Ezeket látta már?

Várandósság: megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet

2015.02.17. Módosítva: 2015.11.04.

A várandós anyukák megnövekedett ásványi anyag és vitaminszükségletét beszerezhetjük-e külön-külön, vagy érdemes a komplex készítmények mellett dönteni? Sok esetben az emberek elfordulnak az előre elkészített vitaminoktól, hiszen a többségük beszerezhető egyszerű formában is. ilyen például a C-vitamin, amit aszkorbinsav-két is megvásárolhatunk, ráadásul olcsóbban. De vannak olyan helyzetek, amikor megéri a komplex készítmény mellett dönteni.

Tény, hogy a legtöbb anyag, ami ezekben a vitamintablettákban van elérhető önmagában is, de ez a legtöbb esetben kevés. Ráadásul az olyan élethelyzetekben, mint amilyen a terhesség is, fontos, hogy a bevitt anyagok megfelelően fel is szívódjanak.

Várandósság: megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet

Segédanyagok

Egy – egy készítmény összeállításakor a szakembereknek figyelni kell arra is, hogy az adott anyagok, melyek a tablettába kerülnek, felszívódásukban is megfeleljenek az elvárásoknak. Ehhez több dolognak is teljesülnie kell. Először arra kell figyelni, hogy a karbonátok helyett – melyek felszívódása nehézkes – inkább citrát illetve glükonát formában legyenek jelen az összetevők. Másrészt, ami nagyon fontos, hogy az egyes anyagok beépülését más anyagok segíthetik, ez pedig egy komplex tablettában eleve megoldott, nem kell külön erre is odafigyelni.

"A karbonátokkal (bikarbonátokkal) szemben előnyösebbek a citrát vegyületek.

A szervezet pufferrendszerében, sav-bázis egyensúlyában a karbonátok szerepet játszanak. Ha ebbe beleavatkozunk karbonátok szedésével, az nem mindig ad jó eredményt, a lezajló kémiai reakciók miatt. A karbonát semlegesíti a gyomorsavat, de ezzel azt gátoljuk, hogy éppen a funkcióját betöltse. (Akinek sok a sava, annak sem ajánlott már a régen oly gyakran használt Na-karbonát!) Ésszerűbb a citrátok fogyasztása, mivel ez olyan bázis, amit normál esetben a táplálékkal is magunkhoz veszünk. Pl. csontritkulásban kalciumpótlás esetén is érdemesebb a karbonát készítményekkel szemben a citrát tartalmúakat választani.

Számos összefüggés van a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek egymáshoz viszonyított arányában és felszívódásuk erősítésében (pl.: fontos a Calcium, Folsav, magnézium arány is = 1:1:0,5). Új adatok szerint fontos a kalcium – D-vitamin – K-vitamin kombináció.

A D-vitamin több mikroelem felszívódását fokozza. A Mg fontos a kalcium felszívódásához és még sorolhatnánk az összefüggéseket. De ezeket a fontos arányokat a komplex készítményekben vélhetően figyelembe veszi a gyártó." – mondja dr. Szarvasházi Judit gyógyszerész.

Felbontás és mennyiség

Természetesen megvan a jó oldala is annak, ha sok időt, és energiát fektet abba, hogy minden szükséges összetevőt – a megfelelő formában – beszerezzen. Ehhez valószínűleg nem csak egy gyógyszertárat és bioboltot kell majd megjárnia. Cserébe viszont képes lesz azt adni a szervezetének, amire a három trimeszter alatt, külön – külön szüksége lesz (ezt ugyanis nem sok várandós vitamin adja). Szerencsére azonban ma már egy kis utánajárással találhat olyan készítményt is, mely ezt a hármas bontást is képes biztosítani, három különböző tablettával, ami az anyák és a babák igényeire van szabva.

Ráadásul abba is érdemes belegondolni, hogy mit is jelent, ha azt a komplex összetételt, amit a várandós készítmények kínálnak – szeretnénk egyesével, a segédanyagaikkal bevinni a szervezetünkbe. Ez azt jelentené, hogy minden reggel egy kisebb kupac tablettát kellene beszednünk, amivel nem kis mennyiségű felesleges, akár káros anyagot (a tabletták bevonatát, melyre semmi szüksége a szervezetnek) viszünk be a szervezetünkbe.

Ár

Utoljára hagytuk, pedig igazán fontos szempont ez is. a részenként összeszedett anyagok ára első ránézésre kedvezőbb is lehet. Ugyanakkor azt ne felejtse el, hogy a felszívódást segítő anyagokat is be kell szerezni, és a legtöbbször ezek nincsenek egy helyen. Ha pedig ehhez még hozzáveszi azt is, hogy mennyi felesleges tablettabevonó anyagot visz be a szervezetébe, akkor az ár kérdése is egészen más megvilágításba kerül majd.

Forrás: Trimeszter

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához