Jelenlegi hely

Hirdetés

A mellimplantátum-botrány tovább nő

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA már 2000-ben (!) aggodalmát fejezte ki a francia gyártónak a sóoldattal töltött PIP-implantátumok biztonságosságával kapcsolatban. A vállalat termékei körül immár világszerte több százezer nőt érintő botrány zajlik.

Hirdetés

A mellimplantátum-botrány tovább nőA Poly Implant Prothese (PIP) cég délkelet-franciaországi üzemébe (La Seyne Sur Mer) az amerikai hatóság 2000 májusában egy szakértőt küldött, hogy ellenőrizze a mellbetétek gyártási körülményeit. A jelentést követően az FDA levélben figyelmeztette Jean-Claude Mast, a cég alapítóját a mellimplantátumok gyenge minőségére, és 11 pontban sorolta fel, hogy milyen eltéréseket tapasztaltak az elvárható körültekintő gyártási folyamattól. A levél az FDA honlapján is olvasható (www.fda.gov).

Az akkori bírálat a cég sóoldatot tartalmazó implantátumának előállítási folyamatára és minőségére vonatkozott, amelyből a PIP adatai szerint 2000-re már 35 ezer darabot használtak fel az Egyesült Államokban. A mostani visszahívási hullámban az újabb változat, a 2010-ben a piacról kitiltott, szilikonos töltetű mellbetét a főszereplő.

A francia egészségügyi hatóságok azt javasolták a múlt hét végén az érintett francia nőknek, hogy megelőző biztonsági intézkedésként távolíttassák el mellükből a PIP-implantátumokat, mert ezeknél szokatlanul nagy a szakadás esélye. Friss becslések szerint a PIP szilikonbetétjét világszerte mintegy 300 ezer nőnek ültették be.

Dél-Amerika számos országába is szállított implantátumot a francia vállalat. Venezuelában például annyira népszerűvé vált a mellnagyobbítás, hogy gyakran szülők ajándékozták lányuknak akár 15. születésnapi ajándékként. Brazília, Argentína és Kolumbia 2010-ben tiltotta be a PIP-implantátumok forgalmazását. Argentína addigra már 13500 PIP-szilikonbetétet importált, Brazíliában pedig 25 ezer PIP-implantátumot használtak fel.

Tovább szélesítheti a botrányt, hogy a holland egészségügyi hatóság hétfői bejelentése szerint a leállított francia vállalat potenciálisan veszélyes betéteit más elnevezés (M-implants) alatt mintegy ezer holland nőnek értékesítette egy helyi cég, amelyet nem kívánt megnevezni a szóvivő. Az érintett nőknek azt javasolják, hogy konzultáljanak orvosukkal.Hirdetés