Hirdetés

A mellimplantátum-botrány tovább nő

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA már 2000-ben (!) aggodalmát fejezte ki a francia gyártónak a sóoldattal töltött PIP-implantátumok biztonságosságával kapcsolatban. A vállalat termékei körül immár világszerte több százezer nőt érintő botrány zajlik.

A mellimplantátum-botrány tovább nőA Poly Implant Prothese (PIP) cég délkelet-franciaországi üzemébe (La Seyne Sur Mer) az amerikai hatóság 2000 májusában egy szakértőt küldött, hogy ellenőrizze a mellbetétek gyártási körülményeit. A jelentést követően az FDA levélben figyelmeztette Jean-Claude Mast, a cég alapítóját a mellimplantátumok gyenge minőségére, és 11 pontban sorolta fel, hogy milyen eltéréseket tapasztaltak az elvárható körültekintő gyártási folyamattól. A levél az FDA honlapján is olvasható (www.fda.gov).

Az akkori bírálat a cég sóoldatot tartalmazó implantátumának előállítási folyamatára és minőségére vonatkozott, amelyből a PIP adatai szerint 2000-re már 35 ezer darabot használtak fel az Egyesült Államokban. A mostani visszahívási hullámban az újabb változat, a 2010-ben a piacról kitiltott, szilikonos töltetű mellbetét a főszereplő.

A francia egészségügyi hatóságok azt javasolták a múlt hét végén az érintett francia nőknek, hogy megelőző biztonsági intézkedésként távolíttassák el mellükből a PIP-implantátumokat, mert ezeknél szokatlanul nagy a szakadás esélye. Friss becslések szerint a PIP szilikonbetétjét világszerte mintegy 300 ezer nőnek ültették be.

Dél-Amerika számos országába is szállított implantátumot a francia vállalat. Venezuelában például annyira népszerűvé vált a mellnagyobbítás, hogy gyakran szülők ajándékozták lányuknak akár 15. születésnapi ajándékként. Brazília, Argentína és Kolumbia 2010-ben tiltotta be a PIP-implantátumok forgalmazását. Argentína addigra már 13500 PIP-szilikonbetétet importált, Brazíliában pedig 25 ezer PIP-implantátumot használtak fel.

Tovább szélesítheti a botrányt, hogy a holland egészségügyi hatóság hétfői bejelentése szerint a leállított francia vállalat potenciálisan veszélyes betéteit más elnevezés (M-implants) alatt mintegy ezer holland nőnek értékesítette egy helyi cég, amelyet nem kívánt megnevezni a szóvivő. Az érintett nőknek azt javasolják, hogy konzultáljanak orvosukkal.

További tartalmak plasztikai műtét témában

További tartalmak műtét témában

További tartalmak szépségápolás témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>