Ezeket látta már?

Súlyos problémákat okozhat az újra felhasznált sütőolaj

Súlyos problémákat okozhat az újra felhasznált sütőolaj

Tanulmányok bebizonyították, hogy súlyos idegrendszeri károsodásokat okozhat az, ha újra felhasználja a sütőolajat!

Bár nem a legegészségesebb módszer, ám máig igen sokan sütik ki bő olajban az ételeket. Ám a jelenlegi árak miatt bármennyire is vonzó gondolat az, hogy a rántott hús után megmaradt olajban később újra kisüssünk valamint, a szakértők egy friss tanulmány eredményeinek birtokában óva intenek tőle!

Súlyos idegrendszeri problémákat okozhat

Riasztó, új kutatások feltárták, hogy az újrafelhasznált étolaj fogyasztása fokozza az idegrendszeri degeneráció esélyét a patkányokban és utódaikban.

A hevítés amúgy sem egészséges, hiszen elpusztítja a zsírban található antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, miközben veszélyes vegyületeket, például transzzsírokat és peroxidokat is ad hozzá. Eddig azonban nem vizsgálták az újrafelhasznált olaj fogyasztásának következményeit. A tudósok most riasztó eredményeket kaptak- szúrta ki az iflscience.

-Tudomásunk szerint elsőként számoltunk be arról, hogy a hosszú távon a használt sütőolaj fogyasztása növeli a neurodegenerációt az első generációs utódoknál- mondta Kathiresan Shanmugam, a tanulmány szerzője.

A kutatók a nőstény patkányokat 30 napon keresztül a következőkkel etették: szokásos étellel, illetve normál vagy újramelegített olajokkal dúsított táplálékkal. A hónap végén azt találták, hogy az újrafelhasznált sütőolajat fogyasztó állatok májenzimszintje megnőtt, ami magas szintű gyulladásra és oxidatív stresszre utal.

- Ennek eredményeként a máj lipidanyagcseréje jelentősen megváltozott, és csökkent a fontos agyi omega-3 zsírsav, a DHA szállítása - mondta Shanmugam.

-Ez viszont neurodegenerációhoz vezetett, ami az újramelegített sütőolajat fogyasztó patkányok és utódaik agyszövetében is megfigyelhető volt.

A károsodás sejtszinten is kimutatható volt a patkányok beleiben illetve az ún. gliasejteknél (idegrendszert támogató sejtek).

Veszélyes adalékanyagok

Egy utókísérlet során a tanulmány szerzői a patkányokat mononátrium-glutamátnak (natrium-glutamát, MSG) tették ki, és azt találták, hogy ez a gyakori adalékanyag további idegrendszeri károsodást eredményezett az újrafelhasznált sütőolajon nevelt patkányokban. Az anyagra már eleve sokan érzékenyek, és olyan tüneteket okozhat, mint a gyors szívverés, fej- nyak- és hátfájás, a gyengeségérzés, a lehangoltság, és depresszió.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ne öntse ki, ide vigye a használt sütőolajat!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához