Hirdetés

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a laikus? Mely betegség esetén mi a teendő?

A legnagyobb különbség az ekcéma és az övsömör között, hogy az előbbi egy gyulladásos, de nem fertőző bőrprobléma, míg az utóbbi egy fertőző, vírusos eredetű betegség. Az ekcéma krónikus, vagyis hosszú ideig elhúzódó (fel-fellángoló) betegség, míg az övsömör, bár a gyógyulás heteket is igénybe vehet, tulajdonképpen akut probléma. 

Azt sajnos nem tudjuk egyértelműen, hogy mi okozza az ekcémát, megjelenését több, külső és belső  tényező is kiválthatja, az érzelmi megrázkódtatásoktól, stressztől az időjáráson keresztül a rosszul megválasztott kozmetikumokig vagy más allergénekig. Az övsömör oka ezzel szemben egyértelműen azonosítható: a bárányhimlőt is okozó herpeszvírus miatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

ekcéma
Az ekcéma akár csecsemőkorban is felbukkanhat

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk ekcémára, mikor övsömörre?

Az ekcéma tünetei között találhatjuk a kiszáradt, érzékeny, viszkető és húzódó, kipirosodó bőrt. A kiütések és a hámlás mellett akár durvább tapintatú foltok is jelentkezhetnek. A legsúlyosabb esetekben az ekcémás bőr kisebesedik, váladékozik, az érintett terület begyullad és feldagad. Az ekcéma a leggyakrabban a hajlatokat (pl. a könyök- és térdhajlatot), a csuklót, a kézfejet és az arcot érinti.

Még mielőtt az övsömörre jellemző bőrtünetek megjelennének, a beteg lázat, fáradékonyságot, általános rosszullétet tapasztalhat. A bőr érzékeny, égő, viszkető fájdalom jelentkezhet, de zsibbadást, bizsergést is megtapasztalhat a beteg. Az első tünetek után néhány nappal kiütések jelennek meg a bőrön, majd ezekből folyadékkal teli hólyagok lesznek, majd a hólyagokon keményebb var képződik. Az övsömör a legtöbbször a törzsön, deréktájékon jelentkezik, és általában csak az egyik oldalra koncentrálódik. Előfordulhat, hogy az övsömör az arcot, a szemek környékét támadja meg – ebben az esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a betegség akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat.

herpesvirus
Az övsömör leginkább az idősebbek fertőző betegsége

Szintén jellegzetes különbség az ekcéma és az övsömör között, hogy kiket érinthet a betegség. Az ekcéma nagyon gyakran csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkezik először, de minden korosztálynál kialakulhatnak a tünetek. Az övsömör ezzel szemben főként az ötven év felettiek betegsége, minél idősebb valaki, annál nagyobb lehet az övsömör rizikója. 

„Átadhatjuk” a betegségeket?

Az övsömör, pontosabban az azzal szorosan összefüggő bárányhimlő fertőző betegség. Az övsömör azoknál alakulhat ki, akik már átestek a bárányhimlőn; és bár az övsömörrel is továbbfertőzhetünk másokat, először az „új” betegnél is a bárányhimlő jelenik meg. Az övsömör tulajdonképpen a varicella-zoster vírus fellángolása. Az övsömör rizikóját növelheti az életkor, a legyengült immunrendszer, az immungyengeséggel együtt járó krónikus betegségek és bizonyos gyógyszerek is. Az övsömör a legtöbb embert csak egy alkalommal érinti, nagyon ritka, hogy valakinél kiújuljon.

A fertőző betegségeket bárhol elkaphatjuk, olvasson tovább róluk!

Az ekcéma nem fertőző betegség, vagyis egy ekcémással való kontaktus következményeként mi nem leszünk ekcémásak, más tényezők váltják ki a tüneteket. Az ekcéma megjelenésében nagy szerepe van a genetikának, vagyis azoknak nagyobb az esélye a bőrgyulladásra, akiknek a szülei is ekcémásak, vagy allergiával, asztmával küzdenek. Akinél egyszer megjelentek a bőrtünetek, annak sajnos számítania kell arra, hogy a betegség újra és újra fellángolhat. Ezt számos külső és belső tényező kiválthatja, például bizonyos ételek, allergiás reakció, tisztítószerek és kozmetikumok, sőt a stressz és az érzelmi, fizikai megterhelés is (pl. a vizsgaidőszak).

További tartalmak ekcéma témában

További tartalmak övsömör témában

További tartalmak herpesz vírus témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>