Hirdetés
Szakértő: 
Dr. Altorjai Péter
Kérdés: 
Jo napot kivánok Dr Ur!

!Elnézést kérek a zavarásért!Olyan kérdésem lenne,másfél éves a kisfiam,egy évesen szépen elindult,mostanábban lábbujjhegyen megy!Megszeretném kérdezni,hogy baj e,hogy igy megy valami baj lehet a lábbával?
Válaszát elöre is köszönöm!
Válasz: 
A lábujjhegyen járás az esetek döntő többségében alkati, esetleg örökletes, és további teendőt nem igénylő dolog. Ritkán azonban neurológiai kórkép is lehet a háttérben: akár egy, az izmokat érintő megbetegedés, vagy a méhen belüli életben - esetleg szülés alatt - fellépő részleges oxigénhiányos állapot következtében, igaz, többnyire egyéb tünetek-panaszok mellett észlelhetünk lábujjhegyen való járást.

Házi gyermekorvosa, aki a kisfiú előtörténetét is ismeri, valamint egészében látja a gyermeket, készséggel dönt majd azt illetően, kell-e további vizsgálat, vagy nem.

Akár ártalmatlan alkati, akár nem, az Achilles-ín megrövidülése, a lábboltozat átépülése következhet be súlyosabb esetekben, ezért orthopédiai követés javasolt mindenképpen.

Mindezek mellett a lábujjak tornáztatását, vagy például az ülő helyzetben, székről-padról lelógó lábakkal végzett belső lábéles labdázgatás hasznos lehet.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Gyermekem nagyon nyugtalanul alszik. szemei kialvatlanok, szinte lilák. Egész éjjel dobálja magát, 10 percig sem alszik nyugodtan egy helyben. Forgolódik, mocorog, rúgkapál álmában. Mi lehet az oka? Mivel tudnék segíteni neki? Válaszát köszönöm! Üdv:
Válasz:
Tisztelt Édesanya!

Leveléből nem derül ki, csak nagyjából lehet következtetni gyermeke korára.

A csecsemőkor, kisgyermekkor álmatlanságát sok tényező: ételallergia (tejfehérje!), légzési problémák (az orrmandula túltengése), hormonális, esetleg vizeletkiválasztással kapcsolatos gondok okozhatják. Egy alapos alváslaboros (un. polysomnographiás) vizsgálat kivizsgálással sok minderre fény derülhetne - érdeklődjön házi gyermekorvosánál ennek helyi elérhetőségéről.

Minden jót kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakértő:
Kérdés:
tisztelt uram..
serdülőkorú fiamnak nemrégen vették ki a garat manduláját,
és szeretném tudni hogy normális e?
penész szerü zöld lepedék van a sebe körül.
a dr.nönk szerint normális.. de én ebben nem vagyok biztos hogy igy van...köszönettel.
Válasz:
Bár nem rendelkezem fülészeti szakvizsgával, kórházi éveim alatt néhány operált torkot volt szerencsét konzíliárusként látni: az adenotomia = orrmandula-eltávolítás sebét ritkán látjuk a szájüreg felül egyszerű vizsgálattal, a zöldes lepedék feltehetően a felszívódó, lebomlófélben lévő, fibrinnel kevert vér és elhalt szövet színe lehet. A szöveti elhalásnak (necrosis) nemcsak színe - szaga is lehet, mely adott esetben kifejezetten kellemetlen, erős bűzt is jelenthet.

Gyakori kontroll javasolt az operáló orvos részéről, így az esetleges, ritka szövődmények időben felismerésre kerülnek.

Mihamarabbi javulást kívánok,
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr/Nő!
... éves kislányom már második hete nem kakil rendszeresen.
Orvosnál voltunk aki kiirt egy szirupot aminek segiteni kéne hogy,ne legyen székrekedése.Azt javasolta hogy,óvatosan bánjunk ezzel a gyógyszerrel mert rá is lehet szokni.Még aznap adtunk neki és szilva kompót levet is.Az nap kakilt és úgy láttam hogy,már minden ok.Azóta 6 nap és csak egyszer kakilt ,tegnap előtt.
Esetleg forduljunk szak emberhez (sebészetre)mert kaptunk beutalót múlt héten.eggyebként nem fáj és nem is kemény a pocija.
Előre köszönöm a választ.
Válasz:
Kedves Kérdező!

