Hirdetés

Durván őszül? Szedjen rezet!

A réz bevitelét az étkezésből fedezni igencsak nehézkes, a hiánytünetek pedig szinte ordítanak. Várandósság alatt is fontos pótolni, mutatjuk, hogyan!

Miért kell a réz?

Meglepődne, ha azt mondanánk, hogy a réz hiányában elveszítené minden energiáját? De a leküzdhetetlen ólmos fáradság mellett a bőre sápadt, a haja pedig ősz lenne, sőt, a csontjai is elporladnának. A réz fontosságát éppen ezért nem is lehet megkérdőjelezni. Ez az anyag egyike azoknak az úgynevezett esszenciális fémelemeknek, melyeknek hatása van az anyagcserére is.

A réz emellett természetes antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, ami külön jó hír a szervezet számára. Sajnos, tudományos tények támasztják alá, hogy az étkezéssel a javasolt napi rézmennyiségnek csupán az alsó határát, vagy inkább csak azt megközelítő értéket vagyunk képesek bevinni a szervezetbe. Ez pedig gondokat okozhat, kiváltképpen akkor, ha várandós kismamáról van szó.

rézhiány
A réz hiányát hamar érzékeljük, ezért pótolni kell

Miért nő az igény a várandósság alatt?

Annak a magyarázata, hogy a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igény megnő várandósság alatt, igen egyszerű: az anya szervezete egy másik életet is el kell, hogy tartson. Ezeket a megemelkedett szükségleteket pedig nagyon nehéz pusztán az étkezéssel kielégíteni. Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős része egyetért azzal, hogy a kismamának vitaminkészítményt érdemes szednie.

Itt azonban rögtön van is egy csavar. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav, vagy a magnézium milyen fontos a babavárás időszakában, ám a rézről megfeledkeznek. Pedig ez az esszenciális fémelem a kismama egyik jó barátja, és nem csak tápláló hatása miatt. Ebben az időszakban hatalmas segítséget jelent a réz (valamint a cink) antibakteriális hatása is.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy sajnos tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, és ezen tragédiák egy jelentős részéért a hüvelyi felszálló fertőzések a felelősek. A réz abban lehet a szervezet segítségére, hogy a fertőzés kialakulását akadályozza, így pedig képes csökkenteni a vetélések kockázatát is.

Miben van réz?

A réz természetes módon megtalálható a májban, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a dióban, a szárazbabban, mogyoróban, lencsében, mandulában, csiperkegombában. És itt már látható is a gond. 
Szegény kismamákat a tengeri halaktól távol tartják, mert bár magas az Omega-3-tartalmuk, sajnos higanyban is bővelkedhetnek, ami a babára nézve kifejezetten veszélyes. 

Mágnesterápia rézzel? Igen! Olvasson tovább!

A máj sokak számára nem kedvelt étel, így hát maradnak a csonthéjasok és a gomba. Ezekből azonban nem eszünk kifejezetten sokat, így rögtön előáll a képlet: kevés réz, könnyebben kialakuló fertőzések.

Természetesen a túlzásba vitt rézbevitel sem jó, itt is az arany középútra kell törekedni. A készítmények kiválasztásánál azonban a réztartalom mellett az is szempont kell legyen, hogy összetett, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmazó termék legyen. 
Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy nem minden a beltartalom, a szerves kötések megléte is sokat számít. A szervetlen kötésekkel ellentétben a szervesek - mint amilyenek a citrátok és glükonátok - akár 80%-kal jobb felszívódást tesznek lehetővé, vagyis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen jobb!

Forrás: ratkotunde.hu

További tartalmak fáradtság témában

További tartalmak csontbetegség témában

További tartalmak táplálkozási zavar témában

Aktuális hírek

Gyógynövények - a csipkebogyó

A csipkerózsa bogyótermése az egyik legismertebb gyógynövény, C-vitamin-tartalma miatt az egyik legkeresettebb gyógynövény. Mit kell tudnunk róla?

Porckopás: mi hat, mi nem?

Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztaljuk, sok mindent hajlandóak vagyunk kipróbálni, csak hogy megszabaduljunk a kínzó érzéstől. Valóban hatnak a csodaszerek? Mit használjunk és mit ne? ...

Többet számít az orvos figyelme, mint a gyógyszer?

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nem csak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a...

Miért jobb, ha a bal oldalunkon alszunk?

Van bármilyen jelentősége annak, hogy melyik oldalunkon alszunk? Hogyan viselkednek a szerveink, ha jobb, és hogyan, ha bal oldalt fordulva alszunk? Most egy tanulmány is alátámasztja, hogy a bal...

Vérrögök a testünkben: milyen tünetek utalnak rá?

Előfordulhat, hogy a véralvadás során létrejövő vérrögök a vérerek mélyén alakulnak ki. Ez igen súlyos betegség, mely akár az életünket is veszélyeztetheti. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

7 tipp az Alzheimer-kór megelőzéséhez

Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód, a beteg állapotának romlása csak lassítható. De van 7 orvosi tipp, amivel megelőzhető a betegség.

további cikkek >>