Hirdetés

Durván őszül? Szedjen rezet!

A réz bevitelét az étkezésből fedezni igencsak nehézkes, a hiánytünetek pedig szinte ordítanak. Várandósság alatt is fontos pótolni, mutatjuk, hogyan!

Miért kell a réz?

Meglepődne, ha azt mondanánk, hogy a réz hiányában elveszítené minden energiáját? De a leküzdhetetlen ólmos fáradság mellett a bőre sápadt, a haja pedig ősz lenne, sőt, a csontjai is elporladnának. A réz fontosságát éppen ezért nem is lehet megkérdőjelezni. Ez az anyag egyike azoknak az úgynevezett esszenciális fémelemeknek, melyeknek hatása van az anyagcserére is.

A réz emellett természetes antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, ami külön jó hír a szervezet számára. Sajnos, tudományos tények támasztják alá, hogy az étkezéssel a javasolt napi rézmennyiségnek csupán az alsó határát, vagy inkább csak azt megközelítő értéket vagyunk képesek bevinni a szervezetbe. Ez pedig gondokat okozhat, kiváltképpen akkor, ha várandós kismamáról van szó.

rézhiány
A réz hiányát hamar érzékeljük, ezért pótolni kell

Miért nő az igény a várandósság alatt?

Annak a magyarázata, hogy a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igény megnő várandósság alatt, igen egyszerű: az anya szervezete egy másik életet is el kell, hogy tartson. Ezeket a megemelkedett szükségleteket pedig nagyon nehéz pusztán az étkezéssel kielégíteni. Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős része egyetért azzal, hogy a kismamának vitaminkészítményt érdemes szednie.

Itt azonban rögtön van is egy csavar. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav, vagy a magnézium milyen fontos a babavárás időszakában, ám a rézről megfeledkeznek. Pedig ez az esszenciális fémelem a kismama egyik jó barátja, és nem csak tápláló hatása miatt. Ebben az időszakban hatalmas segítséget jelent a réz (valamint a cink) antibakteriális hatása is.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy sajnos tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, és ezen tragédiák egy jelentős részéért a hüvelyi felszálló fertőzések a felelősek. A réz abban lehet a szervezet segítségére, hogy a fertőzés kialakulását akadályozza, így pedig képes csökkenteni a vetélések kockázatát is.

Miben van réz?

A réz természetes módon megtalálható a májban, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a dióban, a szárazbabban, mogyoróban, lencsében, mandulában, csiperkegombában. És itt már látható is a gond. 
Szegény kismamákat a tengeri halaktól távol tartják, mert bár magas az Omega-3-tartalmuk, sajnos higanyban is bővelkedhetnek, ami a babára nézve kifejezetten veszélyes. 

Mágnesterápia rézzel? Igen! Olvasson tovább!

A máj sokak számára nem kedvelt étel, így hát maradnak a csonthéjasok és a gomba. Ezekből azonban nem eszünk kifejezetten sokat, így rögtön előáll a képlet: kevés réz, könnyebben kialakuló fertőzések.

Természetesen a túlzásba vitt rézbevitel sem jó, itt is az arany középútra kell törekedni. A készítmények kiválasztásánál azonban a réztartalom mellett az is szempont kell legyen, hogy összetett, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmazó termék legyen. 
Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy nem minden a beltartalom, a szerves kötések megléte is sokat számít. A szervetlen kötésekkel ellentétben a szervesek - mint amilyenek a citrátok és glükonátok - akár 80%-kal jobb felszívódást tesznek lehetővé, vagyis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen jobb!

Forrás: ratkotunde.hu

További tartalmak fáradtság témában

További tartalmak csontbetegség témában

További tartalmak táplálkozási zavar témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>