Hirdetés
Kérdés: 
Tisztelt Doktor nő/úr!
Két hete írtam, hogy bizonytalanságérzetem van.Olyan mintha nem tudnám tartani magamat. Minden vizsgálaton voltam (teljes vérkép, pajzsmirigy,orr-fül-gégészet,neurológia,kardiológia,minden negatív),elmentem pszichiáterhez. Generalizált szorongást állapított meg. Kaptam Coaxil 12,5 mg gyógyszert. 8 napja szedem 2x1-t..Amióta szedem mindennap van szívritmus zavarom.A gyógyszer szedése előtt volt, hogy két hétig sem éreztem. Már lassan nem merek elmenni itthonról, mert félek a rosszulléttől.10 éve van mitrális prolapsus-om, extrasystoléval. Concort szedek rá 5 mg felét. Omeprazol Hexal 20 mg 1x1 szedek a gyomorsavamra és Magnézium B6-t.
Megszeretném kérdezni, hogy Coaxil gyógyszer kiválthatja a szívritmus zavart? Esetleg másik gyógyszert kellene szednem? Ön mit tanácsol?
Köszönöm válaszát.
Válasz: 
A leírás és a gyógyszerek alapján valószínűsíthető, hogy a gyógyszerelésébe újonnan beállított Coaxil (tianeptin) okozza e tüneteket. Annak leírásában ugyanis szerepel, hogy mellékhatásként:
\"Gyakori: szívdobogás, extrasystole, szívkörüli fájdalom\" fordulhat elő.
Miután ez gyakori tünet tehát 1-10% körüli a betegek körében, elképzelhető, hogy ez váltotta ki a kellemetlen extrasystolékat, főként ha Önnek tudott módon van mitrális prolapsusa.
Javaslom, a szorongás kezelésére kérjen más gyógyszert, elég széles a paletta, lehet olyan készítményt találni - ha mindenképpen szükséges a szorongás kezelése - amelynek nincsenek, vagy csekélyebbek a szív-érrendszeri mellékhatásai.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt DoktorÚr/Doktornő!

Lamolep 100 mg-ot szedek hangulkatstabilizálónak, Citapramot már több mint ... éve akkor pánikrohamok ellen kaptam, valamint Xanax SR-t.
Szeretném csökkenteni a gyógyszereimet, nem ez az első alkalom, hogy ilyesmiket szedek, de még ennyit sose kellett szednem. A pszichiáterem azonban nagyon a gyógyszeres kezelés mellett kardoskodik, ahányszor szóba hozom, hogy esetleg lehetne-e lassan csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét, mivel a kezdeti állapothoz képest nagyon sokat javult a helyzet, pszichoterápiába is járok..mindig gyorsan rövidre zárja, hogy a gyógyszerek jók.
Van valami mellékhatása annak, ha elkezdem elhagyni a gyógyszereket?
Nem szándékozom ebbe a dokim tudta nélkül belevágni, csak szeretném alátámasztani valamivel a kérésemet, hogy próbáljuk meg mégis a csökkentést.
Köszönöm
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A pszichiátriai gyógyszerekkel általában az a helyzet, hogy hatásuk eleve lassan (több hét) alatt épül fel, nem mindenkinél egyformán hatásosak, és elhagyásuk csak kellő óvatossággal és igen lassan, fokozatos dóziscsökkentés mellett történhet. Számos nemvárt mellék/hatás léphet fel egy hirtelenebb elhagyás kapcsán, különösen a hangulatjavító, antidepresszáns szerek esetében. A Lamolep ez esetben azért foglal el külön helyet, mert egyaránt alkalmazzák epilepszia kezelésére, és depressziós tünetek esetén is. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon célszerű lenne e gyógyszerektől "megszabadulni" de ez csak egy hosszabb folyamat eredménye lehet. A nem gyógyszeres terápiáknak pl. a pszichoterápiának, vagy bármely más segítő módszernek itt van a jelentősége, de a gyógyszeres kezelés elhagyása kizárólag szakorvos felügyelete mellett és ajánlására történhet.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Ur! én két évvel voltam kezelve depresszioval.négy honapig szedtem a stimulotont és tünet mentes lettem.az orvosom javaslatára kihagytam de három honap után ujra visszaestem ,és még hét honapig szedtem.most januárban hagytam abba és már egy honapjánál is több hogy ujra küzdök.eleinte megprobáltam az orbáncfü tablettát szedni de nem volt elég igy ujra az orvosomhoz fordultam és megint kezdtem szedni a stimulotont.annak már két hete de még mindig gyomor idegem van föleg reggel és remegek meg nyugtalan vagyok.azt szeretném megtudni hogy monnyi idö kell altaljen hogy javulás álljon be? és emmellett ihatome a herbaria nyugtato teát? KÖSZÖNETTEL
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A (valódi, diagnosztizált) depresszió kezelése nem egyszerű kérdés. Az Ön által említett gyógyszer korszerűnek számít (sertralin hatóanyaggal) tehát ilyen ételemben korrekt. A depresszió mai kezelésében általában "valamilyen" serotonin-reuptake (újrafelvétel) gátló szert alkalmaznak a betegeknél.

A pszichiátriai betegségeknél általában jellemző, hogy a gyógyszerhatás több hét/esetleg 1-2 hónap alatt alakul ki a maga teljességében.
Az orbáncfű készítményt célszerű lenne elhagyni, mert a két szer között kölcsönhatás áll fenn, azaz csökkenti a sertralin mennyiségét (az kevésbé hat).

Elképzelhetőnek tartom, hogy a depresszióra ható szer mellett kellene szorongásgátlót is kapnia a nyugtalanság csökkentésére. Ezen túl célszerű lenne a gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápia, mert a mentális betegségeknél sosem elég kizárólag a gyógyszeres kezelésre támaszkodni.

Mindezt kérem, beszélje meg kezelőorvosával is!

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Én több mint ... éve szedek a bipoláris depressziómra Lamolepet és Olanzapint. A pszichiáteremmel megbeszélve ezeket a gyógyszereket e két hónap alatt elhagyom. Az orvosom ütemterve a következő: a mindössze 2,5 mg Olanzapint hagyjam el, várjak három hétig és csak utána kezdjem el csökkenteni a 100mg Lamolepet, amit ezután felezzek el, várjak vele szintén három hetet, majd az 50 mg-ot felezzem el, s mikor újra találkozom vele augusztus végén, akkor még szedjem a 25 mg-ot. Nekem kétségeim vannak az ütemterv felől. Miért várjak három hetet a 2,5 mg elhagyásával? Már egy hete nem szedem és semmi tünetet nem észleltem magamon. Nem kezdhetném már most csökkenteni a Lamolepet, ami sokkal nagyobb mennyiség és biztos nehezebb lesz leállni vele?Másrészt valóban biztonságos, ha rögtön felezem? Ne iktassak be egy 75 mg-os időszakot is? Én szeptemberig már szeretném teljesen elhagyni a gyógyszert, hogyha esetleg negatív tünetek jelentkeznek, az addigra kiderüljön. Válaszát előre is köszönöm!

Megjegyzések:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, tehát bipoláris zavarról van szó, amelyben mániás és depressziós epizódok is előfordulnak/tak. Általában mondható, hogy a pszichiátriai gyógyszerek esetén a lassú fokozatos dóziscsökkentés, "kivezetés" taktikáját kell alkalmazni, pontosan azért, hogy a tünetek ne okozzanak "reboundot" azaz váratlan állapotromlást.

A Lamolep e tekintetben valóban különlegesnek számít, hiszen a leírás szerint nem várható jelentősebb mellékhatás, és a Lamolep nem tipikusan pszichiátriai szer, hiszen fő javallata az epilepszia.

Magam részéről mégis javaslom a fokozatos - ez esetben az "ütemterv" szerint előírt dózisleépítést. Pontosan azért, mert minden ember, minden egyén más, mindenki minden gyógyszerre - főleg a pszichés zavarok esetén - másképpen reagál, tehát itt a személyre szabásnak sokkal nagyobb lehet a jelentősége, mint pl. egy vérnyomáscsökkentő esetén. Bármikor felbukkanhat nemvárt, veszélyes mellékhatás, lelki zavar, tehát célszerű betartani a szakorvosi javaslatot, és bármilyen szokatlan jelenség észlelése esetén azt jelezni számára, illetve felkeresni őt.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!


Körülbelül 4-5 hete minden nap szédülök. Van úgy,hogy már reggel ébredés után, vagy napközben , vagy estére. Nem tudom igazán mihez kötni. Voltam belgyógyászaton, ahol vérvétel, pajzsmirigy UH., nyaki gerincröntgen, szemészet, fül-orr-gégészet vizsgálatokat végigcsinálták, de semmilyen eltérést nem találtak.A vérnyomásom kicsit alacsony, az EKG is rendben volt. Rendszeresen gyógyszert nem szedek. Most nagyon tanácstalan vagyok, mert a tüneteim: erős szédülés, gyengeség, néha enyhe remegés, hányinger, bizonytalan járás, fülzúgás... napi szinten fennállnak és nem tudták megmondani mi a probléma. Milyen orvost kellene felkeresnem, vagy vizsgálatokat végeztetnem még, hogy kiderüljön mi bajom van?

Segítségét előre is köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Próbáljunk sorban haladni:
1. Belgyógyászat (EKG, vérnyomás, vérkép).
2. Pajzsmirigy vizsgálat
3. Nyaki eltérés vizsgálata
4. Szemészet és fül-orr-gégészet
Tehát ha jól értem, ezen eredetű problémák így kizárhatóak.
Két javaslatom van:
Először érdemes lenne még egy neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálatot végezni, ha itt sem tapasztalható konkrét eltérés, akkor célszerű lenne pszichiátert felkeresni, és a pánikzavar irányában tájékozódni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Cím!

Az lenne a kérdésem hogy 5éve szedek már antidepreszánst ,de már fél éve csak a Miagen 10mg szedem este. És meghíztam e tőle mert 25kg híztam 3hónap alatt. És a Miagen okozhatta-e.

Megjegyzések:

2014-06-11 15:56:31
Dr. Székely Gábor 2014-06-12 14:38:21:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a Miagen (mianserin) orvosi előírását, abban nem szerepel utalás a hízásra.

Történt-e az elmúlt időszakban esetleg egyéb változás? Érdemes lenne éhomi vércukrot is megnézetni. Táplálkozása egyébként rendezett, és a mozgás, fizikai aktivitás?

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot! Depressziós és pánikbeteg vagyok ... éves korom óta. Antidepresszánst nem merek szedni, mert gyógyszerváltás közben átestem egy szerotonin szindrómán (sertralinról coaxilra) brutális volt, kórházba is kerültem!! Azóta nem merek gyógyszert bevenni. Hosszas keresgélés után rátaláltam a triptofánra. Azóta csak triptofán aminósavat szedek,csak kissé gyengének találom, ezért szeretném hozzá napközben beiktatni az orbáncfűteát. Reggel egy csésze orbáncfűtea, este 3db 500mg-s triptofánkapszula. Kérdésem esttől a kombótól is kaphatok szerotonin szindrómát, vagy szedhetem nyugodtan a két készítményt együtt. Előre is köszönöm válaszát!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A szerotonin-szindróma valóban igen veszélyessé válhat, ezek szerint Önnél szerencsésen zárult. A triptofán alkalmazást ilyen értelemben azért nem tudom támogatni, mert a depresszió /és pánikbetegség klinikai hátterét ahhoz ismerni kellene pontosan. Felteszem a diagnózist akkor még gyermekpszichiáter állította fel, a terápiával együttesen.

Az orbáncfű (hypericin) is alkalmazott e kezelések során, és valóban számos szerrel adhat interakciót, konkrétan a triptofánnal nem láttam, de a felsorolások elsősorban gyógyszeres interakciókra vonatkoznak.

Azt javaslom Önnek, háziorvosán keresztül keresse fel a (felnőtt) pszichiátert és ezeket a kérdéseket vele konzultálja meg.

További meglátásom, hogy pusztán gyógyszeres terápiával ez a kérdés, tehát akár a pánikzavar, akár a depresszió nem oldható meg. Akár a pszichiáter, akár klinikai pszichológus tud ebben segíteni különböző típusú pszichoterápiák alkalmazása révén. Ez fontos szempont, kérem figyeljenek erre is.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt doktor Úr!

Régóta küzdök mentális problémákkal, és nemrég kiderült hogy ezek valószínűleg az ADHD eredményei. Utóbbi a koraszülés és a születési trauma folytán alakulhatott ki. Egész életemben figyelemzavaros, hiperaktív, érzelemzavaros és fáradékony voltam. Kérdésem az lenne hogy felnőttként milyen gyógyszereket szedhetek a problémámra? Azt olvastam hogy a Ritalin, az Adderal a leghatásosabbak de Mo.-on csak a Ritalint forgamlazzák azt is csak gyerekek számára. A Strattera drága, nem tudnám megfizetni. De feltételenül szeretnék vmilyen normális gyógyszerhez hozzájutni, ami használ is.

Segítségét előre is köszönöm!

Megjegyzések:

2014-05-16 15:53:48
dr. Pallay Kinga 2014-05-28 16:02:37:
Válasz:
Kedves Kérdező!

Tudomásom szerint a Ritalin Magyarországon nem csak gyermekek számára elérhető, hanem felnőttek számára is. Pszichiáter szakorvos segíthet Önnek ebben és esetleg kognitív terápiát is javasol, amely segítségével a gyógyszeres kezelés hatásfoka még tovább javítható.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot kívánok ... hónapja gyárban dolgozom ahol nagyon nagyon gyorsan kell dolgozni és folyton úgy érzem elakarok ájulni izzadok kiver a víz szorongok félek rosszul vagyok ha rám néznek alig kapok levegőt , fáj a gyomrom és nyomott érzésem van és szédelgek és hányingerem és hasmenésem van 20-30 percenként jelentkezik utána elmulik és mintha semmi sem történt volna és már attól félek hogy folyton rosszul leszek voltam orvosnál és ő azt mondta nem talált semmit és csak a gyárban jön rám sehol máshol ha nem vagyok a gyár közelébe akkor jól vagyok lehet hogy valami pánik betegségem van???
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ha jól érzékelem, itt munkahelyváltásról van szó, ahol okvetlenül szembe kell nézni egy bizonyos fokú bizonyítási kényszerrel. Minden életmóddal, életvitellel kapcsolatos változás szorongást vált ki szinte mindenkiben, akár pl. egy nagyobb utazás is. A szorongással akkor adódik probléma, ha "elhatalmasodik" és gyakorlatilag olyan szintű - lásd generalizált szorongás - ami már a normális hétköznapi életvitelt is zavarja, akadályozza.
Javaslatom pszichiáter felkeresése, és vele kellene megkonzultálnia ezeket a problémákat. Elképzelhető egy gyógyszer + pszichoterápiából lló kezelés, ami segíthet az új munkahellyel kapcsolatos problémák feldolgozásában.

üdvözlettel:

Oldalak