Hirdetés
Kérdés: 
Jo napot kivánok Dr Ur!

!Elnézést kérek a zavarásért!Olyan kérdésem lenne,másfél éves a kisfiam,egy évesen szépen elindult,mostanábban lábbujjhegyen megy!Megszeretném kérdezni,hogy baj e,hogy igy megy valami baj lehet a lábbával?
Válaszát elöre is köszönöm!
Válasz: 
A lábujjhegyen járás az esetek döntő többségében alkati, esetleg örökletes, és további teendőt nem igénylő dolog. Ritkán azonban neurológiai kórkép is lehet a háttérben: akár egy, az izmokat érintő megbetegedés, vagy a méhen belüli életben - esetleg szülés alatt - fellépő részleges oxigénhiányos állapot következtében, igaz, többnyire egyéb tünetek-panaszok mellett észlelhetünk lábujjhegyen való járást.

Házi gyermekorvosa, aki a kisfiú előtörténetét is ismeri, valamint egészében látja a gyermeket, készséggel dönt majd azt illetően, kell-e további vizsgálat, vagy nem.

Akár ártalmatlan alkati, akár nem, az Achilles-ín megrövidülése, a lábboltozat átépülése következhet be súlyosabb esetekben, ezért orthopédiai követés javasolt mindenképpen.

Mindezek mellett a lábujjak tornáztatását, vagy például az ülő helyzetben, székről-padról lelógó lábakkal végzett belső lábéles labdázgatás hasznos lehet.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot! 9 hónapja motorbalesetem volt, acetabulum törésem lett. A combcsont 3 fele törte a medencém jobb oldalát + idegsérülés. A jobb lábfejem nem mozog felfelé. Járáskor és mozgatáskor a medencémnél a fájdalom mikor szűnik meg? Nagyon bicegek, ez megszűnik? És futni, ugrálni lehet ilyen törés után? Köszönöm.
Válasz:
A balesete károsította a medence ízvápáját, ez a combcsonttal olyan, mint egy gömbcsukló. A szabad mozgást mindenképpen gátolja az ízületi felszín egyenetlensége. A fájdalom ellenére mozogni kell, a javulást a gyógytorna és a megfelelő mozgás- és fizikoterápia hozza el. Valószínűleg rövidült is a törött lába. Az idegsérülése perifériás jellegű, érdemes idegvezetési vizsgálatot kérni, esetleg ezen lehet javítani, ami a lábfej mozgását befolyásolhatja.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő orvosok,

Holnaphoz lesz ... hete hogy munkahelyemen emelés közben üzemi baleset ért. Sajnos az emelés (kb15-18kg) hozzátartozik a munkakörömhöz. Mentőket kellett kihívni a céghez, akik helyben elláttak, ágyéki idegbecsípődésre injekcióval. Majd haza. Ezt követően ... hete "járok" a háziorvoshoz tens kezelésre + Diprophos és Lidocain injekciózásra. ... évesen ez volt az első idegbecsípődésem, viszont azóta is jobb lábam zsibbad, valamint izomlázérzet jelentkezik, nem beszélve a hátfájdalmakról. Érdekel, hogy kb. mennyi ennek a gyógyulási ideje és hogy érdemes-e orthopéd orvos szakvéleményét kikérve egy CT avagy MRI vizsgálatot is kikérnem? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel:
Válasz:
Kedves Levélíró!

Mivel panaszai ... hét után sem enyhültek, javaslom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, esetleg gerincgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontos diagnózist tud felállítani és kezelést tud javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
15éves fiú vagyok 1éve saját testsúlyos edzéseket végzek arra lettem figyelmes,hogy a bal vállam kattog nagyon gyakran leginkább akkor kattog amikor áthalad egy bizonyos fokon.Elkezdtem szedni a cápaporc kapszulát úgy olvastam,hogy minimum 3 hónapig kell szednem,hogy hassón.Egy ismerosomtől hallotam,hogy az izületi fojadék felszívodott a vállamból ez lehetséges és mi a teendő?Majd 5-10év múlva fog lenni kárós hatása?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A "cápaporc" kapszulát (feltételezem, glükózamint tartalmazó szerről van szó) valóban 3 hónapig, kúraszerűen kell szedni az optimális hatás érdekében, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ebben az esetben megoldást jelent a problémára. Az ízületi kattogás, ha csak önmagában jelentkezik, ártalmatlan jelenség, általában a nagy ízületeket (ilyen a vállízület is) mozgató izmok túlműködéséről van szó, amelyek kibillentik az ízület fejét (jelen esetben a felkarcsont fejét) a vápából, a kattanást pedig akkor érezzük, amikor az újból a helyére kerül. Oka rendszerint az izmok és az ízület egyoldalú terhelése. Glükózamin helyett inkább megfelelő tornát ajánlok (pl. pilates), a ránézésre diagnosztizáló ismerősök helyett pedig ortopéd szakorvoshoz való fordulást.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok!

