Ezeket látta már?

Hogyan készül a bejgli?

2009.12.22. Módosítva: 2015.11.04.

A karácsonyi menüből soha nem hiányozhat a bejgli.

Hogyan készül a bejgli?

Nógrád megye egyik leghíresebb szakácsnője, Molnár Antalné, Erzsike néni. Az ő ünnepi asztalán is mindig ott illatozik ez a hagyományos étel. Erzsike néni felfutatott élesztőt kever a liszthez és a cukorhoz, hogy elkészítse a tésztát. A sokéves gyakorlat lehetővé teszi Erzsike néni számára, hogy szinte minden hozzávalót szemmérték alapján adagoljon. Az igazi mákos beigli alapja a kelt tészta. Ez is jelzi, hogy a bejgli nem más, mint egy kalács.

A 19. század második felében átvett német "beugen" szó is töltött kalácsot jelent. Erzsike néni biztos mozdulatokkal dagasztja a bejgli alapanyagát. A tészta akkor az igazi, ha már nem ragad a kezéhez. A tésztának most legalább egy óráig letakarva kelnie kell.

Addig elkészül a mákos töltelék.

A szegényebb emberek karácsonyi menüje savanyú levessel kezdődött, majd mákos étellel folytatódott, a végén csak a csemege maradt hátra, ami lehetett alma vagy dió.

A mákos bejglit azért fogyasztjuk karácsonykor, mert a böjtös ételek sorába tartozik, hiszen nem tartalmaz húst és növényi olajjal is elkészíthetjük.

Apropó mák!

A mák bódító hatását már a középkorban is ismerték. A síró gyermekeknek is mákgubó teát főztek, hogy aludjanak. A növénynek ma már a gyógyászatban is hasznát veszik. Ugyanakkor a mákgubóból kábítószert is készítenek. Az Európai Unióban a mák termesztését szigorúan szabályozzák.

Mi lesz akkor a mákos bejglivel? Eltűnik a karácsonyi asztalról?

Szerencsére nem, ugyanis a szabályozás nem terjed ki az élelmiszeripari mák fogyasztására és otthoni termesztésére. Erzsi néni szerencsére a jövőben továbbra is nyugodtan sütheti a mákos bejglit. A háziasszonyokat nem érinti az EU szabályozás.

Az európai szabályok csak az ipari máktermesztésre vonatkoznak. Az élelmiszeripari mákból viszont, amely a mákos bejglibe is kerül - lehetetlen kábítószert készíteni. Elméletileg házilag mégis mennyi mákból készíthetnénk bódítószert? A szakemberek szerint egy szekérnyi étkezési mákgubóból egy főzetet lehetne kinyerni.

A mákos bejglit az évvégén azért is fogyasztják, mert a hiedelem szerint a sok apró mákszem bőséget hoz majd a családnak.

A bejgli sütést nagymamámtól, édesanyámtól tanultam, de talán nem is mondható hogy talán tanultam, erre egy született adottság is kell – mondta Molnár Antalné, Erzsike néni.

Karácsonyig még bárki hozzáfoghat a mákos bejgli elkészítéséhez.

Jó étvágyat!

Forrás: freepress.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához