Hirdetés
Kérdés: 
Tisztelt Doktor úr! Huszonéves férfi vagyok, a panaszaim a következők lennének. A panaszaim a 2 hónappal ezelőtti megfázásom után keletkeztek, amikor 1 hétig lázas voltam, nyelési problémáim is voltak, valamint a fülem is fájt nyeléskor. A következő héten ezek elmúltak, de akkor köhögtem és köpetet ürítettem (sárgás-zöld színű). Sajnos nem tudtam háziorvoshoz menni, ezért otthon kúráltam ki magam, de rá 2 hétre egyik reggel úgy keltem, hogy fáj a bal vállam és a nyakam. Ekkor azt hittem, hogy csak elaldutam, de később már a bal karom is zsibbadt, bizsergett és olyan volt mintha izomlázam lenne. Ekkor elmentem a háziorvosomhoz, aki csak Voltaren 50 mg-os gyógyszert írt fel. A panaszaim enyhültek a karomban, de a lábamban és a csípőmben, deréktájon is megjelentek. Ekkor visszamentem ismét amikor is a számba is belenéztek és kiderült, hogy a bal mandulám meg van nagyobbodva. Elküldtek vér- és vizeletvizsgálatra. Minden érték jó, csak az AST-m lett 1336 a 200-as megengedetthez képest. Így kiderült, hogy Streptococcus fertőzésem van, ezért antibiotikumot kaptam Aktil Duo-t 2 hétig. A végtagfájdalmaim enyhültek, de nem múltak el, viszont a mandulám ugyan olyan nagy mint, a kezelés előtt. Voltam fül-orr-gégészeten is. Ott az egyik orvos azt mondta, hogy ez egy heges góc és ki kellene szedni, a másik viszont megnyomkodta és genny nem jött ki belőle így elküldött reumatológiára. A reumatológia előtt még volt egy ismételt vér- és vizeletvizsgálat, amiben az AST szint csökkent 933-ra, de a Se C-reaktiv protein szint emelkedett 7,10-re, valamint a neutrophil% 77,4 re növekedett a lymphocyta% 14,8-ra csökkent és az absz. neutrophil szintem is csökkent 1,00. Ezek minimális eltérések a megengedetthez képest, a többi eredmény szintén jó. A reumatológus is megvizsgált. A bal mandulám még mindig ugyanolyan nagy, de panaszt nem okoz, csak néha a nyelésnél. Így nem tudom mi lehet az oka a fáradékonyságnak, izomgyengeségnek? Lehet a megfázás utáni immungyengeség, vitaminhiány és nem is nagyon mozogtam... Kérem mondjon Ön is véleményt! Köszönettel:
Válasz: 
Önnek volt egy Streptococcus fertőzése, melyre nagyon jellemző a C antigénnel szembeni allergia. Ez nagyon veszélyes, szívbelhártya gyulladást, vesegyulladást,ízületi gyulladást, és sok-sok egyéb, ún. poszt-streptococcalis betegséget okozhat. Ezért a megfelelő kezelés a tartós, nagy dózisú penicillin-terápia. Javaslom, mielőbb forduljon belgyógyász szakorvoshoz, aki, a megfelelő kezelést előírja - még mielőtt nem lesz veseelégtelensége, szívbillentyű-hibája, vagy egyéb Streptococcus-allergia eredetű betegsége. A laboratóriumi leleteinek különösebb haszna nincs - csak a hozzáértő szakorvos segítheti ki a bajból!

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. ... hete hesználtam Canesten combi tablettát, a három darabosat. Úgy tűnt megszüntette a tüneteket (viszketés, égő érzés). Három napja elkezdtem a Gynflor hüvelytabelttát használni, mert pár éve segített az állandóan visszatérő hüvelyfertőzések megszűntetésében, gondoltam most sem árthat. Viszont most a harmadik után, reggel erős csípő, viszkető érzést érzek. Ugyan rajta van a betegtájékoztatón, hogy ez lehet mellékhatása, de nem emlékszem, hogy a korábbi használatnál is okozott volna ilyen tüneteket. Kérdésem az lenne, hogy használjam el a maradék hármat vagy hagyjam abba? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A kellemetlen mellékhatás ellenére folytassa a megkezdett kúrát,de csak három-négy naponként rakjon fel este egy hüvelytablettát.Elképzelhető azonban,hogy a Canesten nem szüntette meg a feltételezett gombás hüvelygyulladást,és annak kiújulása okozza panaszait.Ha panaszai nem szűnnek,keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Babatervezés előtt állunk. Szeretnék érdeklődni, hogyha baktériumot találtak a párom spermájában lehet-e próbálkozni? Több vetélésen vagyok túl, mindegyik a .... hét környékén történt, sajnos mint utóbb kiderült akkor is voltak baktériumok a spermában ( bár nem tudjuk, hogy emiatt történt-e a vetélés) Akkor sikerült kiirtani a baktériumot, most viszont hogy újra próbálkozhatnánk, megint kitenyészett valami.
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Az ondóban lévő spermium a terhesség létrejöttét is akadályozhatja, ezért a tervezett terhesség előtt feltétlenül ajánlott a megfelelő kezelés, és eredményességének kontrollvizsgálata.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
mennyi ideig kell korházban kezelni az aktív tbc beteget?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Hazánkban a TBC-ellátás alapja a tüdőgondozók rendszere. A diagnosztika idején esetleg indokolt lehet a kórházi felvétel, de nem kötelező. A terápia, tehát a kezelés lényege a gyógyszerszedés, amelyet igen szigorúan be kell tartani, hosszú hónapokon át. Ez biztosítja a gyógyulást, a tbc-baktériumok elpusztítását. Fontos emellett a rendszeres orvosi kontroll, főként az első időkben. Tehát kórházi tartózkodás csak akkor lehet indokolt, ha a beteg pl. idős, legyengült, otthon nem tudja magát ellátni stb. Egyéb esetben járóbetegként kerül kezelésre.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Következő probémával forulnék önökhöz okozhat-e Telviran gyogyszer (folymatos szedése éveken keresztül egy héten kétszer) puffadást,felfúvodást esetleg gyomorfekélyt?
Válaszát/szukat előre is köszönöm üdv
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Telviran orvosi leírásában nem találtam nyomát az Ön által leírt tüneteknek, panaszoknak. Néhány kérdés, észrevétel:

- Csak a Telviran szedésének megkezdése óta jelentkeztek ezek a tünetek?
- Volt-e korábban bármilyen gyomor-bélrendszeri betegsége, érzékenysége?
- Mivel a tabletta laktózt tartalmaz, elképzelhető egy időközben kialakult laktózérzékenység.
- Mivel a készítményt tartósan kell szednie, lehet, hogy célszerű lenne egy laktózmentes herpes-elleni szert keresnie a háziorvos segítségével.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Kérdésem a végén lesz. Adott az ofloxacin antibiotikum, és az "ajánlott" maximum szedhetőségi ideje, ami ugyebár 60nap. Lehet-é ezt, teszem azt 3-4 hónapra mondjuk kitolni? Sajnos csak fél utalásokat találtam arra vonatkozólag, hogy TBC esetén akár fél évig is kaphatják a betegek, de egyértelmű információt erről nem találtam. Ha lehet hosszabb ideig adni, gondolom rendszeres vese monitorozást kell beiktatni. Jól sejtem? Köszönöm véleményét!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem a nemzetközi szakirodalomban az ofloxacin-nak e szempontból. Nem kizárt a tbc-ben való alkalmazás, de több helyütt sem tettek arra említést, hogy a Mycobacterium ellen hatásos, pl. egy amerikai link:
http://www.rxlist.com/floxin-drug/indications-dosage.htm

Tehát ezt antibotikum-terápiában jártas infektológus, vagy pulmonológus tudja csak eldönteni, hogy tbc-ben
1. Érdemes-e egyáltalán adni önmagában, vagy kombináció részeként
2. mennyi ideig adható.

Az időtartamot illetően a hivatalos orvosi előírás 2 hónapot javasol, de találtam klinikai vizsgálatokat 6, 12-18 hónapról is. Tekintve a fluorozott kinolonok lehetséges mellékhatásait, kevéssé lennék biztos abban, hogy egy csekélyebb hatású antituberkulotikumot érdemes hosszú hónapokon át adni, nem előnyös a risk/benefit arány ez esetben. A rendszeres monitorozás is szükséges, ha az orvos emellett a szer mellett dönt.

Szakorvosi konzultáció nélkülözhetetlen ebben a kérdésben.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr Úr.
Gombás fertőzés van a szájüregben melyre Curam DUO gyógyszert kaptam.Kérdése,hogy az ASA 100-s vérhígitóval szedhetem e együtt?
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megértve levelét, egy kérdés azért marad, bizonyos, hogy gombás és nem baktérium okozta a szájüregi fertőzés? A megjelölt gyógyszer ui. kombinált antibiotikum, amely baktériumokra igen - gombákra azonban nem hat.

A véralvadásgátlókkal fennáll - bár csekély mértékben a kölcsönhatás veszélye, az említett ASA (aszpirin) készítménnyel azonban nem.

Tehát érdemes lenne a kezelést átgondolni, vagy a diagnózist pontosítani, beszélje meg orvosával.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Három hónapja piros folt jött ki a makkomon ezért elmentem bőrgyógyászhoz azt mondták allergiás reakció de?

kötelességük csinálni nemi tesztet, szifilisz hív meg ilyesmi. Nem mentem vissza az eredményért mert nincs semmi ilyen bajom egy partnerem van akivel már ... éves korom óta járok. Gondolom ha valami bajom lenne már felhívtak volna? A telefonszámom is elkérték. Ha jól tudom ilyen titkos teszten csak kapsz egy számot és névtelennek lehet maradni, de mi a helyzet ha egy normál szakrendelőben csinálod?
Válasz:
Kedves Kérdező!

Tudomásom szerint ma Magyarországon kizárólag a HIV szűrés lehet anonim és az is csak meghatározott helyeken. Az eredmény miatt keresse fel ismét a szakrendelőt, mert bár elkérték a telefonszámát, mégis előfordulhat, hogy valami miatt mégsem értesítették, holott pozitív az eredménye. Lehetséges, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást, ezért személyesen kell megjelennie, ez azonban arra is alkalmat ad, hogy pozitív eredmény esetén azonnal konzultálhasson az orvossal.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor, ...-án mehetett belém egy kullancs, amit csak másnap vettem észre, és szedték ki a klinikán, még 24 órán belül. Van -e e esélyem(és mekkora), hogy esetleg megfertőzhetett? ... megyében élek, ez elméletileg a legkevésbé veszélyeztetett terület. Mire kellene figyelnem? Kullancs elleni oltást nem vettem fel, és a klinikán (de sajnos nem a bőrklinikán, és nem kifejezett kullancskanállal hanem csipesszel), egy orvos "szakszerűen"kivette, elmondása szerint nem is nyomta össze a potrohot, de a csápjai bent maradtak, azt tűvel kipiszkálta, és utána jól lefertőtlenítette többször a területet,és leragasztotta a helyét. Nagy veszélyben vagyok? Mit lehet tenni? Hány nap múlva jöhet tünet és mi? Nem tudom mennyit számít, de a kullancs elég kicsi volt, a helyét fertőtlenítem betadine-al, és jelenleg a csípés helyén parányi vörös folt látható csak. Mire számíthatok? Agyhártyagyulladásra mennyi az esélyem? Köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (orvosi szakszóval encephalitis) lappangási ideje általában 1 hét. Az első 2-3 nap során enyhe láz jelentkezik, ez elmúlik, de néhány nap elteltével magas láz, hányás, szédülés, fejfájás, izomfájdalom kíséretében jelentkeznek az idegrendszeri tünetek.
A Lyme-kór lappangási ideje nagyon változó; több napig fennálló, fokozatosan növekedő, a csípés helye körül legalább 5 cm-es bőrpír jellemzi (amelynek nincs feltétlenül kokárda alakja).
Ha bármelyik fertőzésre utaló gyanús jelet észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz (infektológushoz).

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga

Oldalak