Hirdetés

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!

Nyitott szemmel érezhető a rózsa illata... Egy új kutatás elsőként mutatta ki, hogy az agy látókérgét apró elektromos árammal stimulálva javítható a szaglás. Az eredmények a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg. A Montreali Neurológiai Intézet (The Neuro), a McGill Egyetem és a philadelphiai Monell Központ kutatóinak munkája által megérthető az agy érzékelő működésének komplexitása.

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!"Ismeretes, hogy az agy különböző területei specializálódtak a különféle érzékszervekből érkező ingerek feldolgozására. A minket körülvevő világ észlelése során azonban összefüggő kép keletkezik az összes érzékszervből érkező információk alapján. Meg akartuk vizsgálni, miként működik ez az agyban" – mondta el Dr. Christopher Pack, a The Neuro munkatársa, a kutatás vezetője.

"Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy az eredetileg egy bizonyos érzékelés felfogására szolgáló agyi terület aktivációja befolyásolja-e más érzékelés menetét. Kiderült, hogy a látókéreg elektromos ingerlésével a résztvevők könnyebben azonosították be három illat közül az oda nem illőt."

Az eredmény érdekes, mert elsőként derült fény arra, hogy alapszinten a különféle érzékszervi ingerek feldolgozásában résztvevő agyi részek összeköttetésben állnak egymással, sokkal inkább, mint azt korábban feltételezték.

"Ezt a keresztbekapcsolódást már megfigyelték a szinesztéziás embereknél, vagyis azoknál, akik automatikusan és önkéntelenül is több érzékükkel tapasztalnak egy bizonyos inger kapcsán. Ők azok, akik például arról számolnak be, hogy a számoknak színük, a szavaknak illatuk, az illatoknak pedig hangjuk van" - magyarázta Dr. Johan Lundstrom a Monell Központból. "Most kimutattuk, hogy minden emberben létezik ez a jelenség, így bizonyos mértékig mindannyian szineztéziásnak számítunk."

A kísérletben résztvevők látókérgét egy nem invazív módszerrel, TMS-sel stimulálták, hogy lássák, befolyásolja-e a szaglást. A transzkraniális mágneses stimulációról a The Neuro tudósai már korábban kimutatták, hogy javítja a látást. A módszert már széles körben alkalmazzák bizonyos betegségek kezelésében.

Az eredményekből láthatóvá vált, hogy a látókéreg aktivitása egyesül az illatok feldolgozásával, ezzel elsőként bizonyították be a látóidegek és szaglóidegek keresztbekapcsolódását. Érdekes módon a szaglás és hallás közt nem találtak hasonló összeköttetést. Ez arra utal, hogy a látás esetleg speciális szerepet játszik a különféle érzékszervekből származó információ összekapcsolásában.

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

További tartalmak kutatás témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>