Ebben az életkorban igen gyakori a székrekedés, azonban a hashajtó szirup gyakori használatát én sem ajánlom, mivel a szervezet valóban hozzászokhat. Tanácsos a megfelelő rostbevitel biztosítása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű élelmiszerek, magvak) és nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről sem, amely szintén segít a rendszeres székletürítés fenntartásában. Fontos tudni, hogy nagy mennyiségű tejtermék fogyasztása szintén elősegíti a székrekedést, ezen kívül szerepet játszhat a stressz is (utazás, költözés, közösségbe kerülés stb.) Megfelelő mennyiségű mozgással szintén elősegíthetjük a rendszeres székelést.
Ha a kicsinek nem fáj a székletürítés, nincsenek hasi fájdalmai, megpróbálkoznék az életmódbeli változtatásokkal és ha nem változik a helyzet, csak akkor fordulnék sebészhez.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
A kislányom ... éves és minden éjjel bepisil, nem ébred fel sem az ingerre sem a bepisilésre, a gyerekorvos uroxált írt fel neki ... hónapja szedjük de nincs változás. Vérvételen voltunk a kreatinin 47umol/l, a kálium 5.3mmol/l volt. Azt szeretném megtudni hogy mit tegyek, ezek a z adatok utalhatnak -e vese problémára, forduljak -e gyermek urológushoz, szedje -e tovább az uroxált? Kérem szíves válaszát! Köszönettel :
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gyermekgyógyász, néhány sort leírnék Önnek az MSD Orvosi kézikönyv vonatkozó szakfejezetéből (a gyermekkor szobatisztasági problémái).
"Enuresis nocturna
Az életkor alapján a vizeletvisszatartásra képes gyermekek korcsoportjában négyéveseken 30%, hatéveseken 10% és 12 évesek 3%-ban fordul elő éjszakai ágybavizelés.
Családi halmozódás is megfigyelhető, esetenként alvászavarokkal társulhat. Többnyire a megkésett érés jele, sok esetben spontán módon megszűnik. Szervi eltérés az esetek 1-2%-ában fordulhat elő. Részletes vizsgálat alapján a szervi okok kizárhatóak. Ha a gyermek, vagy a család pszichés problémája okozza, mentálhigiénés kivizsgálás is szükséges lehet.
Hatéves korig gyakori a spontán gyógyulás, ilyenkor nem különösebben indokolt a kezelés, hat éves kor felett már igen.
A terápia része a gyógyszeres kezelés mellett lehet motiváció (a gyermek aktív közreműködése, lefekvés előtt wc-használat, vizelési napló, a hálóruha, ágynemű kicserélése, az orvossal való beszélgetés stb.) Életkornak megfelelő jutalmazással lehet motiválni."

Kérdésére: el lehet menni gyermekurológiára, az esetleges szervi okok kizárása céljából, azonban ennek a valószínűsége csekély.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Jónapot kivánok
Kislányomnak már születésekor a kis vállai ,homloka és háta szőrös volt.
Akkor azt mondta a kezelő orvos hogy,majd magától elmúlik.Persze nem nagy szőrök olyan kis pehely szerű és fekete ami,a fehér bőrén eléggé látszik.
De ennek már több mint ... éve és nem válltozott.
Szeretném tudni hogy,ezzel esetleg érdemes-e szakemberhez fordulni?
Előre is köszönöm a választ
Válasz:
Kedves Levélíró!

