Ezeket látta már?

Mi az a macskamenta és milyen hatása van kiskedvencünkre?

cica macskamenta stressz szaglás

Sokan ismerik a macskamentát, de nem mindenki tudja milyen növényről van szó és hogyan befolyásolja kiskedvencünk viselkedését.

Szóval, mi is az a macskamenta pontosan? Íme, amit tudni kell arról, hogyan hat ez a növény a cicánkra.

Mi a macskamenta?

A macskamenta, latin nevén Nepeta cataria, egy gyógynövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Délkelet Európából származik, ezüstös-szürkés levele és kékeslila virágai vannak.

Az embereknek is hasznos gyógynövény, csökkenti a menstruációs fájdalmat, a migrént és a fejfájást. Főzetét alkalmazzák reuma és ízületi gyulladás okozta fájdalmak esetén borogatásra. A levelek elrágása csökkenti a fogfájást, virágos hajtásai pedig felhasználhatók szagtalanító lábfürdő készítéséhez. Hatásos a bél- és gyomorpanaszok enyhítésére, és segít a stressz leküzdésében. Emellett néhány természetes rovarirtó spray fő összetevője is. Érdekes tulajdonsága, hogy bár a macskákat vonzza, a nyulakat, szarvasokat és őzeket elriasztja. Segítségével távol tarthatjuk a hívatlan látogatókat vidéki kertünkből. A macskamenta termesztésével magunk is megpróbálkozhatunk, nem igényel különösebb szakértelmet, igénytelen, gyorsan fejlődő, évelő növény.

Milyen hatása van a macskákra?

A macskáknak a szájpadlásukon található egy extra szaglószervük, a vomeronazális mirigy vagy más néven, Jacobson-szerv. Ez a plusz szaglószerv az orrüregben helyezkedik el a szájpadlás környékén és lehetővé teszi, hogy az összegyűjtött illatok az agyba jussanak. Amikor macskánk tátott szájjal szagol a levegőbe, ezt a szervét használja.

A Jacobson-szerv fő feladata, hogy érzékelje a fajtársak által kibocsátott kémiai jeleket, vagyis a feromonokat, amelyek a társas viselkedésre, illetve a szaporodásra is hatással vannak.

A nepetalakton a macskamenta növény leveleiben található olaj, ami megváltoztathatja a cica viselkedését. A macskák szaglásuk útján kerülnek kapcsolatba ezzel az anyaggal.

A macskamenta hasonló a macskák nemi hormonjaihoz, ezért hasonló viselkedést vált ki, szinte afrodiziákumként működik. Ebben az állapotban a legtöbb macska ellazult és euforikus boldogságot él át, egyszerűen megbolondulnak a szó jó értelmében. Fontos megjegyezni, hogy bár a macskamenta általában biztonságos a macskák számára, néhány macska allergiás lehet rá, vagy agresszív lehet tőle. Hatása általában 5-15 percig tart és a közhiedelemmel ellentétben nem okoz függőséget.

További érdekességek a videóban:

Hogyan használhatjuk a macskamentát?

A macskamenta különböző formákban kapható, többek között:

  • friss macskamenta (saját macskamenta növény termesztése)
  • szárított macskamenta
  • macskamenta spray
  • szárított macskamentával töltött játékok.

A macskamenta spray jó választás azoknak a macskáknak, akiknek a gyomra nem bírja a friss növényt. Befújhatja cicája kedvenc játékát vagy kaparófáját, szárított macskamentát szórhat a macskabútorokra is.

Összefoglalva, ezek a macskamenta pozitív hatásai

  • csökkenti a stresszt
  • stimulálja az érzékszerveket
  • fokozza az étvágyat
  • hozzájárul a szociális kapcsolatok javításához
  • segíti a macskák gyógyulását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor és milyen oltást adassunk be macskánknak?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macska

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához