnos a média főként a fiatal korosztályra fókuszál, hisz ekkor tűnik a legrémesebbnek ez a betegség. Ám ezzel csak azt érik el, hogy a fiatal nők rettegnek attól, hogy emlőrákjuk lesz, míg az ötvenes éveikben járók nem is gondolnak a dologra – pedig pont a fordítottja igaz.”

Abból a 200 000 nőből, akinél emlőrákot fognak jövőre diagnosztizálni, a fele 61 év feletti lesz Dr. Weiss szerint. 45 000 nő pedig 40 év alatti, ami egy alacsony százalék az összes mellrákoshoz képest.

• A mellrák halálos.

A mellrák önmagában nem halálos. Attól válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe.

Ha bejut a véráramba vagy a csontokba, akkor akár halált is okozhat. Ez a rák áttétképződésének kockázata. Ez azt jelenti, hogy terjed a daganat, és ha eléri a nyirokcsomókat, kontrollálhatatlanná válhat.

A korai azonosítás a legjobb mód a daganat terjedésének megelőzésére.

• A férfiaknak nem lehet mellrákjuk.

Ez biztosan nem igaz. A férfiaknál ugyanúgy kialakulhat.

Az American Cancer Society (Amerikai Rákszövetség) számításai szerint ebben az évben a féfiak körében az előrehaladott emlőrák kb. 2030 új esetét fogják diagnosztizálni és kb. 450 férfi fog mellrákban elhunyni.

A nők körében százszor gyakoribb a mellrák és ha egy nő apjának mellrákja volt, ugyanolyan magas lesz a betegség kialakulásának esélye, mintha az anyja lett volna a beteg.

medipress

További tartalmak emlőrák témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>