Hirdetés
Szakértő: 
Dr. Altorjai Péter
Kérdés: 
Jo napot kivánok Dr Ur!

!Elnézést kérek a zavarásért!Olyan kérdésem lenne,másfél éves a kisfiam,egy évesen szépen elindult,mostanábban lábbujjhegyen megy!Megszeretném kérdezni,hogy baj e,hogy igy megy valami baj lehet a lábbával?
Válaszát elöre is köszönöm!
Válasz: 
A lábujjhegyen járás az esetek döntő többségében alkati, esetleg örökletes, és további teendőt nem igénylő dolog. Ritkán azonban neurológiai kórkép is lehet a háttérben: akár egy, az izmokat érintő megbetegedés, vagy a méhen belüli életben - esetleg szülés alatt - fellépő részleges oxigénhiányos állapot következtében, igaz, többnyire egyéb tünetek-panaszok mellett észlelhetünk lábujjhegyen való járást.

Házi gyermekorvosa, aki a kisfiú előtörténetét is ismeri, valamint egészében látja a gyermeket, készséggel dönt majd azt illetően, kell-e további vizsgálat, vagy nem.

Akár ártalmatlan alkati, akár nem, az Achilles-ín megrövidülése, a lábboltozat átépülése következhet be súlyosabb esetekben, ezért orthopédiai követés javasolt mindenképpen.

Mindezek mellett a lábujjak tornáztatását, vagy például az ülő helyzetben, székről-padról lelógó lábakkal végzett belső lábéles labdázgatás hasznos lehet.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő orvosok,

Holnaphoz lesz ... hete hogy munkahelyemen emelés közben üzemi baleset ért. Sajnos az emelés (kb15-18kg) hozzátartozik a munkakörömhöz. Mentőket kellett kihívni a céghez, akik helyben elláttak, ágyéki idegbecsípődésre injekcióval. Majd haza. Ezt követően ... hete "járok" a háziorvoshoz tens kezelésre + Diprophos és Lidocain injekciózásra. ... évesen ez volt az első idegbecsípődésem, viszont azóta is jobb lábam zsibbad, valamint izomlázérzet jelentkezik, nem beszélve a hátfájdalmakról. Érdekel, hogy kb. mennyi ennek a gyógyulási ideje és hogy érdemes-e orthopéd orvos szakvéleményét kikérve egy CT avagy MRI vizsgálatot is kikérnem? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel:
Válasz:
Kedves Levélíró!

Mivel panaszai ... hét után sem enyhültek, javaslom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, esetleg gerincgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontos diagnózist tud felállítani és kezelést tud javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
15éves fiú vagyok 1éve saját testsúlyos edzéseket végzek arra lettem figyelmes,hogy a bal vállam kattog nagyon gyakran leginkább akkor kattog amikor áthalad egy bizonyos fokon.Elkezdtem szedni a cápaporc kapszulát úgy olvastam,hogy minimum 3 hónapig kell szednem,hogy hassón.Egy ismerosomtől hallotam,hogy az izületi fojadék felszívodott a vállamból ez lehetséges és mi a teendő?Majd 5-10év múlva fog lenni kárós hatása?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A "cápaporc" kapszulát (feltételezem, glükózamint tartalmazó szerről van szó) valóban 3 hónapig, kúraszerűen kell szedni az optimális hatás érdekében, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ebben az esetben megoldást jelent a problémára. Az ízületi kattogás, ha csak önmagában jelentkezik, ártalmatlan jelenség, általában a nagy ízületeket (ilyen a vállízület is) mozgató izmok túlműködéséről van szó, amelyek kibillentik az ízület fejét (jelen esetben a felkarcsont fejét) a vápából, a kattanást pedig akkor érezzük, amikor az újból a helyére kerül. Oka rendszerint az izmok és az ízület egyoldalú terhelése. Glükózamin helyett inkább megfelelő tornát ajánlok (pl. pilates), a ránézésre diagnosztizáló ismerősök helyett pedig ortopéd szakorvoshoz való fordulást.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok!

... éves kisportolt férfi vagyok. Kérdésem lenne, hogy porckorongsérv-műtét után kb. mennyi idővel leszek munkaképes? Hetekben, vagy hónapokban gondolkodjak? Gépjármű vezető vagyok.

Tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-09 23:01:29
dr. Pallay Kinga 2014-04-10 10:59:02:
Válasz:
Kedves Tamás!

Gépjárművezetőként valószínűleg fizikai munkát végez, ezért körülbelül 10-12 hétben gondolkodjon.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelettel!