A gyermekkori piheszőrök legvalószínűbb oka a családi hajlam, azokban a családokban, ahol jellemzően erősebb, sötétebb a szőrzet, gyakrabban látunk ilyet gyermekeknél is. Ha van lehetősége rá, gyermek-endokrinológus szakorvoshoz fordulhatnak, aki e tudja végeztetni az esetleg szükséges vizsgálatokat és fel tudja állítani a diagnózist.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
A lányom ... éves , ... hónapja a lágyékrészén begyulladt a nyirokmirigye a popsiján voltak bőrkiütések. A gyerekorvostól kaptunk rá antibiotikumot és kémet , egy hét után vérvételen voltunk ahol vért és gyulladást találtak a vizeletben, újjabb antibiotikum kurát kapott mert fel volt fázva. A kiütések elmultak a duzzanat is lement , de még mindig fáj a lányomnak a lába. ultrahangon is voltunk ahol mindent rendben találtak. A lányom azóta is minden nap panaszkodik, hogy fáj a lába az iskolában nem tud tornászni sem. Mit tehetnénk,hogy ne fállyon neki?
Tanácstalan vagyok, hogy hova vigyem el? Miért nem mulik el a fájdalom? Elmulik valamikor?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A tartósan fennálló fájdalom okának kiderítésére javaslom gyermekortopéd szakorvos felkeresését, aki további vizsgálatok elvégzésével segíthet Önöknek.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő!
Lányomat ... éves korában kancsalság miatt szemorvoshoz vittem.Haza küldtek minket,egy szemcseppel,hogy a pupilla tágítást otthon végezzük el.Két nap után a gyerek ijesztő dolgokat produkált hallucinált és félre beszélt.Mivel más gyógyszert nem kapott csak a szemcseppet,azonnal visszaküldött minket az ügyelet a szemészetre.Akkor ott az orvos atropin érzékenynek kiáltotta ki a gyereket.Hozzá kell tennem,hogy teljes körű vizsgálatot nem csináltak,egyszerűen ránézésre lett meg a diagnózis.Azóta figyeltünk erre,a gyerek minden orvosnál tett látogatása alkalmával elmondta,hogy atropin érzékeny.Most 18 éves,egészségügyi szakközépiskolában érettségizett ,és legnagyobb álmát,hogy mentős legyen összetörték.Az iskolaorvos közölte vele,hogy nem tanulhat ezen a szakterületen,mert nem veszélyeztetik az életét. A kérdésem az,hogy hogyan lehet megtudni,hogy érzékeny e még az atropinra,egyáltalán ki lehet e nőni? Hivatalos orvosi papírral nem rendelkezünk,ami bizonyítja a gyerek érzékenységét.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A gyógyszerzékenységgel kapcsolatosan ajánlom egyik cikkünket:
http://www.egeszsegkalauz.hu/allergias-betegsegek/felelmeink-egyike-a-gyogyszerallergia-105824.html

Konkrét kérdésére, mivel az egyes gyógyszerekkel, vegyületekkel, kémiai anyagokkal stb. szembeni érzékenység egyéni genetikai sajátságokon múlik főként, ez valószínűsíthetően nem változik az élet során. Tehát célszerű összegyűjteni mindazon ágenseket, amelyek (súlyosabb) allergiás reakciót váltanak, váltottak ki gyermekén (ld. a cikkben is.)

Vannak erre szakosodott allergológusok, főként egyetemi klinikákon, akik foglalkoznak gyógyszerallergiák vizsgálatával, ez nem könnyű kérdés szakmai szempontból sem.

Egy bizonyos: az ismerten allergén szer - és annak rokon vegyületei a továbbiakban kerülendőek!

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt cím!
... éves fiam 10 hónapja comb izom görccsel szenved.Sejtések vannak, de pontos diagnózist nem állítottak fel.Neurológus szerint epilepszia annak ellenére, hogy nincs rohama csak a combja görcsöl. Érsebésznél jártunk aki szerint nincs érszűkülete.Semmilyen vizsgálatot nem végeztek nála , csak vér és egy negatív MR.Szíveskedjék tanácsot adni, hova vigyem a gyermekem ahol kivizsgálnák, hogy mi is a baja.Teljesen kétségbe vagyok esve, mert az ér sebész és íriszdiagnoszta is azt mondta, hogy nem lehet epilepszia, mert semmi nem utal arra, és mégis arra kap gyógyszert. A görcsök továbbra is fenn állnak sajnos nem vagyok vele tisztába, hogy hol foglalkoznak ilyen problémával. Köszönöm válaszát!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam levelét. Eszerint:
1. Nem neurológiai betegség áll fenn - pontosabban nem epilepszia (a leírtak alapján nem is lehetne).
2. Nem érszűkület - negatív érsebészeti lelet.

Javaslatom az, hogy létezik Magyarországon néhány olyan egyetemi intézmény, ahol a különleges, ritka betegségek diagnosztizálásával foglalkoznak, nem könnyű kérdés. Megadom egy cikkünk linkjét, benne vannak az intézmények és a nevek is, tehát a klinikavezetők, professzorok, akik e kutatásokat vezetik, végzik.
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/angyalszarnyakon-a-ritka-betegsegek-vilagnapjarol-107085.html

Remélem tudtam ezzel segíteni Önnek.

Üdvözlettel:

Oldalak