Hirdetés

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!

Nyitott szemmel érezhető a rózsa illata... Egy új kutatás elsőként mutatta ki, hogy az agy látókérgét apró elektromos árammal stimulálva javítható a szaglás. Az eredmények a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg. A Montreali Neurológiai Intézet (The Neuro), a McGill Egyetem és a philadelphiai Monell Központ kutatóinak munkája által megérthető az agy érzékelő működésének komplexitása.

Hirdetés

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!"Ismeretes, hogy az agy különböző területei specializálódtak a különféle érzékszervekből érkező ingerek feldolgozására. A minket körülvevő világ észlelése során azonban összefüggő kép keletkezik az összes érzékszervből érkező információk alapján. Meg akartuk vizsgálni, miként működik ez az agyban" – mondta el Dr. Christopher Pack, a The Neuro munkatársa, a kutatás vezetője.

"Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy az eredetileg egy bizonyos érzékelés felfogására szolgáló agyi terület aktivációja befolyásolja-e más érzékelés menetét. Kiderült, hogy a látókéreg elektromos ingerlésével a résztvevők könnyebben azonosították be három illat közül az oda nem illőt."

Az eredmény érdekes, mert elsőként derült fény arra, hogy alapszinten a különféle érzékszervi ingerek feldolgozásában résztvevő agyi részek összeköttetésben állnak egymással, sokkal inkább, mint azt korábban feltételezték.

"Ezt a keresztbekapcsolódást már megfigyelték a szinesztéziás embereknél, vagyis azoknál, akik automatikusan és önkéntelenül is több érzékükkel tapasztalnak egy bizonyos inger kapcsán. Ők azok, akik például arról számolnak be, hogy a számoknak színük, a szavaknak illatuk, az illatoknak pedig hangjuk van" - magyarázta Dr. Johan Lundstrom a Monell Központból. "Most kimutattuk, hogy minden emberben létezik ez a jelenség, így bizonyos mértékig mindannyian szineztéziásnak számítunk."

A kísérletben résztvevők látókérgét egy nem invazív módszerrel, TMS-sel stimulálták, hogy lássák, befolyásolja-e a szaglást. A transzkraniális mágneses stimulációról a The Neuro tudósai már korábban kimutatták, hogy javítja a látást. A módszert már széles körben alkalmazzák bizonyos betegségek kezelésében.

Az eredményekből láthatóvá vált, hogy a látókéreg aktivitása egyesül az illatok feldolgozásával, ezzel elsőként bizonyították be a látóidegek és szaglóidegek keresztbekapcsolódását. Érdekes módon a szaglás és hallás közt nem találtak hasonló összeköttetést. Ez arra utal, hogy a látás esetleg speciális szerepet játszik a különféle érzékszervekből származó információ összekapcsolásában.

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

További tartalmak kutatás témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>