... éve egy prosztata gyulladással mentem a helyi urológiára, melyet antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel kezeltek, de hatástalanul a fájdalom mindig visszatért, és nem csak a prosztatára de a derekamra is ráhúzódott és nem múlik, sok orvosnál jártam kizárták a krónikus prosztatát , és állítólag férfi kismedence gyulladásra gyanakodnak, de nem rég ezt is kizárták,semmilyen gyógyszer nem hat, sőt a minden nemi-. szervvel kapcsolatos betegséget kizártak. egyszerűen csak be van gyulladva mindenem csípőtől lefelé és ez hat ki a nemi szerveimre , kérdésem az lenne létezik hogy a gerincem vagy a csípőm felől kéne inkább megközelíteni a problémát vagy ez teljesen kizárt? régen az urológiai problémák kezdete elött is fájt a derekam sokszor ,de ez ... éve sajnos folyamatos (derék + nemi szervek gyulladása) ... éves férfi vagyok és már nem tudom mit tegyek vagy hova forduljak, kezdd teljesen kilátástalan lenni a helyzetem!!

előre is köszönöm !
Válasz:
Kedves Kérdező!

A férfiak krónikus kismedencei gyulladását többféle tényező okozhatja. Írja, hogy Önnél kizárták ezt a kórképet - ez azt jelenti, hogy vettek mintát tenyésztésre ondóból, vizeletből és prosztataváladékból is, illetve végeztek tenyésztést Mycoplasmára és Chlamydiára is? Ezeket ugyanis a hagyományos tenyésztés nem tudja kimutatni. Az állapot férfiaknál sokáig tünetmentes lehet vagy nem állnak fenn jellegzetes tünetek.
Érdemes lenne felkeresnie egy ortopéd orvost, aki ki tudja zárni a gerinc és/vagy a csípő érintettségét, illetve kikérnie egy másik urológus orvos véleményét, amennyiben erre lehetősége van.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
A lányom ... éves , ... hónapja a lágyékrészén begyulladt a nyirokmirigye a popsiján voltak bőrkiütések. A gyerekorvostól kaptunk rá antibiotikumot és kémet , egy hét után vérvételen voltunk ahol vért és gyulladást találtak a vizeletben, újjabb antibiotikum kurát kapott mert fel volt fázva. A kiütések elmultak a duzzanat is lement , de még mindig fáj a lányomnak a lába. ultrahangon is voltunk ahol mindent rendben találtak. A lányom azóta is minden nap panaszkodik, hogy fáj a lába az iskolában nem tud tornászni sem. Mit tehetnénk,hogy ne fállyon neki?
Tanácstalan vagyok, hogy hova vigyem el? Miért nem mulik el a fájdalom? Elmulik valamikor?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A tartósan fennálló fájdalom okának kiderítésére javaslom gyermekortopéd szakorvos felkeresését, aki további vizsgálatok elvégzésével segíthet Önöknek.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr.

... éves vagyok ... cm ... kg .Focizás közben műfüves pályán a térdemre estem és a térdkalács felett közvetlenül ütöttem meg.Lejött a bőr és a térdem bedagadt.Mozgatásra nem igazán fájt.Jegeléssel és gyulladás csökkentő krémekkel a duzzanat jelentős része 4-5 hét alatt elmúlt,de még maradt egy kicsi.Mozgásra egyáltalán nem érzékeny akár futni is tudnék.A kérdésem ,hogy mi lehet az a szúró fájdalom a térdkalács felett közvetlenül ami csak nyomásra igen fájdalmas.És csak kinyújtott láb esetében tapintható ki..

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, térdsérülését követően nem járt orvosnál (?)
A helyi kezelés sportsérülésre hasznos lehet, de nem kizárt hogy esetleg porcsérülés, porcleválás stb. történt. A térd meglehetősen összetett - és meglehetősen érzékeny ízület.

Javaslom Önnek ortopédia/vagy sportorvos felkeresését , felvétel kellene a térdről (rtg, ultrahang stb.) Azzal lehetne tisztázni, mi lehet a fájdalom oka. Lehet egyébként kopásos jelenség is.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr. Úr!
Nagyon fajt mind a két sarkon és voltam röntgenen, ahol az értékelés a következőképpen szól.: Mk. calcaneus dorsalis felszínén kis exostosis van. Konkrétan ez mit jelent?
Mit javasol Ön?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A leletben leírt exostosis (szó szerint csontkinövés) lényegében az ún. sarkantyú nevű jelenségre utal, amellyel sokan foglalkoznak, többek között oldalunkon még gyógytornát is talál ezzel kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogytornak/sarkantyu-kezelese-gyogytornaval-112996.html

A sarkantyú kezelése nem elsősorban műtét kérdés, gyógyszeres és/vagy besugárzásos módszerrel megszüntethető vagy javítható a csont ún. steril gyulladása, gyógytornák is vannak, speciális betétek stb.

Ortopéd szakorvos, gyógytornász tud ebben segíteni hatékonyan.

üdvözlettel:

Oldalak