Hirdetés

Egészségbarát éttermek

Egészségünk megőrzése egyszerűnek tűnik, pedig mégsem az. Jelenleg az éttermek többsége füstös, a vendégeknek pedig fogalmuk sincs mennyi zsírt, szénhidrátot esznek meg. Hasonló a helyzet számos élelmiszer esetén is. Ugyan a legfontosabb összetevőket feltüntetik az étlapon de, hogy pontosan mit viszünk be a szervezetünkbe, azt nem tudjuk. A helyes táplálkozásban nyújt segítséget az Egészségbarát program, mely az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve kidolgozta az egészségbarát védjegyet. Ezt olyan élelmiszerek, szolgáltatások kaphatják meg, amelyek a jogszabálynál előírt szigorúbb kritériumoknak is megfelelnek.

Egészségbarát élelmiszer, étterem"Az Egészségbarát védjeggyel ellátott termékekben nincsen tartósítószer, nincsenek benne színezőanyagok és színezékek. Ezek biztos, hogy kimaradnak belőle, amelyek az egészség érdekében hatnak. Iparkodunk olyan termékeket választani és olyan kritériumrendszert létrehozni, amelynek ez a legelső alapelve" – nyilatkozta Péterfia Éva, projektvezető.

Jelenleg több mint 10 Egészségbarát minősítésű termék létezik és már számos étterem segíti mindazokat, akik óvni kívánják az egészségüket.

"Biztosak lehetünk benne, hogy az az egészségügyi háttér, melyben az Egészségügyi Minisztérium továbbra is közreműködik az egyes kategóriák védjegy háttérfeltételeinek összeállításában, például az éttermek vonatkozásában, hogy ne legyen dohányzóhely, hogy a folyadékpótlás biztosítva legyen, ha lehet csökkenteni a bevitt só mennyiségét. Tehát ezeknek a szakmai szempontrendszereknek az összeállításában vesz részt az Egészségügyi Minisztérium" – mondta Attila, miniszteri megbízott.

A fővárosban már több olyan étterem is található, melyek megkapták az „Egészségbarát étterem” védjegyet. Legutóbb a Karcsi étterem vállalta, hogy eleget tesz a követelmények. Január 1-től az étterem valamennyi helyiségében tilos lesz a dohányzás, nem lesz só az asztalon és az ételek kalóriatartalmát feltüntetik az étlapon.

Kiss Károly, étteremtulajdonos elmondta: "Biztos, hogy lesz olyan vendég, aki háborogni fog és tiltakozni fog az ellen, hogy miért tiltják ki innen a dohányzást. Többségében biztos lesz olyan, aki ezt respektálja és ezt elfogadja, de sajnos el kell fogadnunk azt is, hogy lesz olyan vendég, aki el fog menni és nem fog jönni ezután."

Az Egészségbarát minősítések odaítélése mellett a program legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az aprónak tűnő, de a szív-érrendszeri rizikó csökkentésében nagyon is sokat jelentő Egészségbarát döntések meghozatalára. A programhoz már több ismert közéleti szereplő is csatlakozott, például Farkasházi Réka, színésznő:

"Azért csatlakoztam a programhoz, mert nagyon nyitott vagyok ezekre a dolgokra és hosszú évek óta nagyon figyelünk arra a férjemmel, hogy honnan szerezzük be például a főzéshez a hozzávalókat, ez az első lépés szerintem. Ezen kívül, amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy nem csak az a fontos, hogy mit eszünk és mennyit eszünk, milyen gyakran, hanem az is, hogy emellett sportoljunk is. "

A program eredményeként már valamennyi megyeszékhelyen található Egészségbarát étterem. Az éttermek és termékek száma remélhetőleg pedig folyamatosan nő.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videónkat!

Forrás: Freepress.hu

További tartalmak diéta témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>