Hirdetés

Agyműködésünk titkai

Az idősebbeknek jobban pörög az agya! Tudta, hogy agyunk egyes területei az idő múlásával egyre jobban működnek, sőt egyes funkciók csak idős korunkra fejlődnek ki? Tesztelje le Ön is!

Vegye szemügyre figyelmesen a következő számsort: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …
Meg tudja mondani, hogy mi a következő szám?
Vigyázzon, mert a válasza alapján kitaláljuk a korát!
Nos tehát… Ön szerint milyen szám jön a 21 után?

A megoldás 34! Ha helyesen tippelt, jó esély van rá, hogy elmúlt 34 éves. Sőt, nagyon valószínű, hogy már a 44-en is túl jár.

Miként tudtuk belőni a korát egy ilyen egyszerű játék segítségével? A műszeres vizsgálatok szerint a fiatal emberek hajlamosak csak az egyik agyféltekéjüket használni az ehhez hasonló feladatok megoldása során, szemben az idősebbekkel, akik általában az agy mindkét féltekét aktiválják az eredmény érdekében. A jelenséget bilateralizációnak hívjuk, ami a két félteke közötti kapcsolat idővel egyre szorosabbá válását fedi; ennek köszönhetően a korosabb emberek hatékonyabban oldják meg az ehhez hasonló logikai feladatokat.

De vajon milyen titkos képletek segítségével számolja ki agyunk, hogy egy személy szép, vonzó-e számunkra? Mitől függ, hogy egy emberben milyen erős a rivalizáló hajlam? Miért kapcsolunk bizonyos színeket bizonyos dolgokhoz? Hogyan fejleszthetjük a térbeli információkkal kapcsolatos memóriánkat?

Többek között ezekre keres válaszokat a nagy sikerű, Emmy-díjra jelölt Eszement játékok (Brain Games) című tudományos-szórakoztató filmsorozat második évada, amely vadonatúj kísérletekkel, beugratásokkal és fejtörőkkel jelentkezik a National Geographic Channel műsorán.
A népszerű Jason Silva által vezetett sorozat az új epizódokban a vonzalmat, a bizalmat, a versengést, a stresszt és a színérzékelést állítja a középpontba, a pszichológia és az idegtudomány legújabb eredményeit felhasználva. A műsor játékos feladatokkal teszteli „működésünket”, valamint az agy reakcióit a különböző élethelyzetekben.
Az Eszement játékok a szürkeállomány valamennyi sejtjét megmozgató interaktív televíziós agytorna, amelynek a néző is aktív részese lehet!

A műsor epizódjai vasárnap estéként, hét héten keresztül láthatóak a National Geographic Channel műsorán.Bemutató: 2014. február 16-án, vasárnap 21 órakor.


További tartalmak pszichológia témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak idegrendszer témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>