Hirdetés

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!

Nyitott szemmel érezhető a rózsa illata... Egy új kutatás elsőként mutatta ki, hogy az agy látókérgét apró elektromos árammal stimulálva javítható a szaglás. Az eredmények a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg. A Montreali Neurológiai Intézet (The Neuro), a McGill Egyetem és a philadelphiai Monell Központ kutatóinak munkája által megérthető az agy érzékelő működésének komplexitása.

Nőnapra hölgyeknek: látjuk a rózsa illatát?!"Ismeretes, hogy az agy különböző területei specializálódtak a különféle érzékszervekből érkező ingerek feldolgozására. A minket körülvevő világ észlelése során azonban összefüggő kép keletkezik az összes érzékszervből érkező információk alapján. Meg akartuk vizsgálni, miként működik ez az agyban" – mondta el Dr. Christopher Pack, a The Neuro munkatársa, a kutatás vezetője.

"Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy az eredetileg egy bizonyos érzékelés felfogására szolgáló agyi terület aktivációja befolyásolja-e más érzékelés menetét. Kiderült, hogy a látókéreg elektromos ingerlésével a résztvevők könnyebben azonosították be három illat közül az oda nem illőt."

Az eredmény érdekes, mert elsőként derült fény arra, hogy alapszinten a különféle érzékszervi ingerek feldolgozásában résztvevő agyi részek összeköttetésben állnak egymással, sokkal inkább, mint azt korábban feltételezték.

"Ezt a keresztbekapcsolódást már megfigyelték a szinesztéziás embereknél, vagyis azoknál, akik automatikusan és önkéntelenül is több érzékükkel tapasztalnak egy bizonyos inger kapcsán. Ők azok, akik például arról számolnak be, hogy a számoknak színük, a szavaknak illatuk, az illatoknak pedig hangjuk van" - magyarázta Dr. Johan Lundstrom a Monell Központból. "Most kimutattuk, hogy minden emberben létezik ez a jelenség, így bizonyos mértékig mindannyian szineztéziásnak számítunk."

A kísérletben résztvevők látókérgét egy nem invazív módszerrel, TMS-sel stimulálták, hogy lássák, befolyásolja-e a szaglást. A transzkraniális mágneses stimulációról a The Neuro tudósai már korábban kimutatták, hogy javítja a látást. A módszert már széles körben alkalmazzák bizonyos betegségek kezelésében.

Az eredményekből láthatóvá vált, hogy a látókéreg aktivitása egyesül az illatok feldolgozásával, ezzel elsőként bizonyították be a látóidegek és szaglóidegek keresztbekapcsolódását. Érdekes módon a szaglás és hallás közt nem találtak hasonló összeköttetést. Ez arra utal, hogy a látás esetleg speciális szerepet játszik a különféle érzékszervekből származó információ összekapcsolásában.

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

További tartalmak kutatás témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>