Jelenlegi hely

Hirdetés

Otthonszülés - Hollandiában

Kutatási eredmények az otthonszülés kockázatáról Hollandiában. Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért (OSZABISZ) szerint a napokban félrevezető adatok és megtévesztő orvosi következtetések láttak napvilágot a Hollandiában nagyon népszerű és nagyon elterjedt, a szülések mintegy harmadát kitevő otthonszüléssel kapcsolatban.

Hirdetés

Otthonszülés - HollandiábanA társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a British Medical Journal című orvosi folyóirat legutóbbi (november 2-i) számában megjelent cikk azt vizsgálta, hogy a szülés helyszíne mennyiben befolyásolja a szülőanya és a magzat biztonságát. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált mintegy 37 ezer szülés kapcsán a magzati halálozás az otthonszüléseknél, ahol szülésznők (bábák) segédkeztek, magasabb volt, mint a kórházban.

Az elmúlt években ez az első és egyetlen olyan kutatás, amely Hollandiában kevésbé biztonságosnak találta az otthoni szüléseket, miközben számos felmérés nem mutatott ki különbséget a biztonságosság tekintetében az otthoni és kórházi szülések között. A cikk módszertani hiányosságait kritizáló szakmai vélemények olvashatók azóta a közzétevő folyóirat honlapján is (www.bmj.com/content/341/).

"Alapvető problémának tartom, hogy a kutatás során nem különböztették meg a tervezett és a nem tervezett otthonszüléseket, innen is származhat a hibás következtetés, ami egyébként élesen ellentmond a korábbi tanulmányok adatainak. Ugyancsak fontos probléma, hogy a tanulmányban csupán egy holland régió szülészeti gyakorlatát tekintették át, ahol az otthonszülésekre vonatkozó összes halálozási adat rendelkezésre állt, de magukra a szülések számára vonatkozó adatok nem, ami a számolt halálozási rátát hamisan magassá tehette" - állítja Lobmayer Péter orvos-epidemiológus, az OSZABISZ képviselője. A cikkben csak aggregált, azaz kor, iskolázottság, etnikai hovatartozás szerint nem szétválasztott adatokat használtak, ami szintén eltérítheti az eredményeket.

Az OSZABISZ továbbra is a BJOG brit szülészeti lapban tavaly megjelent, egész Hollandiára kiterjedő és több mint 500 000 szülést vizsgáló tanulmányt tartja mérvadónak, amely alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges nők esetében a szakképzett szülésznők által kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés.

Az MTI 2009 áprilisában ismertette a brit szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmány megállapítását. E szerint az 527 688 szülés adatait összesítő felmérés úgy találta, hogy Hollandiában a kis kockázatú nők körében ugyanolyan biztonságos szülésznői segédlettel otthon szülni, mint kórházban. A holland nők mintegy harmada választja az otthoni szülést. Ezért néhány éve, amikor kiderült, hogy európai összehasonlításban Hollandiában igen magas a szülés közbeni és utáni újszülött-halálozási arány, a szakemberek az otthonszülés elterjedtségét feltételezték a háttérben.

A hét évig tartó felmérés szerint azonban a kis kockázatú, szülésznői segítséggel szülő nők esetében sem az anyai, sem az újszülött-halálozás nem volt nagyobb arányú azok között, akik otthonra tervezték a baba világra jöttét, mint azoknál, akik kórházba mentek.

Simone Buitendijk, a tanulmány egyik szerzője szerint ebben fontos szerepe van a magasan képzett szülésznőknek és a veszély esetén gyorsan elérhető kórházi ellátásnak, a fejlett egészségügyi infrastruktúrának is. (kimelés tőlem, a szerk.)Hirdetés