... éves kisportolt férfi vagyok. Kérdésem lenne, hogy porckorongsérv-műtét után kb. mennyi idővel leszek munkaképes? Hetekben, vagy hónapokban gondolkodjak? Gépjármű vezető vagyok.

Tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-09 23:01:29
dr. Pallay Kinga 2014-04-10 10:59:02:
Válasz:
Kedves Tamás!

Gépjárművezetőként valószínűleg fizikai munkát végez, ezért körülbelül 10-12 hétben gondolkodjon.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelettel!

... éve egy prosztata gyulladással mentem a helyi urológiára, melyet antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel kezeltek, de hatástalanul a fájdalom mindig visszatért, és nem csak a prosztatára de a derekamra is ráhúzódott és nem múlik, sok orvosnál jártam kizárták a krónikus prosztatát , és állítólag férfi kismedence gyulladásra gyanakodnak, de nem rég ezt is kizárták,semmilyen gyógyszer nem hat, sőt a minden nemi-. szervvel kapcsolatos betegséget kizártak. egyszerűen csak be van gyulladva mindenem csípőtől lefelé és ez hat ki a nemi szerveimre , kérdésem az lenne létezik hogy a gerincem vagy a csípőm felől kéne inkább megközelíteni a problémát vagy ez teljesen kizárt? régen az urológiai problémák kezdete elött is fájt a derekam sokszor ,de ez ... éve sajnos folyamatos (derék + nemi szervek gyulladása) ... éves férfi vagyok és már nem tudom mit tegyek vagy hova forduljak, kezdd teljesen kilátástalan lenni a helyzetem!!

előre is köszönöm !
Válasz:
Kedves Kérdező!

A férfiak krónikus kismedencei gyulladását többféle tényező okozhatja. Írja, hogy Önnél kizárták ezt a kórképet - ez azt jelenti, hogy vettek mintát tenyésztésre ondóból, vizeletből és prosztataváladékból is, illetve végeztek tenyésztést Mycoplasmára és Chlamydiára is? Ezeket ugyanis a hagyományos tenyésztés nem tudja kimutatni. Az állapot férfiaknál sokáig tünetmentes lehet vagy nem állnak fenn jellegzetes tünetek.
Érdemes lenne felkeresnie egy ortopéd orvost, aki ki tudja zárni a gerinc és/vagy a csípő érintettségét, illetve kikérnie egy másik urológus orvos véleményét, amennyiben erre lehetősége van.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
A lányom ... éves , ... hónapja a lágyékrészén begyulladt a nyirokmirigye a popsiján voltak bőrkiütések. A gyerekorvostól kaptunk rá antibiotikumot és kémet , egy hét után vérvételen voltunk ahol vért és gyulladást találtak a vizeletben, újjabb antibiotikum kurát kapott mert fel volt fázva. A kiütések elmultak a duzzanat is lement , de még mindig fáj a lányomnak a lába. ultrahangon is voltunk ahol mindent rendben találtak. A lányom azóta is minden nap panaszkodik, hogy fáj a lába az iskolában nem tud tornászni sem. Mit tehetnénk,hogy ne fállyon neki?
Tanácstalan vagyok, hogy hova vigyem el? Miért nem mulik el a fájdalom? Elmulik valamikor?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A tartósan fennálló fájdalom okának kiderítésére javaslom gyermekortopéd szakorvos felkeresését, aki további vizsgálatok elvégzésével segíthet Önöknek.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr.

... éves vagyok ... cm ... kg .Focizás közben műfüves pályán a térdemre estem és a térdkalács felett közvetlenül ütöttem meg.Lejött a bőr és a térdem bedagadt.Mozgatásra nem igazán fájt.Jegeléssel és gyulladás csökkentő krémekkel a duzzanat jelentős része 4-5 hét alatt elmúlt,de még maradt egy kicsi.Mozgásra egyáltalán nem érzékeny akár futni is tudnék.A kérdésem ,hogy mi lehet az a szúró fájdalom a térdkalács felett közvetlenül ami csak nyomásra igen fájdalmas.És csak kinyújtott láb esetében tapintható ki..

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, térdsérülését követően nem járt orvosnál (?)
A helyi kezelés sportsérülésre hasznos lehet, de nem kizárt hogy esetleg porcsérülés, porcleválás stb. történt. A térd meglehetősen összetett - és meglehetősen érzékeny ízület.

Javaslom Önnek ortopédia/vagy sportorvos felkeresését , felvétel kellene a térdről (rtg, ultrahang stb.) Azzal lehetne tisztázni, mi lehet a fájdalom oka. Lehet egyébként kopásos jelenség is.

üdvözlettel:

Oldalak

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>