A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A beteget a gyógyszerész is kezeli!

#általános egészségügyi téma #terápia
2017.03.08. Módosítva: 2017.03.08.

Fontos szerepet játszatnak a gyógyszerészek a krónikus betegségek kezelésében, mivel az orvossal együttműködő patikus segíthet a "terápiahűségben" a pácienseknek - igazolták amerikai kutatók szívelégtelenségben szenvedők statisztikái alapján.

Hirdetés

Mára már két külön szakmává lett a korábban egy személy által betöltött orvosi és patikusi szakma. Ám a folyamatos kezelést igénylő megbetegedések esetén együttműködése életfontosságú lehet. Egy amerikai munkacsoport Richard Lowrie vezetésével az orvos-gyógyszerész összefogásának jelentőségét vizsgálta szívelégtelenségben szenvedők állapotjavulásának mérésével.

A HOOPS elnevezésű tanulmányban, amelyet a European Heart Journal című folyóiratban ismertettek, 87 orvosi praxis és a hozzájuk tartozó patikus vett részt. A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett minden beteg félórás beszélgetést folytatott a gyógyszerésszel, akitől a receptjeit kiváltotta.

A szívelégtelenséget számos készítmény kombinált alkalmazásával gyógyítják, a gyógyszerész ezért részletesen, jól érthetően ismertette az egyes alkotóelemek hatását, a gyógyszerek pontos bevételének jelentőségét. A patikában vezetett nyilvántartás alapján követhető volt, hogy a páciens rendszeresen az előírásnak megfelelően kiváltotta a szert, tehát nem maradt ki hosszabb időszak a gyógyszerszedésben.

A jól beállított gyógyszerszedés eredményében mérhető, további javulást az öt év során ez nem eredményezett, tehát a kétezernél több beteg halálozása, kórházi felvételének gyakorisága nem csökkent, de a betegek gyógyszedése pontosabb, általános állapotuk jobb lett. Az orvos-gyógyszerész együttműködés kétségtelenül okos növelése a gyógyszeres kezelés hatékonyságának.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.